ROMÂNIA LA COLȚ PE COJI DE NUCĂ !

By 16 septembrie 2017Jurnal de bord

IMG_1408Am ascultat zicerea lui Juncker și mi s-a părut ca aud primele vești bune despre România după f. multă vreme. În fine, mi-am zis, se petrece ceva! Juncker a zis că trebuie să fim acceptați în spațiul Schengen și nu oricum, ci urgent. Mi s-a părut că n-aud bine. Iată și o veste bună pentru noi, dacă tot cerșim să fim tratați omenește la Bruxelles. Incă suntem văzuți ca un popor de categoria a doua ai Europei. Ne aflăm, păcătoșii de noi de noi, la granița ei de est, de und începe nimicul și haosul și unde se termină lumea civilizată. Mi-am zis bravo nouă, după ce am hămălit atît, se trezește un lider important să vrea binele României. Pentru noi acești pași – intrarea in spațiul Schengen, desființarea MCV, trecerea pe euro – sunt condiții obligatorii pentru ca dezvoltarea României să continue, chiar să se accelereze. Nu e o chestiune academică, legată de un paragraf dintr-un tratat internațional.

IMG_1343M-am bucurat cam devreme. A venit și dușul rece. Au sărit din baie Austria, Olanda și Germania care au zis prin voci autorizate că suntem încă departe de acest deziderat. Mărturisesc că l-am votat pe Klaus Johannis în cunostință de cauză. Ii știam defectele, fusesem avertizat chiar de unii din oamenii lui. Dar am sperat că ne apropie de Germania și să tragem niste foloase. Nu s-a întîmplat. Angelei Merkel nu îi pasă de Johannis, nici de România. Ea preferă imigranții musulmani (Berlinul e plin de ei) și relațiile strînse cu Rusia lui Putin. Nu relatiile cu neamțul Klaus Iohannis, ajuns președinte într-o țară UE. Acum ar fi momentul pentru Johannis să răstoarne paradigma asta a nepăsării, ca să nu zic a ostilității Berlinului față de noi. Să înceapă discuții exploratorii serioase cu Berlinul (după alegerile din 24 sept) și să îi ciștige bunăvoința. Asta da, e o țintă politică serioasă. Este vital pentru viitorul României și mai ales pentru viitoarea generație să fim în spațiul Schengen, sa trecem la euro, să fim membri deplini EU. Dacă ar reuși, Klaus Johannis va fi privit ca un binefăcător. Va avea un argument serios pentru a fi reales.

IMG_9931Deocamdată mai avem de răbdat. Pe scurt, Juncker a vorbit proștii, s-a grăbit. Dacă înțeleg bine, la obligații față de UE trebuie să fim zeiss. Să le îndeplinim pe toate ca la carte. Dar la drepturi, vezi să nu! Așteptați să vă vină rîndul ! Și mai e destul pînă atunci. M-am dezumflat. Nu mă mir. Dacă ne uităm la cifrele de afaceri ale firmelor din cele trei țări în România putem să dibuim de ce și cum. Fac bani mulți, scot profituri pe măsură aici. De ce s-ar lega la cap cu un membru puternic în UE care le-ar putea pune condiții !? Ne stă mai bine așa, ca piața de desfacere unde își vind produsele. Așa, cu o Românie slabă, doar pe jumătate în UE, le e mult mai bine.

Eh, mai avem destule de înghițit. Punct.

STELIAN TANASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

COpyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Istvan spune:

    Dimpotrivă, domnule Stelian Tănase, chiar nu există motive de îngrijorare. Multă vreme nu am fost adeptul teoriei conspiraţiei, dar toată mulţimea asta de ciudăţenii pe care le trăim m-a făcut să cred că într-adevăr lucrurile „bine făcute” sunt gândite şi planificate din timp. Şi eu l-am votat pe Johannis şi m-a deranjat când alţii răspândeau zvonuri cum că alegerile au fost măsluite, fiindcă UE l-a dorit pe Klaus în fruntea ţării noastre. Şi daţi-mi voie să cred că şi această iniţiativă prezentată de Juncker nu face altceva decât să-i dea apă la moară lui Johannis. Culmea, se propune ca acel summit să aibă loc tocmai la….Sibiu, tocmai în 2019, înaintea alegerilor prezidenţiale de la noi. Vă daţi seama ce capital electoral ar însemna asta pentru sasul nostru? Să se organizeze un summit UE în oraşul al cărui edil a fost şi să zică lumea, vezi domne ce-a făcut Klaus?, datorită lui am ajuns iarăşi ce-am fost …..şi suntem în sfârşit băgaţi în seamă. De ce nu s-a propus Tmişoara, Iaşiul, Clujul Napoca, Bucrureşti sau chiar Braşovul? Cred că e cusută cu aţă albă chiar şi faptul că Juncker a pomenit şi de denumirea germană a oraşului…Hermannstadt.
    Aceste lucruri dau de gândit…..iar Germania, Austria şi Olanda se vor „răzgândi” tot graţie lui Johannis.

  • Ciprian spune:

    Olandezii nu ne vor decat cu conditia sa inchidem portul Constanta…
    Las ca le am facut cadou o piata buna de desfacere si niste milioane de fraieri care baga oe 300 de coco.Ma mir ca nu fac gat si labagii de francezi…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!