ASEARĂ ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII

By 30 ianuarie 2017Jurnal de bord

tanase nisa 112Aseară s-a desfășurat cea mai amplă demonstrație de protest din ultimii ani. Din 2012, probabil. Ar trebui verificate datele Jandarmeriei. Niciodată atitea orase din provincie nu s-au raliat protestelor din Bucuresti. Și nr demonstantilor a fost f mare, 50.000 numai in Bucuresti, apoi la Cluj, Timisoara, Sibiu, Iasi, Cțta, etc. S-a protestat și in orase unde niciodată nu s-a întîmplat nimic de acest fel în istorie!

Ce a scos lumea in stradă!? Nu Binomul, nu SRI, nu rețelele OUG, nu Soroș, nu facebook-ul. Protestele sunt o reacție spontană si clară intii de toate la autoritarismul și aroganța PSD, probate in ultimele săptămîni cu virf si indesat. E la fel ca în 1990, cind lumea s-a strîns in Piață Universității sa protesteze ca replică la aroganța și autoritarismul FSN. Liviu Dragnea cu deosebire se manifestă ca tenor al acestui stil, de sus. Apare prea des la tv, dă declarații, poruncește, amenință. Il patronează nepermis pe primul ministru, vrînd să ne transmită că el este de fapt prim-ministrul Romaniei. E frustrat ( că nu e) și e lipsit de tact. A rămas la condiția de președinte CJ Teleorman ( imi spunea recent unul dintre liderii PSD). Povățuiește, arată cu degetul, zice lucruri cînd e și (mai ales ) cînd nu e cazul. Dragnea a preluat rolul lui Ponta – anume de a fi tipul cel rău, antipatic. Pare că ține neapărat să irite publicul. Sa facă pe grozavul. Are un joc pe care capul de locuitor insă l-a citit. Moment prost ales de Dragnea, care crede că dacă PSD a ciștigat detașat alegerile, își poate permite mai mult decit îi e plapuma.

Lumea nu mai suportă să fie mințită în față, nici să fie luată drept proastă, nici să fie dusă cu preșul. Fff urgent Dragnea a impins ordonanțele cu grațierea și modificarea CP. Putea mai bine să provoace o dezbatere (subiectul permitea asta), să ducă in Parlament legile etc. Lumea urmărește subiectul, e fff interesată, după cum vedem. Ambele chestiuni merită a fi bine întoarse pe toate fețele. Atitudinea lui Dragnea se datorează grabei de a trece urgent ordonanțele ca să rezolve dosarele din Justitie ale citorva lideri PSD și ALDE. Dar nu numai aceste partide furnizează clienți și carne de tun tribunalelor pentru afaceri de coruptie. Și PNL, PMP, UDMR au „faliții” lor. Aici s-ar spune mersi să treacă ordonanele și îi împing de la spate pe pesediști să-și facă totuși curaj, să nu se lase intimidați de retorica lui Iohannis sau de proteste. Impresia mea este ca încă dinainte de 11 decembrie 2016 facțiuni din PNL s-au înțeles pe sub masă cu facțiuni din PSD, cel putin pe aceste chestiuni – grațierea și modificarea CP.

Stilul impropriu al PSD, care încă se crede în campanie, a indignat mulți și a scos lumea in stradă. Un stil politic mai sobru, mai profesionist, mai aplicat, mai sincer, mai modest, ar face bine tuturor.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Dana spune:

    Despre „un stil politic mai sobru, mai prefosionist, mai aplciat, mai sincer, mai modest” putem vorbi din pacate doar in privinta PSD. Se pare ca este singurul partid politic ramas in viata. Pe partea dreapta ne trebuie in primul rand un partid politic, macar unul! Vad imaginea unui meci de fotbal intre doi adversari, unul mai prost ca celalalt, cu ocazii ratate, autogoluri si debandada in plin zgomot si fluieraturi ale spectatorilor. In final acest asa zis meci de fotbal va afisa un scor de handbal!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!