ACOPERIȚI NESPOVEDIȚI

Întîmplarea a făcut să mă vîntur în ultima vreme din obligații profesionale prin diverse medii să le zicem selecte – cam disparate – politică, massmedia, intelectuali și artiști, afaceri și bănci. Normal, am întîlnit multă lume – diverse personaje, tipologic vorbind. Le-am ascultat speech-urile rostite la microfon. Am ciocnit o cupă de șampanie, am întreținut scurte conversații frivole sau vag serioase și confidentiale. Am dres mici bîrfe bucureștene. Am privit de la distanță siluete cunoscute urmărind protocolul în săli de marmoră…I-am văzut la bufet hlepăind sandvișuri…

Intervalul scurt în care s-au petrecut aceste întîlniri (cca 10 zile ) m-a făcut sa observ un aspect pe care îl ignoram. Îl bănuiam, am scris despre el cîteodată în acești 20 de ani, fără să îi ghicesc amploarea. Am sesizat că anumite persoane importante întrebuințează aceleași cuvinte, cu aceeași frecvență. Se îmbracă la fel. Au aceeași artă a conversației – cu fraze goale de conținut sau cu dublu înțeles. Sunt secretoși și solemni, – chiar vor să se afișeze cu tine ca amic. Par trași la indigo, sunt clonele aceluiași personaj. Bref, cei despre care vorbesc sunt ofițeri acoperiți. Au aceeași școală, au ticuri comune, folosesc clișee identice. Au aceleași ascunzișuri și tertipuri cînd îi întrebi despre trecutul lor. Au reflexe condiționate asemănătoare. Au învățat aceleași lecții de viață și le aplică. De la limba de lemn ceaușistă au trecut la cea capitalist-bruxeleză. Dar tot limbă de lemn- tipare, scheme logice, vocabular.

IMG_8520Acești domni, ex-tovi, au supraviețuit cu brio anului 1989. Carierele lor nu au fost întrupte, dimpotrivă, au înflorit. Numai în primele ore, zile, săptămîni au crezut că au pierdut pariul vieții lor și că vor plăti pentru rolul nefast jucat în societatea românească. Erau cei mai detestați în postura lor de oameni ai regimului comunist, organizatori ai represiunii. Au aparținut structurilor Securității interne sau externe. Dar deja prin 1990 le-a trecut frica și s-au recalibrat din ofițeri de informații experți în filaje, supraveghere, spionaj, în business-mani, bancheri, patroni de media, parlamentari, șefi de partide. S-au înfiltrat pretutindeni. Mai mult chiar, au pus mîna pe bănci, pe mari companii. etc. Au penetrat organizații internaționale, ministere, partide, massmedia. Sunt de acum peste tot și au garanția azi, că datorită complicităților multiple, nu vor fi deconspirați. Asta nu îi împiedică să își ascundă trecutul. Și dacă ar fi deconspirați, ce s-ar întimpla !? La adăpostul pozițiilor sociale și uriașelor averi adunate în 20 de ani, se simt confortabil pentru că România le aparține. Există o rețea (rețele) subterană care îi unește. Afaceri, politică, informații, justiție. Vin din aceeași lume, au aceleași biografii și cariere. Fac combinații operative, se trag unii pe alții în afaceri și în jocurile de putere. Mai ales au grijă să controleze resursele. D-aia îi găsim atît de frecvent în bănci. Dar și în birourile marilor companii de stat sau în multinaționale.

Și-au luat un aer occidental, superior, elitist. Locuiesc în vile confortabile, conturile fiecăruia adună sume cu măcar 7 zerouri, în euro. Copiii lor merg la școli bune și costisitoare din SUA, Anglia, Elveția. Etc. Călătoresc mult, fac vacanțe pe Coasta de Azur… Încearcă sa pară europeni, emancipați, high class. Nu mai imită ținuta de la Kremlin sau pe cea a lui Ceaușescu. Acum îi maimuțăresc pe englezi, sau imită birocrația de la Bruxelles, Washington și New York.

Nu trebuie să te lași înșelat de aparențe. În spatele domnului stilat și poliglot se ascunde alt personaj, cel real. Agentul instruit în tehnica șantajului, diversiunii, intoxicărilor, a raptului, corupției, a minciunii, violenței și mafiei. Ei aparțin “structurilor” și așa rămîn toată viața. E suficient să zgîrii puțin imaginea cea nouă, de ins occidentalizat, ca să dai de securist. Generația ofițerilor acoperiți aflată între 45-65 de ani se află azi la apogeul puterii – după o tranziție care s-a derulat aproape exclusiv în beneficiul lor. Peste tot unde există bani, putere, imagine, influență, te lovești de ei.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

 • Corneliu-Dan Grosu spune:

  Ce-ar putea comenta un … „simplu cetatean”?
  Povestea din „W.” trimite tocmai la … speta. Si pare destul de interesanta.
  Dar mai interesant mi se pare cum, cu ceva timp in urma, un anume istoric tocmai ii facea prosti pe securistii care s-au „spovedit” si au trecut de cealalta parte a … baricadei. Sunt si de acestia.
  Atunci ce sa mai spui de anul de gratie 2017 cand totul pare, in democratia originala mioritica, de pe alta planeta?
  Ramane totusi, in „sinergia faptelor”, intrebarea: DAR DACA N-ARE CINE SA-I SPOVEDEASCA?
  Ca de pocait … doar daca se-apuca sa citeasca si ei „W.”!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!