MAI BINE INFRACTOR DECÂT SCRIITOR

By 14 ianuarie 2016La zi

cristian tudor popescuContinuăm aventura noastră săptămînală on line pentru a va reda cele mai incitante luări de poziție. Azi pentru dvs un articol publicat de Cristian Tudor Popescu pe www.republica.ro sub titlul ” Biblioteca pentru hoți. Mai bine infractor, decât scriitor”.

Iată cîteva extrase.Vă propun să le comentați aici pe blog.

„Subsemnatul, de pildă, ca scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, nu primesc absolut nimic de la stat pentru că public o carte.

Chiar dacă reușesc să vând niște mii de exemplare, având în vedere procentajul drepturilor de autor oferit de edituri, nu pot trăi din scris cărți, cum nu pot marea majoritate a scriitorilor din această țară. Mai mult, printr-o revelație parlamentară, s-a dorit anul trecut ca statul să scumpească automat cărțile cu o sumă numită „timbru cultural”, astfel încât șansa autorului de a vinde o carte să scadă și mai mult.

Deci, cărții și scriitorului cinstit statul nu le dă, vrea să le ia.

În schimb, un pușcăriaș poate să fabrice o carte și să primească pentru ea, de la zisul nostru stat, 30 de zile reducere din pedeapsă. Din punct de vedere cultural legal, ultimul infractor este superior celui mai bun scriitor. Dacă raportăm cât a furat respectivul la numărul de zile de închisoare pe care le are de executat și înmulțim suma respectivă cu 30 și cu câte cărți scoate în timp record, iese că e mai bine plătit per pagină decât orice laureat Nobel pentru literatură.

Ceea ce nu înseamnă că susțin interzicerea scrierii de cărți de către deținuți. N-au decât să le publice și să le vândă cui o vrea să le cumpere, dar fără nicio zi scăzută din pedeapsă. Căci, o carte nu dovedește în niciun fel reeducarea hoțului: el n-a fost introdus la zdup pentru că nu scrisese destul sau deloc despre religie, drept, fotbal, turism sau istorie, și acum se îndreaptă, ci pentru ciordeli de milioane fără număr.”

Aștept comentariile dvs.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Anghel spune:

    E un fel de ghiveci de opinii in legatura cu scriitorii infractori.

    Si daca-i ghiveci atunci sa pun si eu niste legume, ca de dat in clocot vad ca se gasesc destui:

    1. Cine incaseaza veniturile din vanzarile acestor „creatii”?
    2. Exista un tiraj minim care-l „califica” pe scriitor la „bonificatie”?
    3. Daca se cumpara una carte sau 90% din tiraj, reducerea pedepsei e tot de 30 de zile?
    4. Daca infractorul scriitor face puscarie precum Babiuc se reduc 60 de nopti?
    5. Daca se publica online se pune?
    6. Se gasesc de cumparat pe undeva? Petromurile sunt pline de carti de pas.
    7. Daca-mi doresc autograf trebuie sa merg in „vizita”.
    8. Audiobook in lectura autorului a incercat careva?
    9. Dar in lectura lui Radu Banciu?

    Mi-ar placea sa detin un exemplar, cu autograf neaparat-scris cu litere de aur, dintr-o creatie de Becali, oricare din ei, cu prefata sau/si recomandare de Dan Pavel. Dac-ar fi audiobook, in lectura autorilor, cred c-as plati chiar si pretul unei vacante de minimum 7 zile. Normal ca cinci stele, ca sa pastram proportiile!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!