tanase 886Ce vedem acum pe sticlă este o mascaradă. Este ultimul act (spera inițiatorii), al debarcării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. ” Tudorele, fă ceva! exprima exasperarea vîrfurilor PSD (dar și a multor parlamentari din alte partide) în fața proceselor care îi așteaptă și a pericolului iminent de a-și pierde averile și liberatatea. De circa un an liderii PSD&ALDE duc un război cu tot armamentul din dotare pentru a dărîma DNA, anume creat să combată marea corupție. DNA, să nu uităm, este un mecanism cerut de aliații noștri din UE ca o condiție pentru a fi admiși. Atunci nu a crîcnit nimeni la București. S-a sperat că DNA va fi o formă fără fond, așa cum suntem obișnuiți. S-a sperat de asemeni să-i prostim pe indivizii de la Bruxelles și Washington DC cum s-a mai întîmplat și altă dată. Atunci cînd -la presiunea USA si UE – s-au cerut rezultate concrete s-a declanșat criza. A apărut la suprafață din nou discursul ceaușist al „neamestecului în treburile interne”. A început hîrjoana, războiul declarațiilor, intrigile diplomatice și războiul mediatic. În esență programul de guvernare al PSD&ALDE se reduce la atît – să îi facă scăpați de pedeapsă pe șefii lor. Coliziunea – inevitabilă. Mă întreb ce s-ar fi intîmplat cu Romania dacă nu eram acum, în 2018, membri UE și NATO și nu aveam parteneriatul strategic cu USA ? Romania ar fi fost un regim super-corupt, total mafiotizat.

Cauza acestei situații limită de azi ? Sunt destui demnitari care prin corupție, rapt, afaceri în afara legii, abuzuri, au adunat mari averi și vor să le pună la adăpost, să le treacă moștenitorilor. DNA se opune și îi caută sub saltea, prin conturi, le face dosare și îi trimite la instanțe pentru a fi judecați. Acolo sunt amenințați să capete mulți ani de închisoare. Este exact ce vor să evite marii corupți. Singura modalitate de a scăpa nevătămați ar fi să transforme DNA într-o instituție decorativă, lipsită de instrumentele necesare pentru a proba ce sunt ei de fapt – infractori. Firește, să arate, dar cu probe. Dar probele abundă pentru că sunt prea multe complicităti și învîrtelile la scara mare, pe milioane de euro, nu pot fi tăinuite la infinit. Deci trebuie schimbate legile justiției și mai ales dezincriminate delictele pentru care sunt acuzați. Un pas important în această operație – zisă Nufărul – este demiterea Laurei Codruța Kovesi.

Asistăm de duminică seara la asaltul final. Este un desant mediatico-propagandistic care are ca scop să facă praf imaginea DNA și s-o scoată din joc pe Laura Codruța Kovesi. Sunt sceptic că asaltul va reuși. Fără combaterea reală a corupției, aliații noștri ne vor trimite la plimbare, unde ne așteaptă Rusia. Sunt iar sceptic că asta se va întîmpla, chiar dacă liderii PSD&ALDE – disperați să scape de pușcărie – sunt gata pregătiți să schimbe tabăra și alianțele noastre tradiționale. E un joc prea mare. Dacă vor continua această partidă de poker, miza îi va strivi. Nu am nicio îndoială.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

Copyright DESKREPORT

Alătură-te discuției 12 opinii publicate

  • ioan spune:

    Sper din tot sufletul sa se termine acest circ pentru a deveni o tara normala fara corupti si corupatori

  • Dana spune:

    Seamana cu un tablou abstract peste care s-a mai aruncat o galeata cu rosu. N-avem de-a face nici cu artisti, nici cu bele-arte. Daca pana mai ieri ne intrebam „ce dracu au vrut astia aici” de ieri lucrurile s-au clarificat: iar nu avem cu cine vota! Nu exista nicio diferenta intre Dragnea si doamna Pruna (ambii sunt adeptii metodei „scopul scuza mijloacele”) cum, nu se vede vreo diferenta intre infractori si „oamenii legii”. Unul zice ca nu exista coruptie in PSD celalalt, ca nu exista coruptie in DNA. M-am bucurat sa vad ca doamna Pippidi este „normala la cap”. Daca Romania 100 n-are nicio treaba cu coruptia daca nu este la PSD, ar fi pacat sa mai conume energii transformandu-se in partid. Momentul este decisiv (din nou) pentru dreapta, nu pentru stanga. Momentul este decisiv, de asemenea, pentru justitie. Din interior, nu din exterior! Nimeni nu crede ca doamna Kovesi este corupta dar ce colcaie sub ea arata mai rau decat ce calcaie sub Dragnea! Omul la vot ce are de ales? Infractorul legii frate cu interlopul sau ajunsul satului, ajuns nesimtit? PSD o sa ajunga la 80%!

