FRAGMENTE DE JURNAL

By 24 septembrie 2015Jurnal de bord

1205Fără dată/dec 2013 .

La mine cu Crin Antonescu și Hellvig. II poftesc in mansardă, deschid o sticlă de whisky, eu nu am pahar, nu beau niciodată. Imi cer voie să fumeze, accept. Ant. știe că sunt alergic la fumul de țigară de pe vremea cînd eram amîndoi la PAC în Camera Deputaților 92-96. Cam de atunci nu l-am mai văzut. E prima dată la mine acasă. Îmi cere abrupt să preiau TVR. Mă prevenise la telefon despre ce este vorba așa că am avut timp să reflectez. Discuție lungă. De ce aș face-o? Acolo e o mizerie, spun. Ministerul adevărului, Orwell. Nu se înhamă nimeni la așa ceva decît dacă nu e în toate mințile. Există un argument in favoarea ideei, spune Ant. USL are 70% in Parlament, pe această bază poți să faci reformă. Poți să faci ce vrei, noi te susținem. Și dacă se rupe USL, ce fac ? îi întreb pe amîndoi, dau de Dracu, toate premisele astea ar fi răsturnate. Rămin în ofsaid. Antonescu îmi dă asigurări că USL nu se va rupe în 2014, ci în 2016. Așa, e înțeles cu Ponta. Vor rămîne două partide, PSD pe stînga și PNL pe dreapta. Accept propunerea, dar cer să fiu ales ca director al TVR bipartizan, recunoscut public și susținut și de PNL și PSD deopotrivă. Antonescu il sună pe Ponta și se înțeleg asupra numelui meu. Ponta e surprins că Antonescu a prins un personaj de anvergura mea (îmi spune A. mulțumit după ce închide). Sunt in criză de timp , se închide sesiunea și nu aveau om. Ponta e de acord. OK. De fapt frica PNL e că PSD va prelua TVR dacă liberalii nu vin rapid cu o propunere de nerefuzat. Așa s-a ajuns la mine.

22 dec.

Toată ziua telefoanele zbîrnie, tot felul, jurnaliști, amici, interesați. Primesc cîteva idei geniale, nici nu știam că avem atîtea genii prin București. Primesc și proiecte care vor salva TVR din faliment și multe sfaturi practice. Și mai ales delațiuni. Mihai îmi spune că am făcut cea mai mare prostie că am acceptat. Ce-ți trebuia ție TVR !? Am vrut să văd nebunia în acțiune. Totuși ar trebui să-mi răspund la întrebarea asta. Altadată.

Seara mă trezesc cu Zgabercea producătorul general TVR, acasă. Vine adus de Haritonovici după un telefon de la Varujan, să-mi prezinte niște cifre pentru audierea din Parlament. Știu deja multe despre el, Zgabercea e un personaj. Mi-a fost descris ca factotum in TVR adevăratul șef. Omul cel mai puternic oricum din tvr, nașul cu N mare. Cu el vei avea cele mai multe probleme, nu se atinge nimeni de el, e siamezul lui Dragnea, amic la cataramă cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu șefii filialei Constanța PSD. Or, ăștia conduc acum PSD-ul. Vei avea mari probleme cu el! îmi spune Radu. Despre Zg. circulă un întreg folclor, e un personaj de basm. Sunt deja la curent. Sunt destui binevoitori gata să mă avertizeze. Cifrele pe care mi le prezintă Zg sunt un dezastru. E mult mai rău decît mi-am imaginat. De fapt TVR e in faliment.

23 dec.

Parlamentul m-a votat director interimar al TVR. Nu am mai fost in Parlament din 1996 cind am ieșit din politica, eram deputat CDR. Am fost întii audiat de Comisii. Lumea e amabilă, Paleologu zice că votează cu două mîini, etc. Lumea e mulțumită că scapă de povara TVR și-au găsit prostul care sa vrea să ia în spate catastrofa. I-a interesat doar dacă voi da Campionatul Mondial de fotbal la vară, atît. Le-am spus multe – că politicienii sunt vinovați de căderea TVR. Le mai spun că TVR nu e o televiziune guvernamentală ci una publică. și că vreau să fac un BBC. Par să nu mă audă și în orice caz să nu mă creadă. Ei sunt politicieni versați și nu cred în vorbe. Mă cred un papagal sau un intelectual naiv. Mă votează cu ambele mîini, am o majoritate făra precedent, 404 voturi pentru. Să nu mă incing prea tare, e o mascaradă. Nu știu de ce mă întreb cum va fi la final cind aceiași iepurași mă vor demite!? Tot o mascaradă dar pe dos. Va fi oare același entuziasm? am în față carne de tun, 588 de nimeriți pe acolo. Sunt grăbiți să plece acasă pentru Crăciun. Se duc să taie porcul la socri în curte. Să îl pirleasca pe Ghiță cu lampa, să tragă cîrnați. Să facă piftii și caltaboși. La asta le e gîndul de fapt. Toți cu telefoanele mobile la urechi. Vor să bifeze chestiunea cu TVR și să fugă repejor acasă pentru sărbători. Nici nu au auzit ce am spus. Vezi în ziare ce am spus la Parlament.

