PSD L-A ALES PE DRAGNEA NU PE PONTA

tanase 42In confruntarea de ieri Ponta a pierdut. Partidul nu a mers cu candidata sa Rovana Plumb. Liviu Dragnea a ciștigat la scor. Pare să se vadă bine de ce Ponta nu a dorit un Congres. O asemenea întrunire convocată după o infrîngere nu duce la nimic bun pentru cel care a pierdut. Ponta a fost taxat de tovarășii lui pentru eșecul din campania electorală. Dar și pentru fuga la Istanbul, adică pentru părăsirea postului de comandant – cînd a lăsat echipajul fără șef în timpul furtunii. Ponta a fost sancționat pentru dezertare. Cu primul prilej, ieri , i s-a prezentat nota de plată. Trecerea lui în partid a atins cota cea mai joasă din 2009 incoace.

Amărăciunea înfringerii din tabăra Ponta a exprimat-o cel mai exact Sebastian Ghiță. Ghiță s-a enervat că Iliescu l-a suținut pe Dragnea, a stat la prezidiu, etc. Acest „nostalgic și protejat al Moscovei” s-a amestecat in jocurile din partid și ar fi inclinat balanța. Ăsta pare sa fie oful lui Ghiță. Eu nu cred că Iliescu a făcut cărțile. Jocurile erau deja făcute încă de cind Ponta și-a anunțat demisia de la conducerea PSD și cînd nu a făcut-o într-un organ al partidului, live, ci pe facebook. Ghiță continuă – „Domnul Ion Iliescu…i-a facut un rău lui Dragnea, care astăzi este propusul lui Iliescu. Cred ca după euro-atlanticul Ponta, astăzi Iliescu ni l-a propus pe Dragnea. „” Am ințeles că cei din PSD s-au răzbunat pe Ponta că a pierdut alegerile, dar puteau să amîne această răzbunare, că nu le prinde bine”. Ghiță vede aici și un complot. Oamenii care nu au dorit ca Ponta să fie la Cotroceni, l-ar fi votat acum pe Dragnea. dragnea 1
„Am văzut la congresul PNL conducînd ședința și dîndu-l afară pe Antonescu pe colaboratorul Securitatii Quintus și am văzut astazi conducînd ședința pe protejatul Moscovei Ion Iliescu…E rău. Asta m-a frapat -această similitudine dintre Iliescu care si-a impus punctul de vedere astăzi și Quintus care si-a impus punctul de vedere dîndu-l afară pe Antonescu”. Supărare mare, ce e drept. Ar fi de așteptat și reacția lui Ponta la înfrîngerea de ieri.

Nu cred că va veni, nu în faza asta. Dacă va veni totuși va fi doar un șir de vorbe convenționale, despre sprijin, solidaritate, despre loialitate față de PSD etc. Nu poate fi altfel. Ponta trebuie să colaboreze cum-necum cu Dragnea&Co de care depinde pentru a rămîne premier. Dacă mîine PSD nu îl mai vrea la palatul Victoria !? Ponta atîrnă de un fir. Pentru a scăpa de această situație nedorită avea neapărat nevoie la șefia PSD de un fidel necondiționat, de Rovana Plumb. Dar manevra nu i-a ieșit. Chiar în toamna asta este posibil, încă înainte de congres, PSD să îi retragă sprijinul politic. De ce nu !?

ponta 1Pe partea cu PSD. Nu cred ca partidul se va mișca centrifugal, nu se va rupe, cel puțin pină la congresul convocat in 16 nov. Pare că șefii PSD s-au săturat de zigzagurile lui Ponta, de faptul că s-a izolat de partid, de nesiguranța pe care o inspiră, de instabilitate, de faptul că nu e predictibil. El nu mai inspiră azi PSD-ul. Pespectiva ca el să se afle in fruntea partidului în 2016, an de alegeri, nu mai surîde nimănui aici. Acum incepe faza stabilirii listelor și lumea se repoziționează cu repeziciune. Dragnea a oferit mai multe certitudini decit un Ponta ascuns in spatele Rovanei Plumb. Logic, fiecare vrea să își salveze scaunul. Victoria lui Dragnea arată exact aceste îngrijorări într-un partid mare, invățat să guverneze, să se afle la manșe, dar care în ultimele luni e în pierdere de viteză. Eșecul de la prezidențiale a schimbat cam totul în PSD. Degringolada și temerile și-au făcut loc. Dragnea a părut ieri generalul capabil să le stopeze și să asigure o retragere în ordine, fără panică, capabil să micșoreze proporțiile înfringerii care se anunță pentru la anul în situația în care liberalii sunt favoriți cf tuturor sondajelor.

STELIAN TĂNASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!