MOARTEA REGELUI MIHAI SCOATE DIN NOI CEVA NOBIL, BUN ȘI FRUMOS!

tolontanAm ales pentru azi la rubrica „Să stăm de vorbă” un articol de Cătălin Tolontan din GSP cu titlul „Ce diferență între decorul Casei Poporului și imaginile de la Palatul regal. Moartea regelui Mihai scoate din noi ceva nobil, bun și frumos.”

Aștept ca de obicei comentariile dvs. pro și contra,

„Pentru cine a urmărit ceremoniile funerare de azi, senzația este izbitoare. Noi trăim de aproape 30 de ani într-o scenografie pe care abia în astfel de momente o conștientizăm în adevărata ei toxicitate. Am crezut că am scăpat de comunism, dar am rămas cu arhitectura și ambianța acestuia. Zilnic, metabolizăm mii de imagini comuniste, fără să realizăm. Ne umplem de unghiuri urâte, de ornamente pocite, ne otrăvim simțul proporțiilor și ne anihilăm sentimentul ridicolului.Defilăm ca niște actori, având pe fundal imagini din clădiri, încăperi și decoruri strâmbe. Vedem, la fiecare buletin de știri, imagini din disproporționatul și inumanul Palat al Parlamentului, fostă Casă a Poporului. De acolo răzbat cetățeni nevricoși, care ne reprezintă într-un decor ce le dizolvă și lor orice bune intenții, ”de le-or avea”, vorba lui Ioan Groșan într-una dintre cărțile sale. Sau conferințele de presă ale partidelor. Din cine știe ce sediu, ei vorbesc înghesuiți palatul regal 4câte cinci, având în față o masă meschină, care nu le acoperă poalele.Iar pe fundal se văd draperii verticale, în culori oribile, un cadru de business parcă mereu în pericol, între insolvență și holdup.Aceasta e scenografia slută în care trăim.

Și acum gândiți-vă la transmisia îndelungată din decorul Palatului Peleș. Soldații din curtea palatului arătau, văzuți de sus, ca o trupă sobră din filmele medievale. Oameni și piatră, împreună, într-un cadru cavaleresc. În interior la Peleș, sicriul era înconjurat de lumina caldă a esenței lemnului, care urca până sus, acoperind ecranele televizoarelor cu o aureolă stranie. Chiar și steagul de pe sicriul regelui e altcumva, în proporțiile, simbolurile și culorile care se îmbină atât de bine. Acum, când cortegiul a ajuns la București, Digi 24 a avut ideea de a face un studio chiar în fața Palatului Regal. În aer liber.Un aer care strălucește, pentru că pe fundal este o altă clădire magnifică, pe lângă care trecem poate în fiecare zi, aproape fără s-o remarcăm. Oamenii stau la coadă în fața Palatului Regal, Castelul peles vechiașteptând să intre în sala albă a tronului.Și, fără să știm, fiecare dintre noi nu doar că oferim un ultim salut Regelui Mihai, ci și primim un crâmpei de eleganță, de decență și de frumos.

”Avem o societate kitsch”, spune Stelian Tănase la Digi, tulburat și el de momentul unic. Exact. Kitsch la propriu. Dar azi e ca și cum s-a răsucit scena, am văzut oameni în toată firea îngenunchind firesc pe când mașina regelui trecea la Șosea și ne-am trezit parcă într-o altă scenografie, cu o arhitectură diferită a vieții noastre. Îți vine să pui vârful pantofului acolo unde balansează decorul rotativ, ca să rămânem în lumea aceasta pe care n-o credeam posibilă.”

CITESTE SI DA MAI DEPARTE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Dana spune:

    Ce este un Rege? Este mai mult decat un conducator, este un simbol si un uns al lui Dumnezeu. Un simbol a ce? Un simbol al valorilor si al aspiratiilor unui popor. Poporul acesta hulit zi de zi si-a aratat in tacere forta morala. Romanul cel vazut in strada, spune in viata lui de zi cu zi: „incurcate sunt caile Domnului”! Nici Parlamentul, nici Biserica nu s-au ridicat la nivelul ceasului. Vremurile pe care le traim nu necesita un conductor ci un spirit si un model de moralitate demn de urmat. Regele Mihai I al Romaniei acum isi incepe domnia!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!