dragobete 2Când sărbătorim Ziua Îndrăgostiților? De Sfântul Valentin sau de Dragobete? După 1990, Valentine’s Day a fost importat din Europa de Vest și celebrat pe data de 14 februarie, ca Ziua Îndrăgostiților. Sărbătoarea a prins rapid teren, datorită unei promovări susținute, organizării de evenimente și comercializării unor produse specifice tematicii. Ar părea că Ziua Îndrăgostiților a prins la noi în țară, venind pe un teren gol, lipsit de existența unei sărbători similare. Un lucru numai pe jumătate adevărat. În partea de sud și sud-vest a țării se sărbătorește încă de acum 180 de ani, pe data de 24 februarie, Dragobetele – sărbătoarea iubirii, o sărbătoare cu rădăcini slave de rit vechi.

dragobete 3Dragobetele, patron al dragostei și bunei dispoziții este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. În tradiția populară, Dragobetele este fiul Babei Dochia (personajul principal al mitului sosirii primăverii și sfârșitul asprei ierni) și este considerat un protector al păsărilor, 24 februarie fiind o sărbătoare strâns legată de fertilitate și de renașterea naturii. Dragobetele mai este cunoscut și sub alte nume: „Cap de primăvară”, „Cap de vară”, „Sânt Ion de primăvară”, „Ziua în care păsările se logodesc”.

dragobete 5Sărbătoarea a fost întotdeauna însoțită de tradiții și obiceiuri în zona rurală. Fetele și băieții se îmbrăcau de sărbătoare, se întâlneau în fața bisericii și plecau apoi să caute prin păduri și poieni, flori de primăvară. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar tinerii stăteau în jurul lor și vorbeau. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul o ajungea, fata era obligată să îl sărute în văzul tuturor. De aici provine expresia “Dragobetele sărută fetele!”.

Tradiţia spune că în această zi, oamenii mai vârstnici trebuiau să aibă grijă de toate animalele didragobete 7n ogradă, dar și de păsările cerului. Nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar cu apa topită se spălau pe față pe tot parcursul anului pentru ca să fie frumoase. Tot în această zi, bărbadragobeteții nu trebuie să se certe cu femeile, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii trebuie să glumească toată ziua pentru a fi îndrăgostiți pe tot parcursul anului. Iar dacă în această zi o fată nu întâlnește nicin băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită. În această zi, nu se coase, nu se lucrează la câmp și nu se face curățenie generală în casă, pentru ca anul care urmează să fie cu spor.

Sărbătoarea românească a iubirii a fost dată uitării multă vreme și a început să i se acorde o importanță mai mare abia în momentul în care s-a pus problema păstrării tradițiilor autohtone. După anul 2000, au început să fie organizate diferite evenimente conexe și campanii pro-Dragobete sub sloganul „De Dragobete iubește românește!”. Ce șanse are însă această sărbătoare rurală să ia locul la oraș strălucitorului Sfânt Valentin?

CITEȘȚE ȘI DĂ MAI DEPARTE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!