LEGENDA UNUI MARE DISPĂRUT

By 18 octombrie 2017Graffiti
lennon 9

La 18 octombrie 1968 John Lennon si Yoko Ono au arestati pentru posesie de droguri. Scandalul mediatic a fost imens. Unul din nenumăratele stirnite de inconoclastul John Lennon.

Cînd am ajuns la NY am fost să văd locul unde Mark Chapman l-a asasinat pe John Lenon. In altă vizita, vara 1997, pe cind mă găseam la NY cu o bursă Fulbright, mi-am dus şi copilul să îi arăt locul şi să îi vorbesc despre Lennon. Am facut fireşte fotografii, am stat de vorbă cu un portar amabil care ne-a spus că toată lumea vine aici, depune flori, si ii cere să povesteasca despre Lennon. Acolo, aproape de Central Park unde a locuit era un adevărat pelerinaj deşi trecuseră multi ani de la moartea lui. Pentru mine muzica şi versurile lui Lennon au însemnat un capitol esenţial în adolescenta. Mi-a dat ideea de a te revolta, de a fi tu insuţi, chiar un rebel. Mai ştiam ceva de la Camus şi de la altii, dar mesajele lui Lennon erau mai provocatoare, mai actuale în acei ani cind petrecuti in liceu si apoi ca student. Butada lui că Beatlesii sunt mai populari ca apostolii lui Isus care a provocat atita indignare in USA. mi-a plăcut – era o sfidare teribilă a sistemului, ceea ce pentre un adolescent cuminte ca mine era f mult.

lennon 6Cind Beatles s-a destrămat, lumea a învinuit-0 pe Yoko Ono. A fost considerată de fani vinovată pentru dispariţia grupului magic al anilor 60. Yoko Ono a fost probabil – printre cei cei care au trăit în anturajul Beatles-ilor – personajul negativ al poveştii. Cei doi s-au cunoscut în 1965-6, există mai multe versiuni. Yoko Ono ( n 1933 in Japonia) era artist plastic şi expunea într-o expoziţie la Londra. Lennon (n 1940) a vizitat-o. El era deja o celebritate a muzicii rock, figură supercunoscută. Beatlemania în acei ani era la zenit. Yoko Ono încă nu îşi făcuse un nume. Ea este cea care l-a căutat, a insistat să se întilnească. În 1968, Cyndia, soţia lui Lennon, întorcîndu-se din vacanţă o găseşte pe Yoko Ono instalată in casă. Urmeaza divorţul, pronunţat un an mai tîrziu. Lennon și Ono, s-au căsătorit pe 20 martie 1969.

lennon 3În această perioadă, coincidenţă sau nu, apar şi tensiunile dintre cei patru Beatles. Yoko Ono este nedespărţită de Lennon, apare la repetiţii, la înregistrari, ceea ce îi irită pe Ringo, George, Paul. Lennon chiar pretinde ca ea sa fie trecută cu numele în viitorul album şi să primească procente egale din incasări. În plus Lennon si Yoko Ono înregistrează separat piese muzicale, albume, ceea ce nu era o dovadă de loialitate faţă de Beatles şi îi anunţa care sunt intenţiile lui – de a urma o carieră în afara grupului. Lucrurile degenerează, atmosfera se înrăutăţeşte rapid şi în 1970 cei patru anunţă că se despart.

Lennon cu Yoko Ono alături a lansat piese si albume de mare succes. Amintesc cîteva hituri „Mother”, „Give peace a chance””Power to the people”, „Imagine”. Lennon pare complet fascinat, absorbit de Yoko Ono. Viaţa lor în doi il separă de lume. Lennon nu mai este interesat de concerte, de prieteni, de înregistrări. Drogurile, alcoolul,deprimarea îşi fac loc. Ca şi nopţile pierdute, viaţa boemă. Certurile nu lipsesc, nici despărţirile, nici trădările. Fiecare găsind vremelnic alături de alte perlennon 1soane consolarea. Totuşi se impacă, convinşi că nu pot trăi unul fără altul.

In 1975 după mai multe eşecuri şi scandaluri, Lennon se desparte de Yoko Ono, şi se retrage de pe scena muzicală. A părăsit NY însoţit de altă femeie, tot asiatică, care îi amintea de Yoko, şi s-a instalat la Los Angeles. Despărţirea nu a deschis o perioada fertilă în creaţia lui. Resursele sale muzicale sunt în vizibilă descreştere. Pe acest plan între 1975-80 nimic deosebit de semnalat. Personalitatea lui a continuat să suscite însă un mare interes. Edgar Hoover directorul FBI l-a considerat extrem de periculos pentru SUA, capabil să mobilizeze lumea şi opinia publică, un anarhist şi un rebel, gata să se alăture sau să ia iniţiative pentru diverse cauze. Popularitatea lui era de fapt marele pericol. john lennon yoko onoL-ar fi vrut revenit la Londra/Liverpool, oraşul lui natal. A fost supravegheat încă din 1969, i s-au ascultat convorbirile telefonice, a fost filat continuu, i s-a deschis un dosar. FBI s-a opus acordării cetăţeniei americane pe care a cerut-o.

In 1980, Lenon a revenit pe plan muzcial inregistrînd albumul „Double Fantasy”, după o nouă împăcare cu Yoko Ono. La 8 decembrie, 1980, trei săptămîni mai tîrziu, cei doi se întorceau acasă de la studioul de inregistrări, Mark David Chapman s-a aproapiat şi l-a împușcat pe Lennon în spate. Fără motiv, absurd. Moartea a fost constatată de medici la ora 11,07. A fost incinerat la cimitirul Ferncliff din New York. Lumea s-a strîns, zeci de mii de persoane indurerate, a avut loc un meeting de doliu alături de locul asasinatului, în Central Park. Aici s-au cintat cîntecele lui. Yoko Ono a risipit apoi în parc cenuşa.

Mark Chapman a fost judecat pentru crimă şi pedepsit la 20 de ani de închisoare. În anul 2000 trebuia să fie eliberat. Nu a fost eliberat, i s-a intentat un nou proces şi este tot în închisoare si azi. Yoko Ono trăieşte, s-a dedicat memoriei celui care a fost John Lennon…(Fişa de roman – Partida de vinătoare)
FOTO www.time. com.time.photogallery

Alătură-te discuției

Spune-ți opinia, fă-te auzit!