ROMÂNIA ÎN ABSENȚA PREMIERULUI

037Cam neverosimil episodul cu prezența la Istabul a premierului pentru o intervenție chirugicală. Unde mai pui cum am aflat despre situație – lipsa comunicatelor oficiale, etc. Pare să bîntuie brambureala și haosul în Palatul Victoria acolo unde o ordine desăvirșită ar trebui să domnească. A fost o plecare precipitată, o fugă. Se putea recurge la elicopterul de pe acoperiș, dar s-a prreferat varianta Stănculescu, piciorul în ghips.

Măcar procedurile să se respecte. De ex. succesorul interimar a fost ales chiar de Ponta, cînd e rolul președintelui să decidă asupra numelui lui atunci cind premierul nu își poate exercita mandatul. Ori vrea să arate că e de capul lui, că e stăpinul jocului, ori nu cunoaște Constituția, nu e exclus. Apoi îi trebuia acest aranjament pentru a-l fideliza pe Oprea după ultimele lui declarații că ar avea intenția să iasă din Coaliție dacă….

Așadar Ponta a dispărut hăt departe cam sastisit că trebuie să fie prim-ministru. După trei ani pare obosit, cam epuizat ca politician, intr-un moment prost, lipsit de inspirație. Nu îi plac intrebările presei, nici ale procurorilor, nici ale colegilor de partid, nu mai zic alte adversarilor politici. Cu Ponta se petrece o psihodramă. Nu a mai rezistat solicitărilor. Așa că s-a dus intîi la Baku sub un pretext orecare numai ca să plece cumva din București. Nu e un bun încasator cum deja a dovedit. De cîte ori e pus în defensivă și încolțit, dispare, se duce undeva departe, se ascunde. Acum s-a adunat, e hărțuit de DNA, de presă, de propriul partid. Colac peste pupăză de la Cotroceni i s-a cerut si demisia. Cam multe deodată.

039A aterizat în Bosfor apoi, la Istanbul, să-și repare genunchiul stîng. Însănătoșire grabnică! Dupe ce circulă pe agențiile de presă dar și din propriile sale declarații de aseară, se pregătește pentru o absență îndelungată. E clar că nu mai face față presiunii și îl înțeleg. A avut un an greu, eșecul din nov. 2014 l-a marcat. În plus nu se arată la orizont nicio relaxare, nicio victorie. Dimpotrivă, se strîng nori negri deasupra capului lui. Vin alegerile și riscul de a încasa o nouă infrîngere este foarte mare. Asta ar echivala cu dispariția lui de pe scena politica românească. E ultima partidă pe care o joacă dacă pierde.

Ultimul barometru Avangarde (de ieri) arată de ex. că la capitolul încredere înregistrează cea mai mare cădere de cînd este premier. Iohannis se bucură de increderea a 65% dintre cei chestionați, Victor Ponta este pe locul patru după Sorin Oprescu și Ecaterina Andronescu ) cu numai 39%. De asemenea 76% dintre români apreciază că România merge intr-o direcție greșită, în raport cu numai 17% care cred că direcția e bună.

Aș aminti numai una din cauzele contraperformanței lui Ponta – dacă nu principala. De ce nu are lumea incredere în el!? Din cauza unui stil politic impropriu. Declarații contradictorii, neținerea promisiunilor, agresiunile verbale, aroganța, minciunile repetate nu sunt agreate de un popor aflat la ananghie, cu mari probleme in ce privește sărăcia, situația socială, speranșele în viitorul apropiat. Șmecheria, descurcăreala, fofîrlica, așa cum ii spunea Crin Antonescu recent, nu dau încredere. Bilanțul guvernului amintit în toate ocaziile de Ponta ar fi trebuit să ducă la o creștere in sondaje, cel putin la capitolul incredere. Dar stilul despre care vorbeam il impiedică să o facă.

Altă obsrvație, de final. Românul cu stare își strîngea avutul și fugea în Codrii Vlăsiei. Acum fuge la Baku, Istanbul, Dubai…Sărăcimea, prostimea adică, atunci ca și acum, rămîne pe loc. Duce greul.

STELIAN TĂNASE

ILUSTRATIA www.stelian-tanase.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!