DESANT ÎN PERIFERIA BUCUREȘTEANĂ

By 11 septembrie 2015Jurnal de bord

tanase palarieAseară am fost la Sala Palatului să ascult Filarmonica din Sankt Petersburg. Concert de zile mari, s-a cintat Enescu, Rahmaninov, Rimski-Korsakov. Dar nu vreau să scriu o cronică muzicală, nici impresii din antract. Un aspect mi-a atras atenția. La sosire lume multă, ambuteiaj, aglomerație. Fervoarea dinaintea concertului – normală. Atmosferă e de gală. Pînă și clădirea Sălii Palatului în alte ocazii acoperită kitsch de tot felul de cearceafuri și banere anunâînd șușe, spectacole cu manele, paranghelii – a fost curățată. Ceva tot strică peisajul. Nici nu se putea altfel. Cînd oprești mașina, apare un tip, negricios, aschirabic și începe (crezi că e un nebun scăpat pe străzi) să îți dea indicații ( mai/mai, merge/merge, stînga etc. ) Nu l-a invitat nimeni, în schimb e vioi și insistent. Pare stăpînul locului, e sigur de sine chiar autoritar. Dă din mîini, face pe agentul de circulație. Firește, pentru că un agent veritabil al Poliției române lipsește cu desăvărșire deși aglomerația era ușor de prevăzut, ca și însemnătatea evenimentului. Dar vremea era cam rece și la Secție e ceva mai cald. Aici se găsesc și o cafea, un ceai, un televizor, taifasul cu colegii e OK.

Mă intorc în stradă. Locul de parcare pare că îi apartine țigănușului și că el generos ți-l cedează, ca o gazdă bună ce e. Ba te și ajută să parchezi la el în curte. Cobor din mașină și îi spun – Bună meserie ai!!! Se face că nu aude, rînjește cu bravadă, și se proțăpește, lipit de mașină. Așteaptă să fie plătit pentru că ți-a cedat locul, cere ceva și pentru „munca”lui de îndrumător. Daca nu era el cum dracu parcai?

Scotocesc prin portofel, mă execut. Mă așteptam să-mi mulțumească, să facă trei plecăciuni. Imi și imaginam și replica – să trăiți șefu, mulțumesc, să ai parte de frantuzoaică, să-ți trăiască bre gagica, mîncați-aș…Folclorul binecunoscut. Ei bine, nu. Țigănușul cere mai mult și dă din cap nemulțumit deși 100.000 lei strică piața cum mi-a spus apoi cineva.I-am dat prea mult dar nu aveam mărunt. L-am luat de guler de data asta și l-am alungat. Ce se intîmplă totuși dacă nu plătești. Multe. Are un cui în buzunar cu care îți zgîrie portiera. Găsește el ceva de făcut. De ex să-ți spargă un cauciuc, ca să te facă fericit cînd te intorci. Mai știu cazuri. Cum știu și că că polițaiul căruia amicul meu i-a dat plîngerea i-a cerut să il găsească pe făptaș și să se înțeleagă cu el !!!

M-am gîndit cîți bani face tipul într-o jumătate de oră. Mai mult decit un profesor într-o săptămînă. Nu are a face că e analfabet. Tipul nu e singur, acționează în bandă. Zona a fost împărțită între asemenea „băieți cu parcarea”. Există și un șef ( l-am observat în seara precedentă, ocupa un trotuar întreg ). Are 10- 15 locuri de parcare ale lui, chiar lîngă Sala Palatului, zona cea mai profitabilă. E-n maieu, cu burta revărsată peste curea, masiv. Ii are sub control pe ceilalți din bandă. Este și mai în vîrstă decît ei.

Operațiunea este un desant. „Băieții „vin cu un ceas înainte de începerea spectacolului, iau în posesie zona. Un sfert de oră după începerea spectacolul, dispar. Poliția nu pare să aibă ceva de spus despre aceasta dijmuială și jecmănire. Nu ar fi greu să îi depisteze pe făptași și să facă ordine. Ii găsești în toate punctele aglomerate ale Bucureștiului. În Centrul istoric de exemplu, în fața Bisericii rusești și a Băncii naționale, pe strada Doamnei. Etc. Dacă ar vrea. Asta amintește de o țară de mîna a doua sau din lumea a treia, dacă vreți. București este incă o așezare indecisă, între sat și oraș. O periferie fără centru.

STELIAN TĂNASE

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Cea mai tare locatie condusa de niste baieti agili ,se afla in parcarea Parchetului de pe Inalta Curte de Justitie[ ?????]cuprinsa
    intre spatele spitalui Coltei,i Biserica 3 scaune si strduta care duce la spatele Minnisterului Agriculturii .
    Acolo forfotesc tot felul de politisti si paznici in uniforma ,dar nu este treaba lor ,daca la marginea parcarii lor ,altcineva face legea .

  • Robbie spune:

    Politia Locala e singura in masura sa se ia de indivizi. Si o face cu brio, sunt insi care au sute de amenzi aplicate, insa neplatite! Nu ai cum sa ii executi silit, iar la puscarie nu te lasa legea sa ii bagi.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!