CARLOS ȘACALUL ȘI SECURITATEA ROMÂNĂ

carlos 6In decembrie 1997 Ilich Ramirez Sanchez, zis „Carlos Sacalul ,” este judecat in Franța și condamnat la inchisoare pe viață pentru uciderea a doi agenți DST, serviciul secret, într-un incident la Paris, in cartierul Latin, în uram cu ani. Ilich Ramírez Sánchez- s-a născut la 12 octombrie 1949 la Caracas Venezuela. Ca și Che Guevara și Fidel Castro, sau Ossama bin-Laden, nu pcarlos 11rovenea din clasa muncitoare, ci dintr-o familie burgheză bogată. Nici bolșevicii ruși nu proveneau din proletariat, Lenin era nobil, Troțki, provenea dintr-o familie de arendași bogați, Alexandra Kolontai și Felix Djerjinski erau aristocrați,etc. Kamenev, Zinoviev, Buharin, Molotov, bughezi, etc. E un clișeu de care trebuie să ne dezbărăm că acești radicali, extremiști, teroriști, revoluționari, puciști, provin din straturile cele mai defavorizate ale societății,

carlos 7Șacalul, aflat azi in închisoare cu sentință pe viață, oferind din cind în cînd subiecte presei, a fost decenii cel mai cunoscut terorist. O vedetă, am putea spune. Îi plăcea publicitatea foarte mult. După ce comitea o crima, cumpăra toata presa să vadă cum era descrise el și acțiunea sa. Și la proces la Paris a vorbit ore vorbind amestecat debitind – amintiri, profeții revolutionare, despre rolul său în istorie.Venezuelean de origine, (admirat de dictatorul Hugo Chavez) a debutat spectaculos in lumea terorismului internațional,și-a făcut un nume. După atacul la sediul OPEC carlos 3de la Viena, a trebuit să se ascundă. A ales estul Europei, regimurile comuniste fiind de acord să îi dea adăpost. Nu lupta el contra capitalismului ?

Securitatea română a intrat în contact cu el in 1979, la Praga, prin intermediul organizației lui Yasser Arafat. cu care Ceauseșcu avea relații bune. Operatia a fost condusă carlos 8de la București de generalul Nicolae Pleșiță. Tirgul a fost – în schimbul unui milion de dolari, Carlos să arunce în aer clădirea Europei libere din Munchen. Atentatul cu bombă s-a produs în 1981. Un alt acord al Securității cu Carlos Șacalul a fost acela că nu trebuia să comită atentate pe teritoriul României, nici sa recruteze personal de aici. În schimb i s-au furnizat arme și muniții, pașapoarte false, informații, bani, sprijin logistic. Carlos și oamenii lui au venit de mai multe ori clandestin in România, găzduiți de Securitate. Aceste contacte erau ascunse cu grijă, fiind un secret de top al regimului. Pleșiță a continuat să fie legătura lui la vîrf. Carlos Șacalul a primit misiunea carlos_passport.jpgsă îl găsească și asasineze pe Ion Mihai Pacepa după fuga acestuia in SUA. Suma pusă în joc 2 milioane de dolari. Carlos după o vreme a declinat oferta. Se ferea să meargă în SUA, in plus era deja hăituit în toata lumea. Carlos Șacalul a fost implicat și în atacul asupra Monicăi Lovinescu la Paris.

Carlos a fost prins in Sudan la Khartum de serviciile speciale franceze care îl urmăreau de decenii pentru atentatele săvîrșite în Franta și uciderea a doi agenți DST în 1975. Serviciile românești, după 1990. au furnizat infermații despre stagiile petrecute la București, si deplasările lui, in anii 80-90. Legăturile Securitații cu Carlos fuseseră monitorizate carlos 4atent. Un ex. – Magdalena Kopp, partenera lui Carlos, a fost arestată în 1982 venind de la București. Ca represalii, Carlos a pus la cale la 29 martie 1982, un atentay cu bomba in trenul Paris-Toulouse. La 22 aprilie 1982, o mașină capcana a sărit in aer în fața sediului publicatiei Al Watan Al Arabi din Paris. La 31 decembrie 1983 intr-o gara din Marsilia si intr-un TGV pe linia Marsilia-Paris.

După ce in 1994 a fost capturat la Khartum, Sudan, într-o clinică , sub anestezic, pe cînd era supus unei operații carlos 1estetice, a fost transportat în Franța. În 1997 Carlos Șacalul a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea celor doi doi ofițeri de contrainformații francezi și a unui informator libanez, la Paris. Un alt proces judecat în noiembrie 2011, s-a terminat pentru el tot cu o sentință de condamnare pe viață.

Vezi un episod pe blog din serialul “București strict secret”dedicat lui Carlos Șacalul pe http://www.stelian-tanase.ro/bucuresti-strict-secret-carlos-sacalul/

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!