DEVESELU AMENINȚAT DE RUSIA

tanase 3Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, aflat la Bucuresti pentru a inaugura scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu. Inaugurarea se petrece in liniste, cel puțin pină acum. Nu s-au auzit – ca in alte țări – voci de protest dinspre antiglobaliști, pacifisti, antiNATO și antiamericani, nici din partea stîngii politice și intelectuale, nici a celor de orientare prorusă. Se pare că în țară nu există disensiuni în ce privește rosturile bazei americane de la Deveselu.

Citeva date. CSAT a decis la 4 februarie 2010 participarea României la sistemul antirachetă. Construcţia facilităţii antirachetă a început în 2013, iar componentele sale au devenit operaţionale în decembrie 2015. Azi sistemul este inaugurat, fapt care va duce la serioasă imbunătățire a statutului nostru in NATO și în relația cu SUA. Ambele, esențiale pentru securitatea Romaniei. .

deveseluCum era de așteptat Rusia a avut în tot acest timp multiple reacții negative vizavi de decizia Bucureștiului. Prezența scutului atît de aproape de granițele ei nemultumește Kremlinul unde ideea este că aceste țări – Polonia, republicile Baltice, România – trebuie să fie lipsite de apărare, expuse, aflate la discretia strategilor Moscovei, și oricind pasibile de a fi santajete, lovite, controlate de la Est. Interese de mare putere, logica sferelor de influență, intimidarea și amenințarea folosirii forței, ca mijloc diplomatic, nu sunt la Mosocova șterse definitiv din practica internațională. Umbrele războiul rece incă bîntuie la Kremlin. Prăbușira comunismului în anii 1989-91 e privită la Moscova ca un accident istoric. Asta înseamnă că Rusia plănuieste să revină la rolul de supraputere mondială jucat în doua jumătate a secolului al XX-lea.

kremlinE clar de ce instalarea scutului antirachetă la Deveselu încurcă socotelile Rusiei. Aici sunt multe probleme de politică internă generate de căderea economică pe fondul căderii prețului petrolului, criză produsă și de anexarea Crimeii și de sanctiuniloe Occidentului care au urmat. Astea toate cer Kremlinului o ieșire în exterior, cum face de obicei pentru a-si rezolve crizele interne. Nu e de mirare că mesajele belicoase venite de la Kremlin s-au întețit. Iat-o pe ultima -„Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei. Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic”, a declarat Ministerul rus de Externe.

Și toate astea pe adresa unui sat pierdut din Valahia – Deveselu.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!