AGENDA CU NUMERE DE TELEFON ȘI ADRESE

By 8 noiembrie 2013La zi

TANASE 24Ce impresie imi lasă răsfoirea unei simple agende cu nr. de telefon și adrese. Caut niște invitați pentru întîlnirea de miercuri 13 nov. de la MTR, ora 18,00 unde vom discuta despre „Armata roșie ocupă Bucureștii”. Vom da și un film despre demonstrația de la 8 noiembrie 1945. Așa că am luat filă cu filă și am căutat printre sute de repere cîțiva cunoscuți să îi poftesc.

Nu am rezistat prea mult să citesc nume, adrese, telefoane. E o hecatomba, cel puțin jumătate dintre ei nu mai sunt. La înmormîntarea unora am și fost, dar am uitat, am o memorie f. proastă. Agenda îmi trezește amintiri – nume, episoade, situații, replici. Îmi lasă o impresie puternică, asemănătoare cu un miros de putrefact, de cadavru într-o incăpere neaerisită. Pe o pagină – ca sa dau un ex. din 30 de nume mai trăiesc numai 11.

Agendele sunt ele însele niște cimitire în care dispare o lume. Aici se ingroapă încă o dată prietenii, rudele, tot omul. Din cînd în cînd trebuie făcut curat cu un creion. Radiezi numele, le acoperi cu markerul, le ștergi cu guma. Le treci cumva îin uitare atunci cînd nu îți mai folosesc. Le treci în nonființă- ca și cum nu ar fi existat. Listele de nume sunt o expresie a trecerii timpului și a efemerului. Inteleg brusc rasfoin agenda cum se duce viața cuiva. Am deodată senzația fizică a timpului. Așa afli că se va întîmpla și ție deși ești convins că ție nu ți se poate întîmpla.

Urmezi. Alții te vor șterge pe tine din agendele lor.

Sunt oameni cu care am făcut cindva emisiuni, pe care i-am invitat în studio. Cu care am filmat, am povestit. M-am intersectat cu ei la Universitate, în librării, în arhive, în biblioteci, in săli de curs. Unii mi-a fost vecini, alții rude. Cu unii am fost prieten sau măcar apropiat. Puțini din cei pe care îi frecventam în anii 90 mai pot răspunde cu un simplu alo la apel. Zac prin cimitirile României, risipiți, ori prin străini. Uitați și colo și colo.

Sfatul unui binevoitor. Uitați agendele in debara. Mai bine aruncați-le, să nu le mai deschideți niciodată.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!