IOHANNIS E PUȚIN PE AFARĂ

tanase nisa 113Dupa intoarcerea din Israel multi se intreaba – Unde va pleca președintele Klaus Iohannis data viitoare. Unde vrea Carmen! Așa sună un banc bucureștean. Pina atunci rămîne prin zonă și se plictisește anturat de 20 de milioane de români care în blambeceala lor nativă îi dau numai bătăi de cap. Cu casele din Sibiu, cu cererile de salarii, cu interceptările, cu DNA-ul, cu parlamentul neascultător, cu legile care tot vin la promulgat. Firește, asta cînd forfota ajunge dincolo de zidul Palatului Cotroceni, că nu ajunge intotdeauna. Îl păzesc nu numai zidurile, cît consilierii – au ei grijă să nu îi deranjeze nimic digestia și somnul. Pe vremuri la Curtea Veche erau niște arnăuți care patrulau de-a lungul zidurilor și strigau in toiul zilei, la ceasul siestei – Linișteeee, Vodă se odihnește! Cam așa ar trebui făcut și azi.

Intre 23-24 martie aflăm, Klaus Iohannis merge in Turcia. Nu știu dacă va fi însoțit de soție și nici ce va declara în legătura cu viețile sale anterioare. Dar Turcia e frumoasă, are ce oferi unui inalt oaspete, turistului de rînd, ca și fugiților de acasă din România care și-au găsit un loc de muncă pe acolo. Nu am habar despre gusturile cuplului prezidențial cînd e vorba despre Anatolia, Bosfor, Bizanț, Asia mică, etc. IstanbulTurcia merită vizitată și nu costa nimic – e pe banii statului.

Cîteva lecții sunt servite, firește, cui vrea să învețe ceva. Una ar fi regimul autoritar al lui Erdogan care e de multă vreme la putere ca și Vladimir Puțin de exemplu. Cît vrea să stea la putere Iohannis, 5 sau 10 ani!? Să-l întrebe pe Erdogan cum se face. Nu vi se pare că e cam multă democrație în România !? Ergodan e calificat la interziceare ziarelor și televiziunilor care nu sunt de acord cu el. Mai e supercalificat la arestarea opozanților și a ziariștilor. Sper că Iohannis să nu plece urechea la asemenea sfaturi, și miîne/poimîine să auzim că o delegație româneasca a fost trimisă acolo în…schimb de experiență. Gustul puterii la unii e irepresibil.

In schimb Iohannis ar putea să învețe ceva de la boom-ul economic al Turciei, care în 20 de ani a trecut de pe un loc aflat undeva la 100, pe unul in primele 30 ca nivel de dezvoltare . Asta ar fi ceva. Poate observa ce autostrăzi au turcii, ce industrie de turism și servicii au reușit să isi facă în numai două decenii. Si cite locuri de muncă oferă azi. Trag speranta că expertii lui nu prea grozavi totuși își vor face treaba bine șde data asta și îi vor pune în mapă cifrele trebuincioase.

iohannis 2Apoi se poate intoarce glorios la București să se bucure ca un copil de sistemul de irigații de o jumatate de milion de euro pe care vrea să il achiziționeze – ca horticultor pasionat chiar dacă amator – pentru Palatul Cotroceni. Dar și de alt cadou pe care și l-a oferit tot din buget – aeronoava prezidentială. Sunt jucării costisitoare, dar trebuie să fim fericiți cu el odată. Obsevam, astfel natura de copil a președintelui nostru ales, Klaus Iohannis. Dacă el e fericit și supușii lui vor fi fericiți. E ca-n căsnicie. Dacă d-na Carmen Iohannis numită de lingușitori „prima doamnă a țării ” nu îl insoțește la Ankara și Istanbul, ne putem ușor imagina că în primul week-end după intoracerea, se va duce glonț la Sibiu, acasă, să-i povesteasca impresiile și cum i-a plăcut. Ne dăm seama de asta la vară – dacă în vacanța viitoare schimbă destinația Miami/SUA cu Antalya/Turcia.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • adrian breana spune:

    Boom-ul turcesc se datoreaza lipsei experientei comuniste, este aproximativ la fel cu cel spaniol de dupa revenirea la monarhie. Stiu,o sa mi spuneti ca si alte tari foste comuniste au avut parte de ascensiuni spectaculoase( Polonia, Cehia, Slovenia) ; ei bine, religia catolica e cea care a favorizat dezvoltarea lor si a impiedicat existenta comunismului stalinist.

    • Ion ca si el e om spune:

      Sau poate au in spate resursele unui „fost”imperiu, tu de care comunism mai stii ? Mai e si si ala european si nordic, da nu cred ca ai habar de ele.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!