tanase filitVisul românului era odată să aibă rabla naţională în parcarea dintre blocuri sau în curte, legată cu lanţul vacii. Eh, visul s-a destrămat sub loviturile capitalismului biruitor. Acum visăm la maşini nemţeşti second-hand. Dar imaginea Daciei prin hîrtoapele patriei încă ne bîntuie. Cîndva luam nevasta, copiii obraznici, socrii şi plecam la mare cu un bilet de sindicat să petrecem bravi concediul de odihnă. Ne amintim cum căra romanul verze şi vin de prin provincie. Cînd ascundea în portbagaj un miel tăiat pe marginea drumului şi se furişa în oraşe, pe drumuri lăturalnice, de frica Miliţiei populare care făcea percheziţii.

dacia 1Eh, strîngeai ban peste ban, greu, dura ani, pe carnete CEC. Costa cam 70, 000 mii lei, cind salariul lunar era de cca 2000 lei/lunar – iți trebuiau pe puțin 35 de salarii, adică cca 3 ani. Iți luai de la gură, renuntai la multe, mîncai prost, mai săreai mesele. Uitai să-ți cumperi îmbrăcăminte, să repari televizorul, să pleci în concedii cu sindicatul. Iți lua cam cinci să-i aduni pe toți grămadă, dacă aveai două salarii in casă. Apoi te înscriai pe o listă (cu banii înainte, ca la curve) și te înarmai cu multă răbdare. Dura tot vreo cinci ani toată povestea. Vorbim aici de nu de nomeklaturisti și piloși, ci numai de românul mediu. Aprozarist, funcționar, tejghetar, profesor, frizer, slugăpe undeva. Eh, dar cînd, în fine, te așezai la volanul Daciei, vecinii tăi mureau de invidie. Unii începeau să te denunțe anonim la Secu numai pentru Daciaasta. Deveneai un fel de semizeu, de ales al sorții, de privilegiat. Ceilalți te injurau si stringeau din dinti, visind sa aibă si ei una cindva. Tu fericitule, îți puteai imagina chiar – de ce nu- că șofezi un FIAT sau un BMW, mașini adevărate. Romanul avea un cult pentru ce era străin, mai ales dacă provenea din Occident.

Toata viaţa capului de locuitor ceauşist a fost legată de scumpa noastră DACIA. Acum a ajuns la o vîrstă respectabilă şi este colecţionată de pasionaţi. Poate să participe la curse de maşini de epocă. Poţi să o arăţi într-un muzeu ca un vestigiu istoric. Ca să vezi!

STELIAN TANASE

CITITI SI ȘERUITI
Copyrigt www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!