tanase toamnaPovestea cu alocarea unui nr de refugiați pe țări mi se pare destul de comică și chiar anacronică. Pe vremuri, sub regimul de inspirație sovietică, sistemul de cote obligatorii ținea de recolte, de colhozuri, nu de oameni. Tăranii munceau cîmpul și cînd strîngeau recolta, cedau o parte din ea statului sub supravegherea armatei, Securității și miliției. Uneori statul generos ți-o confisca, o lua pe gratis adică. Tovarășii de la Raion veneau la capătul tarlalei și încărcau pur si simplu roadele muncii țăranului în camioane. Alteori îți intrau în curte cu același scop. Duceau recolta la oraș să hrănească ieftin proletariatul. Uneori plăteau ceva, nimica toată, mult sub valoarea muncii țăranului. Așa a dat faliment agricultura. Vreme de 45 de ani a fost un jaf. Valoarea pe ansamblu a acestot cote obligatorii a variat de-a lungul epocii comuniste, dar sistemul așa a funcționat.

Acum iată, eticheta este folosită pentru oameni. Și nu prea mă acomodez cu transferul acesta care nu e numai lingvistic. Statele europene trebuie să primească cote obligatorii pe teritoriul lor (masă, casă, slujbe etc. ). E vorba de un nr de refugiați din totalul de 160.o00. Deocamdată, dar cifra poate să sară mult de atît. Bruxelles-ul a repartizat fiecărui stat o asemenea cotă după criterii ca populația, PIB, etc. Fiecărui guvern i s-a comunicat cîți trebui să accepte. Consultări!? Zero. Cel puțin cu statele neinfluente. Ca România de pildă pe care nu a întrebat-o nimeni nimic săptămîna asta. Firește din respect, Bucureștiul nu a fost întrebat pentru a nu fi cumva deranjat. I s-a transmis că trebuie să preia obligatoriu peste 6000 de refugiați. România optase oficial pentru 1785.

Germania Franța Marea Britanie vor primi de 5-6 ori mai multi, veți spune. Ele nici nu au încotro, sunt țări membre Schengen și au semnat tratate internaționale privind asemenea obligații. E normal să le respecte. Eu nu sunt împotriva respectării obligațiilor asumate. Dar României, cu regret o spun, spațiul Schengen îi e străin. Ca atare nu are ce respecta. România este ținută de mulți ani la ușă. România trebuie să arata solidaritate, spune un argument. De acord, dar și occidentul să o arate vizavi de România pe chestiunea spațiului Schengen. Așadar, ca să fiu direct, guvernul de la București trebuie să negocieze cota obligatorie de refugiați contra accesului în spațiul Schengen. A ne arăta o așa zisă solidaritate acceptînd peste 6000 de refugiați, fără un angajament clar al Bruxelles-ului privind Schengen-ul, mi se pare o prostie.

In fond drama umanitară provocată de războiul civil din Siria este și efectul expectativei occidentale. Occidentul are ce a căutat. Trimiterea la plimbare a lui Bachir Al-Assad ar fi fost soluția cea mai eficientă. Primăvara din Orientul Apropiat se pare că a obosit prea repede. Acum lucrurile au degenerat și unul din efecte este acest val fără precedent de refugiați. Trezit la realitate, confruntați cu alegeri politicienii occidentali încearcă la repezeală, luați pe nepregătite, să iasă din clenci pasînd răspunderea. Ei trimit spre periferia sistemului chestiunea. Trec Europei de Est, membre de dată recentă a UE, NATO și spațiului Schengen unele dintre ele, o povară prea mare. E mai mult decît pot să ducă. Occidentalii fac asta pentru a ușura povara din propriile lor țări ca și presiunea electoratului. Domnilor, nu e fair !

STELIAN TĂNASE

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Offff,ar fi bine sa se termine cu detronarea lui Bachir Al-Assad.
    Cind a inceput „primavara araba „,la fel au zis ca daca o sa cada Gadaffi siSadam Hussein ,totul o sa mearga ca pe roate.
    Pe roate ,pe roate ,dar patrate dea dreptul !
    Credeti ca la un transport de 100 de refugiati ,sint numai sirieni ?
    Am luat cifra 100 ,tocmai pt a avea un procent .
    Si acest procent reprezinta [oricit ar fi de mic ] nelinistea Europei .[in special de Vest ! ].
    Sint mai multe forte aflate pe pamintul Siriei……….

Spune-ți opinia, fă-te auzit!