CONTROVERSATUL SUBIECT KOVESI

kovesiM-am întrebat naiv cum sunt de ce (cel puțin in ultima vreme) Laura Codruța Kovesi este atît de atacată. Este ea ținta unei campanii orchestrate de marii corupți sau avem de a face doar cu critici normale si inevitabile intr-o țară democratică!? Presa o pune zilnic pe șefa DNA pe prima pagina, iar politicienii nu uită să o conteste de cîte ori au ocazia. Imi amintesc că ani in urmă aceeași presă o susținea și că DNA era văzută ca o salvare in fața valului nemaivăzut de corupție de după 2005. Corupția era privită ca un flagel și era principala preocupare a românilor, cf tuturor sondajelor. De atunci lucrurile s-au mai schimbat.

Un răspuns este acela că instrumentînd dosarele atîtor oameni puternici, superbogați și influenți, oameni de care se ține cont ( afaceristi, parlamentari, ministri, șefi de partid ) era imposibil să nu se întîmpla așa, adică să nu stirnească o furtună. In fond cîte averi s-au făcut cinstit din 1989 incoace ? Cine din establishment nu are un schelet in dulap? Să nu fim naivi! Era normal să existe o ripostă pe măsura importanței și nr-ului personajelor implicate.

S-a lucrat cu metodă de către diverși interesați la distrugerea reputației DNA, la demolarea sau măcar limitarea atribuțiilor DNA. Campania anticoruptie a fost masiv bagatelizată, deși din Occident primim mereu mesaje că este obligatoriu să continuăm, că rezultatele sunt doar parțiale. Vezi de ex. recentul mesaj al lui Donald Tusk către Mihai Tudose. Romania este incă percepută ca o țară a corupției, în care investițiile nu vin tocmai din această cauză. Establishment-ul românesc este văzut ca fiind corupt și rapace. Mă întreb ce ar fi fost lumea românească de azi fără curațenia (fie si parțiala) făcuta de DNA de-a lungul anilor. Desigur campania a repurtat destule succese, dar au fost și eșecuri. Incă exista mari și dubioase afaceri, jafuri din banul public, rămase nerezolvate. Destule dosare se intorc din instanțe cu concluzii opuse celor date de procurori. Etc.

O observație – problema este tratată otova. Aici avem de fapt trei chestiuni distincte 1/Lupta anticorupție si statul de drept 2/Instituția DNA 3/și persoana Laura Codruta Kovesi. Ele se interesectează, dar adesea sunt distincte și trebuie tratate separat. Nu cred că ajută analizei confuzia dintre DNA și Laura Codruta Kovesi de ex., sau cu campania anticorupție pe ansamblu. Peste tot personalizarea unei instituții este în paguba acelei instituții. Destui incearcă (din ambele tabere pro și contra Kovesi) să suprapună DNA cu șefa DNA și lupta impotriva corupției. Lucrurile se înrăutățesc și mai tare cînd intervin interese de alt tip, politice mai ales, care se servesc de problemă pentru a-și promova propriile cauze.

Intreb – Dacă Laura Codruța Kovesi ar trebui demisă? Apoi – dacă ar fi înlocuită de la șefia DNA ar continua campania împotriva marii corupții ? Da sau nu!? Unde s-ar gasi extra-terestrul fără păcate care ar putea să conducă neabătut DNA? Altă întrebare – Dacă lupta impotriva corupției a fost/este doar atît? Așadar cîtă politică este amestecată aici? La ce rafuieli personale am asistat de fapt? Cîte interese se confruntă în acele dosare (unele intens mediatizate) ? Cad capete, sunt ruinate cariere, se pierd poziții și averi…

Un fapt – bătălia pentru resurse s-a mutat din politică, din economic și din social – cum era în anii 90-2000 – pe terenul justiției. Aici e miezul luptei pentru putere în România de azi – în parchete și tribunale. Averile făcute pina azi se cer consolidate si confirmate. Judecatorii le decid soarta. Pasiunile sunt mari și orice dosar care ajunge in instanță poartă o poveste care nu e simplă deloc, și mai ales, îi implică pe mulți. Adesea un întreg clan.

Ultima obs. – România este o lume intens conflictuală, iar conflictele se produc nu doar intre instituții, ci mai ales în interiorul lor. Inclusiv în interiorul DNA dar și al altor instituții de forță, care se ocupă cu infracționalitatea și morala publică. România nu este o lume simplă împărțită în două tabere. De o parte corupții, de celalaltă procurorii si neprihăniții. Nu trăim într-o realitate în alb și negru. Se văd pretutindeni numai cu griuri. (VA URMA )

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!