MARION DAVIS 5În extraordinarul film al lui OrsonWelles “Citizen Kane” eroul este un miliardar, patronul celui mai puternic trust de media din SUA. Personaj dezumanizat de averea lui colosală, dar şi de ambițíile sale. Are tot ce ar fi vrut cineva – bani, putere, colecţii de artă, proprietăţi. Este alienat, rupt de lumea reală. Dar nu are dragoste deşi îşi dorea mai mult ca orice să fie iubit. Banii lui nu puteau să cumpere sentimente. Totul în jur era rece, fără viaţă. Castelul Xanadu care apare în film a fost inspirat de unul real Saint Simeon, construit în California. Kane, jucat magistral de Orson Welles însuşi, este inspirat de Wiliam Randoph Hearst.(n 29 aprilie 1863)

A fost un personaj cît se poate de influent. Putea distruge orice reputaţie şi carieră. A fabricat glorii şi a distrus destule. Folosindu-se de ziarele lui de mare tiraj a încercat să se impună în politică, să fie ales în Congres şi chiar să candideze la preşedinţia SUA. Nu a reuşit. Dar a creat şi dirijat cea mai mare reţea de ziare, edituri, producţie de film. A inventat gazetăria senzaţionalistă, tabloid, care vindea mai puţin ştiri cît poveşti. Cu această reţetă, jucîndu-se cinic cu emoţiile publicului, a făcut colosala lui avere. Era chiar un personaj ! Extrem de ambiţios, de dominator şi de influent. Puterea lui nu părea să aibă margini.

William Randolph Hearst a avut un punct sensibil – actriţa Marion Davies. Diferenţa între ei era de 34 de ani. El i-a susţinut energic cariera la Hollywood. I-a creat un companie de film, Cosmopolitan. I-a oferit participaţii la afacerile lui, i-a făcut cadouri extravagante, bijuterii, castele… A trăit 30 de ani marital cu ea. Asta nu a impiedicat-o să aibă alte legături – unele nume celebre, Charlie Chaplin şi Dick Powell…Filmele ei au avut succes, se vindeau bine, numele ei pe afiş conta. Publicul o găsea simpatică şi o plăcea pentru umorul ei. Era şi foarte frumoasă. Cu toate astea Marion Davies credea că nu are talent şi că îşi datora cariera puternicului ei amant şi campaniilor de presă dirijate de el. Legătura lor a fost de altfel publică, subiect de glume în societate.

Hearst mai avea o problemă, o soţie şi copii. Familia lui fireşte o detesta pe amantă pe care o considera vinovată de escapada tatălui şi respectiv soţului. Magnatul presei nu a divorţat, se pare din cauza complicaţiilor financiare asupra averii lui. MD işi dorea alt statut decît acela de amantă oficială…De mai multe ori a părut că îl părăseşte pe Daddy, cum orson welles 13îi spunea.

La 40 de ani, în plină glorie, Marion Davies (n. la 3 ianuarie 1897) îşi anunţă retragerea de pe platouri. Este şi anul, 1937, în care Hearst începe să aibă mari dificultăţi financiare. Ajunge în pragul falimentului din cauza cheltuielilor nesăbuite cu colecţii, o grădina zoo cu sute de animale, reşedinte somptuoase, călătorii, petreceri nesfîrşite cu mii de invitaţi aproape zilnic, probleme mari cu fiscul. Spre mirarea tuturor, Marion Davies, pe care toţi o suspectau că stă cu vîrstnicul ei amant doar din interes, şi-a vîndut proprietăţile, bijuteriile, participaţiile la diverse firme, pe care tot el i le dăruise, şi i-a dat banii lui Hearst să se salveze. De aici incolo cei doi duc o viaţă modestă, plătind datorii, dispărînd de pe firmamentul lumii bune americane la New York şi Los Angeles. Au rămas împreună făcîndu-şi singuri menajul într-un modest apartament.

William Randolph Hearst a murit in 1951, dar ea nu a putut să asiste la funeralii din cauza refuzului familiei lui. Marion Davies a murit zece ani mai tîrziu şi a avut parte o inmormîntare fastuoasă. Lumea a cerebrat-o ca pe o mare stea din anii de glorie ai Hollywood-ului. Puţini şi-au amintit că fusese amanta de o viaţă a lui William Randolph Hearst. Mulţi au găsit că avea talent şi a strălucit cu adevărat. ( fişă de roman. Partida de vînătoare)

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI SERUIȚI

copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!