De la Parlament ajung direct la birou. Vine o masina să mă ia, nu sunt obișnuit să am șofer. O ceată de d-ni și doamne mă așteaptă în anticameră. E ca în tramvai. Spațiu mic, inchis și prea mulți pasageri. Excitația e mare. Amestec de parfumuri și transpirație. Pe vreo doi îi cunosc dinainte. Îi poftesc pe toți înăuntru, cam 8-10 persoane. Facem cunoștință, se glumește, se zîmbește forțat. Simt frisonul începuturilor. Afară pe coridor rămîn cei care nu au loc, veniți mai tîrziu. Fac gălăgie să fie primiți. Ies și spun că o să ne vedem mîine, cînd va fi o ședință. Le mulțumesc. Nu par încîntați. E una mai gălăgioasă care insistă. Un un fel de purtătoare de cuvint a celor strînși acolo. Parcă s-ar da carne undeva înainte de 89. Nu am nimic de dat. D-na pare șeful de trib, vopsită, sprayată, mă ia la fix, ca și cum i-aș fi argat. Scenă de mase ca în literatura proletcultistă. Beatrice C. aflu că o cheamă. Scena are un final gogolian – odată întors în birou se reped spre mine tot felul de inși care-mi intind hîrtii la semnat. Maldăre. Fusesem prevenit de Radu și nu semnez nimic. Se retrag bosumflați ca niște copii. Promit totuși că mîine iau dosarele la cercetat.

„Observatorul Cultural – Crin Antonescu ” Stelian Tanase va fi susținut pentru un mandat plin TVR “ /Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, după votul din Parlament pentru validarea lui Stelian Tănase ca şef interimar al TVR, că aceasta va fi susţinut pentru un mandat plin şi că s-a dovedit că, dacă există voinţă politică a liderilor majorităţii, se poate realiza cvorumul. „S-a confirmat ceea am spus, reunirea cvorumului Parlamentului nu prezintă nici un fel de problemă atunci când liderii majorităţii doresc să o facă. Ne bucură rezultatul copleşitor pe care propunerea noastră, domnul Stelian Tănase, l-a reunit“, a declarat Crin Antonescu după anunţarea rezultatului votului din Parlament în cazul lui Tănase.

Liderul PNL a ţinut să-i mulţumească lui Tănase pentru că a acceptat nominalizarea la şefia TVR, menţionând că liberalii vor susţine toate efoturile acestuia pentru reformarea televiziunii publice.

„Pe de altă parte, din partea noastră, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, va fi scutit de orice ingerinţă sau presiune de natură politică. Vrem o televiziune modernă, în slujba cetăţenilor, şi nu în slujba Guvernului, a majorităţii parlamentare sau a unui partid politic“, a mai precizat Antonescu.

Preşedintele PNL a mai susţinut că realitatea a dovedit că ordonanţa de urgenţă a Guvernului în cazul TVR nu era necesară.

Crin Antonescu a precizat că absenţa premierului Victor Ponta de la votul din Parlament nu este „un caz de nemulţumire“, atîta vreme cât a fost întrunit cvorumul. „Şi dacă ar fi fost nevoie să venim să votăm bugetul în 30 decembrie, parlamentarii liberali ar fi făcut-o, aşa cum au făcut-o astăzi, într-un grad de prezenţă pe care îl puteţi verifica. Din păcate, nu a mai fost nevoie şi sesiunea se încheie aici“, a mai spus preşedintele PNL. (după Mediafax)

Stelian Tănase este laureatul Premiului pentru Proză 2013, acordat de revista Observator cultural, pentru volumul Skepsis, apărut la Editura Trei. În decursul anilor, Stelian Tănase a acordat mai multe interviuri revistei Observator cultural, pe care le prezentam ca articole de legătură. “

24 decembrie.

Romanul despre Vivi Lazăr și cîinele Zgaibă se amînă. Nu il mai termin pină în Paște cum mi-am propus. Va trebui să mai aștepte. L-am propus deja editorului. Ar fi prima dată cînd nu mă țin de cuvînt și nu predau o carte la timp.

25 dec.

Ajun de Crăciun acasă cu cîțiva amici. Colindătorii la poartă. Îi poftesc în casă. Seara trece repede in mahalaua Dracului. Bradul după care am alergat trei zile, ca întotdeauna împodobit de mîna mea, e luminat. Impărțim darurile. Facem poze. O seară relaxată. Il las și pe Jimi inăuntru. Se întinde pe preș în hol și adoarme dar numai după ce-și primește porția de carne. (VA URMA)

*** La final de mandat la TVR m-am gîndit să recapitulez cum a fost prima săptămînă la TVR. Mă folosesc pentru reconstituire de jurnalul meu din acel timp. Sunt ultimele zile din 2013.

STELIAN TĂNASE

 

 

 

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!