CORINA ȘUTEU PRIN RICOȘEU

suteuA fost numită la 4 mai 2016 ministru al Culturii. Are așadar patru luni de exercițiu, luni de vară toridă în care dosarele fierbinți s-au acumulat. Să spunem că nu a fost primită cu prea multă bucurie. Predecesorul ei trecea drept titlular de drept și reprezenta o grupare culturală foarte influentă și cu multe încrengături. Plecarea lui Vlad Alexandrescu a fost un episod neluat în calcul. Despre el Andrei Pleșu, deși un protector, a spus corect că nu a fost la înălțime. Ne amintim bine de zigzaguri, răzgîndeli și tot ce a fost comic în episodul demisiei si cind s-a arătat prea slab de înger.

Bun. S-a ales aceasta soluție – Corina Șuteu – omul nr 2 în minister care trăgea de șase luni să fie ministru plin. I-a ieșit pasența datorită defecțiunii neașteptate a lui Alexandrescu. Noul ministru – persoană extrem de ambițioasă și voluntară, s-a trezit într-un mediu nu tocmai prietenos deși venea din pepiniera ICR – a stat ca șef al filialei din NY șase ani- si astepta la suport. Aici a patronat cîteva crize mai mari sau mai mici. Cea mai cunoscută – cea cu măgărușul roz cu zvastică. Nu a fost singurul. La minister – odată instalată nu și-a găsit prea mulți prieteni.Defectul ei este ca nu este conectată cum trebuie la simanadicoasa lume bucuresteaană, a lipsit prea mult din țară. Deranjează și stilul ei cam cazon, dominator, care nu lasă loc la replică. In plus se lovește de rețeauua lăsată în minister de predecesor – rețea care ii cere să ducă la indeplinire acele priorități. Mai ales in ce privește oamenii, numirile – chestiunea cea mai sensibilă.

Soarta unui ministru al culturii este mereu ingrată. Trebuie să patroneze o lume cu bani puțini dar cu multe pretenții, cu un geniu pe metru patrat. Ca ministru te confrunți cu o lume extrem de vocală, cu acces la mass-media, vedete ale spațiului public, oameni de prestigiu. Toți sunt in căutare de burse, sinecuri, fonduri, mai ales de posturi bine plătite. În plus te confrunți cu rivalitați letale, cu găsti, invidii, mafii bine ierhizate și tentaculare – în teatru, in arte plastice, cinema etc. Interesele financiare sunt foarte prezente in spatele unor principii generoase. Și Solomon să fii nu te descurci, nu poți să ii împaci pe toți. Pretentiile sunt prea mari și prea multe, iar bugetul la cultură este totdeauna prea mic. Nu poți mulțumi vanitațile geniilor care forfotesc prin București. Citeva milioane. În fiecare editură, redacție, cafenea, facultate, institut, dai de semizei, toți superdotați cu talent și foarte lacomi. Si toți vor să fie tratați ca atare, de unde frustrarea.

Nu vreau să o căinez pe Corina Șuteu – asta a vrut asta are ! Si oricum mai sunt trei luni pină pleacă. Chestiunea este totuși una reală – cum face față acestor provocări în timp real. De asta este acolo, să rezolve. Și are dosare vechi, sensibile, în care altii și-au rupt deja dinții. Deocamdată, așa cum arată situația, Corina Șuteu este depășită. Și-a supraestimat forțele., orgoliul a adus-o în fotoliul de ministru. Vrînd să multumească pe toată lumea sau măcar pe cei puternici din lumea culturală, dorind să nu se pună rău cu nimeni important ( personaj sau grup de influență ) nu face decit să se puna rău cu toată lumea. În plus nu are spate, nu o susține niciun partid. Nici pesediștii, nici liberalii. Puținii susținatori vor doar s-o folosească și multi sunt obișnuiții casei. Deja se pregătesc pentru viitorul ministru.

Corina Șuteu are pe birou mai multe dosare fierbinți cu care s-a confruntat din mai incoace 1/ scandalul de la Operă romană 2/ campania pentru cumpărarea operei lui Brâncusi, Cumințenia pamîntului 3/ scandalul de la MȚR 4/ banii pentru cinematografie. Toate sunt moștenite. O văd eșuînd, dusă pe făraș de mediul aparte care este lumea culturală românească prea complicată – cu oamenii, grupurile, interesele ei specifice fotografiate la acest moment. Îmi face impresia că s-a lăsat înghițită de acest mediu atiti de contradictoriu. E bine să-și pregăteasca deja ieșirea din scenă. Vine odată cu finele acestui an.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI
FOTO www.agerpres.ro

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!