tanase 78Nu liberalii! Am spus zilele trecute într-o emisiune la B1 ca pentru liberali congresul de săptămîna trecută trebuie să fie inceputul unui proces de reformare și reconstructie a partidului, nu sfîrșitul acestui proces. Am spus asta pentru că unele declaratii imprudente ale liderilor PNL apărute in presa zilele astea dau a înțelege că liberalii se înghesuie la guvernare acum. Consultările de la Cotroceni care încep miine le-ar oferi un prilej nimerit să trimită PSD în opoziție, iar ei să formeze un guvern cu USR, PMP, UDMR, minoritatil, eventual ALDE. Ar fi o combinație toxică pentru liberali. Formarea unei asemenea coaliții este quasi imposibilă.

Mai spun că PNL nu este pregătit, nici suficient de consolidat, să preia guvernul. Are incă multe lucruri de reparat în interior, de formulat o viziune asupra guvernării, sde elaborarea unui program concret de măsuri, etc. Un guvern condus de PNL ar fi infrint in 2020 pentru că ar da timp PSD, (in plina criză ) să se refacă. PSD nu poate nicicum să indeplinească ce a promis in campanie. Călărește pe un cal mort oricîți premieri ar schimba. In plus, pesediștii au cistigat alegerile, au o răspundere și trebuie să guverneze. Acesta este mandatul dat de alegători în decembrie.

Un alt element – o coaliție pe dreapta nu ar avea șanse sa supraviețuiască. Ar fi macinată de conflicte, de scandaluri și iohannis 2neințelegeri. PNL – ca partidul cel mai mare pe dreapta – ar fi cel care ar încasa, la capitolul imagine, toate loviturile. Dintr-un partid privit cu speranță în vara 2017, ar fi respins de electorat un an mai tirziu. Ar deveni principalul perdant, nu principalul cistigător. Știu că anumite cercuri din PNL iși doresc să vină acum la putere și fac presiuni. Unii – să iși facă afacerile in conditii mai bune, să ajungă la bugete…Cunoaștem bine boala asta de vreo 27 de ani – graba partidelor de a veni la putere de dragul puterii, numai ca să-și imparta resursele, să-și satisfacă rețelele clientelare. Alții îi vor pe liberali în Palatul Victoria ca să ii ofere lui Iohannis, în fine, guvernul lui – bun de folosit la alegerile prezidențiale. Argumentez împotriva acestei idei spunînd ca un guvern măcinat de contradicții și crize, cu un bilanț prost, nu i-ar fi de folos lui Iohannis in 2019. Dimpotrivă, l-ar trage in jos.

Cînd se spune că PNL e pregătit să preia guvernarea, asta înseamna un singur lucru – că PNL are destui oameni pregătiți (adevărat) să formeze un guvern. Dar aici nu este vorba de 20 de dni&dne pricepuți, educați, capabili. E vorba despre ciștigarea orban ludovicunei majorități parlamentare. Un guvern – avind PNL ca principala forță – rezultat din tranzacții, format în culise, pe culoarele unor partide, ar fi slab și ar obliga liberalii la nenumărate comprosuri care se vor sparge toate în capul lor. Un asemenea guvern s-ar eroda rapid. Singura manieră de a veni la guvernare este prin alegeri parlamentare – singurele care dau legimitate și lasă PNL mîinile libere să guverneze în adevăratul sens al cuvîntului.
Pe scurt – este mai sănătos ca liberalii să rămînă deocamdată în opoziție, să-și vadă de ale lor (PNL nu este consolidat), să-și facă temele. Adică să se pregătească de a cîștiga alegerile pentru a forma un guvern. Pînă atunci niciun fel de pertractare cu PSD sau alte partide.

STELIAN TANASE

CIITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!