  • Panghe Monica spune:

    Am incredere ca asa va fi finalul asa cum îl vedeți dvs dle Stelian Tănase, doar atat adaug ! Sa va audă Dumnezeu!

  • Dan spune:

    Eu zic sa mai faca o comisie d’asta parlamentara pentru cazul DNA Prahova , plus comisia cu alegerile din 2009, mai vine si comisia cu „staturile paralele” ca sa aiba „succesuri” si tot n-o dau jos pe Kovesi. Oricum, le-a mai ramas putin pana la anu’ si rezultatele sunt saracute. Era sa scriu Putin. Ce ne facem, ca vine prezidentialele si ei n-are nici candidat si noi cu cine sa votam? Oare Geoana ar accepta sa candideze la anu’ din partea PSD?

  • Ina C spune:

    S-au clarificat intr-adevar lucrurile, ceea ce era inca neclar: de unde urgenta si care-i termenul limita. E ingrozitor, pare mai rau ca-n Kafka, dar totul are logica in schema de actiune a penalilor, pentru a-si pastra averea si puterea, dand la schimb o intreaga tara. Ce dumnezeu se poate face? Stiam ca vom plati scump absenteismul de la vot al majoritatii, dar parca e prea mult.
    Din pacate, d-le Stelian Tanase, ce se intampla la noi pare coroborat cu o propaganda subtila prorusia ce se simte din ce in ce mai mult in media din vest, cel putin in cea de limba germana. Daca noi aici nu facem ceva sa schimbam starea de lucruri, vom astepta din nou „americanii” o jumatate de secol.
    Doar Presedintia si Justitia/DNA ne mai leaga de occident. Cred ca nu-si imagineaza cineva ca parlamentul sau guvernul actual au altfel ce cauta si ar fi primiti la masa Europei.

  • cobianu stelian spune:

    ROMANII NU VA RENUNTA LA DEMOCRATIA SI LIBERTATEA OBTINUTE CU JERTFE DE SANGE LA REVOLUTIA DIN DECEMBRIE 1989. ASTA TRBUIE SA INTELEAGA SI PSD. MA INTREB CUM TINERII PARLAMENTARI PSD AU UITAT JURAMANUL LA INVESTIRE. LA FEL MINISTRII AU JURAT PE BIBLIE CA VA APARA DEMACRATIA SI LEGILE TARII. DUMNEZEU SI POPORUL ROMAN LE VA DA O PEDEAPSA CRUNTA. ASA SA STIE

  • Adrian spune:

    Puterea de a exprima concis, clar şi convingător ce se întâmplă azi cu justiţia şi corupţia în România. Rămân uimit când văd atât de mulţi care nu pricep! Cu respect şi admiraţie pentru cei care, precum Stelian Tănase, înţeleg ce e de înţeles!

  • Carmen Taechasirithavorn spune:

    Sa ramanem vigilenti si implicati!

  • Rodica Cretu spune:

    Eu cred ca „planul” pentru Romania à fost intocmit gresit, de oameni inteligenti dar plini de resentimente si gelozii. Acum ies la iveala acele „unintentional conséquences”, care vor fi omorate brutal, tot dintr-o greseala de resentiment, gelozie si frica de pierderea onoarei, lucru care va ingreuna si mai mult situation.
    Cineva mi-a indoit o pagina din Biblie la Ezechiel 13.20. Baza triunghiului facut de unghiul paginii taie 13.19; varful indica 13.20. La cine sa strig? EU nu am NICIUN prieten.

  • Rodica Cretu spune:

    Pana la urma cea mai reuita metafora a umanitatii este alungarea lui Adam din Rai din cauza Evei.

  • Doru Opinca spune:

    Doamna Dana, chiar nu vedeti diferentele de obiective, discurs, etc. intre guvernele din 2016 si 2017-18?
    Articolul este o analiza lucida. Consider concluzia corecta si de dorit.

  • Jianu Ion spune:

    Din pacate, este asaltul final pentru decapitarea DNA. Sunt convins ca delatorii vor continua. Nu se opresc aici. Vor incerca sa mareasca presiunea eventual si din exterior. Poate vor avea o surpriza din partea mamaligii!!!!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!