SĂRBĂTOAREA IERNII

By 29 decembrie 2017Graffiti

024Perioada din preajma solstițiului de iarnă care cuprinde ajunul Crăciunului, Crăciunul, Noaptea Anului Nou și până la Boboteaza, este cunoscută ca perioada sărbătorilor de iarnă și este plină de frumoase obiceiuri și tradiții care ni s-au transmis de sute de ani.

Colindatul este cea mai răspândită tradiție a românilor. La sate, dar și la oraș, cete de colindători, băieți și fete, cu traista după gât, merg din casa în casă, cântând și urându-le gazdelor sănătate, fericire, rodnicie și împlinirea dorințelor în noul an și primesc în schimb mere, nuci, colaci sau covrigi. Plugușorul, Capra, Irozii sau Vicleimul, Steaua, iată numai câteva dintre colindele tradiționale cele mai raspândite de la noi din țară.

În preajma Crăciunului, preotul umblă cu icoana din casă în casă, pentru a vesti Nașterea Domnului. Este o practică extrem de veche. Preotul poartă cu el o icoană cu scena nașterii lui Isus și, în fiecare casă cântă o scurtă cântare dedicată sărbătorii, dând icoana credincioșilor ca aceștia să o sărute.

023Tăiatul porcului este un obicei care se păstrează în multe sate din România. De obicei, porcul este sacrificat cu câteva zile înaintea Crăciunului, pe 20 decembrie, de Ignat. Bărbații se adună dimineața devreme pentru pregătirea celor necesare tăierii porcului, iar după tăiere, femeile dau o mână de ajutor la pregătirea preparatelor din carne de porc. Copiii sunt cei mai fericiți, căci vor fi urcaţi pe porcul gata pârlit şi curăţat, pentru a fi voioşi tot anul.

Împodobitul bradului de Crăciun nu a fost un obicei românesc dar s-a răspândit și la noi în țară în a doua jumătate a secolului XIX, venind din Occident. Copiii împodobesc bradul cu globulețe colorate și beteală și 040îl așteaptă pe Moș Crăciun care vine cu daruri multe la copiii care au fost cuminți. Încă din vremea dacilor exista obiceiul împodobirii pomilor la nunta sau la moartea cuiva. Astăzi, bradul este un simbol al vieții veșnice. Pe lângă brad, există obiceiul decorării casei cu coronițe din ramuri de brad care simbolizeaza sănătate și noroc și vâsc care are simbolul păcii și bucuriei dar și a bunăstării în anul care va veni.

037Bucatele tradiționale de Crăciun sunt așteptate cu nerăbdare de toți ai casei. Sarmalele, piftia, caltaboșii, cârnații, plăcintele sau cozonacii sunt numai câteva din bucatele care se bucură de mare atenție și care sunt pregătite cu mare grijă de gospodine.

În ziua de Crăciun există obiceiul de a oferi cadouri celor dragi. Tot acum este bine să împărțim din bucatele noastre cu un om sărman, pentru a avea la rândul nostru parte de bunăstare și liniște sufletească în anul ce va urma. Crăciunul înseamnă bucuria de a dărui!

CITESTE SI DA MAI DEPARTE
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!