SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

By 7 ianuarie 2017Graffiti

sf ioan 1Astăzi este Sărbătoarea Soborulului Sfântului Ioan Botezătorul ziua în care creștinii ortodocși și greco-catolici il cinstesc pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Ioan este nume iudaic: „Iohanan” prescurtare de la “Iehohanan” și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”. Aproape 2 milioane de români poartă numele de Ion, Ioan, Ioana sau diferite variante ale acestora: Ionel, Nelu, Ionuț, Ionica, Ionela, Nela, Oana, etc

sf ioan 3La mulți ani tuturor!

Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului: predicator și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus; este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”.

Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendenta a seminției lui Aaron și era rudă cu Fecioara Maria. Prorocul Ioan s-a născut cu trei luni înaintea lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil tatălui lui Ioan, Zaharia, in timp ce acesta slujea în Templul Domnului. Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

ioan botezatorul 4Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în deșertul Iudeii, în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu. În acele vremuri, Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod era tetrarh al Galileii, Filip – fratele lui – era cârmuitor al Ituriei iar arhierei erau Ana și Caiafa. Sfântul a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. El îi îndemna pe oameni să se pocăiască: ,,Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape„, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați de el în râul Iordan.

Evangheliile ne povestesc cum Ioan Botezătorul îl botează și pe Iisus care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu bineplăcut înaintea lui Dumnezeu. Ioan Botezătorul îl recunoaște pe Iisus ca fiind mielul lui Dumnezeu ce ridică păcatul lumii, care era înaintea lui.

sf ioanAdept şi susţinător al lui Iisus, Ioan adună în jurul lui o mulţime de oameni gata să-l urmeze în credinţă şi smerenie. Din această poziție, îl critică virulent pe Irod Antipa care devenise rege al Iudeii, pe care îl învinuiește că trăiește într-un păcat grav, acela de a o fi luat de soție pe Irodiada, soția lui Filip, fratele său, aflat încă în viață. Temându-se de puterea Sfântului, dar neavând curaj să îl ucidă, Irod îl aruncă în închisoare. La ziua de naştere a lui Irod, Salomeea – fiica Irodiadei, a dansat pentru acesta, luându-i minţile. Irod îi promisese „Cere-mi orice vrei, și-ți voi da. Orice-mi vei cere, îți voi da, fie și jumătate din împărăția mea.” La îndemnul mamei sale, fata îi cere în dar, pe o tipsie de argint, capul Profetului. De rușinea celor prezenți, Irod a poruncit ca Ioan Botezătorul șă fie omorât.

ioan botezatorul 1Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Sfânta Maria. În calendarul ortodox, Sfântul Ioan are mai multe zile de pomenire: zămislirea lui – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele); soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august – zi de post și rugăciune; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

Tradiția populară spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi ferit de boli pe parcursul anului ce urmează. Și se mai spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. 

Tot astăzi se sărbătorește și Crăciunul pe rit vechi, conform calendarului Iulian

CITITI SI SERUITI

Spune-ți opinia, fă-te auzit!