ALEGERILE DIN UNGARIA

orbanStanga vs. Dreapta vs Migratie vs. Anti-migratieDihotomia stanga vs dreapta a fost inlocuita cu dihotomia migratie vs anti-migratie. In urmatoarele 34 de luni in toata Europa se vor desfasura alegeri locale, regionale, europarlamentare si legislative. Practic Europa va fi votata de doua ori. La finalul acestui proces Europa va fi condusa ori de partide ale dreaptei clasice PPE sau de dreapta identitara. Orban este fata de alti lideri europeni un copil cuminte. In Polonia stanga socialdemocrata nu mai exista in parlament, iar opozitia parlamentara este mai de dreapta decat actualul guvern. In Austria dreapta conservatoare guverneaza alaturi de dreapta identitara. In Italia viitorul guvern Di Maio-Savini va fi mai de dreapta decat a fost Mussolini. Si asta este inceputul. Urmeaza alegeri de primar in landul Thuringia, in prezent guvernata de o coalitie rosu la patrat. Alternativa pentru Germania a reusit sa depuna candidati in 16 colegii. In octombrie urmeaza landul Hessa si Bavaria. Pentru cei neinitiati Viktor Orban este un bun prieten al ministrului german de interne Horst Seehofer. Politica lui Orban fata de refugiati va fi copiata pina la refuz in Germania, Franta.
budapestaIn 2018 Orban si-a castigat al treilea mandat consecutiv. Victoria lui Orban se bazeaza pe urmatoarele paliere: 1). formatiunile de opozitie au ramas divizate si si-au continuat disputele chiar si in campania electorala, 2). Orban a castiga in centrele de vot rurale si semi-urbane, 3). Budapesta ramine fieful opozitiei, FIDESZ a castigat doar 2 mandate, restul celor 25 de mandate au fost atribuite partidelor de opozitie, 4). JOBBIK nu a reusit sa castige voturi din electoratul FIDESZ, 5). campania lui Orban a fost exclusiv axata pe un discurs anti-migratie si anti-Islam, 6). fornatiuni civice cu un puternic suport urban precum Miscarea Momentum si Miscarea „Pentru O Alta Politica” au ramas cantonate numai la nivelul colegiilor electorale urbane, 7). participarea la urne a fost ridicata, dar aceasta nu a alterat scorul obtinut de Orban, 8). Orban a creat un capitalism ungar potent economic care domina piata interna, 9). un alt aspect a fost opozitia lui Viktor Orban fata de politica pro-migratie sustinuta de Comisia Europeana. Orban a devenit pe plan extern un „bad boy al Europei”, dar aceasta anatema produce voturi la urne si fidelizeaza un intreg electorat, 10). Orban a sustinut-o pe Angela Merkel in Consiliul European si astfel si-a largit spatiul de manevra politica pe parchetul european, ====> 10). FIDESZ a fost votat de circa 195.000 de cetateni romani care poseda dubla cetatenie, Orban isi va rasplati acesti votanti fideli, 11) Votanti romani ai FIDESZ sunt totodata votantii UDMR, asupra acestui aspect merita studiat si analilzat foarte serios si cat se poate de profund implicatiile acestui vot pro-FIDESZ pe teritoriul Romaniei. >====12). FIDESZ si-a retras candidatii acuzati de coruptie si cu sigurantanta conflictul in interiorul partidului tema „candidat corupt vs. candidat integru” va fi purtata in continuare.
GABRIEL SAVULESCU
CORESPONDENTA DIN KOLN
CITESTE SI DA MAI DEPARTE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • Andrea spune:

  Nu sunt de aceeasi parere cu enuntul de la punctul 11. prin care se spune ca votantii romani ai FIDESZ sunt votantii UDMR… E o discutie mult mai larga si profunda aici… fiind ca UDMR s-a comportat pe plan extern ca si pe plan intern, adica dupa cum bate vantul si dupa cum le au dictat interesele personale…

 • Mihai spune:

  Postarea mea nu are legatura cu articolul. Cand, unde si la ce ora veniti la Cluj sa va lansati cartile? Va multumesc.

  • Stelian Tănase spune:

   Nu stiu.Persoana care se ocupa la editura RAO de aceasta lansare a disparut.In mod normal ar avea loc pe 16 aprilie la Librarium. Nu e o chestiunea de buget,(avion cazare etc). Pina acum mi-am platit singur deplasarile. Repet – nu stiu ce se intimpla.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!