AMENINȚAREA CU SUSPENDAREA

tanase nisa 1Preocuparea dominantă a votanților lui Klaus Iohannis (printre care mă număr ) a fost ieri și alaltăieri să găsească explicații plauzibile la decizia locatarului de la Cotroceni, anume de a mai da o șansă PSD-ului (deși amenințase repetat că nu o va face ). El a desemnat din prima – la propunerea omniprezentului Liviu Dragnea – pe quasi-anonima și marginașa Vasilica Viorica Dăncilă ca premier („d-na Dancilă” cum s-a exprimat neprotocolar Klaus Iohannis ). După o zi a exaperării și frustrării, mai ales a dezamăgirii, unii și-au revenit in fire și au lansat ipoteze pe fb, în cafenele și redacții. Au scos la iveală viziuni bucolice, alții conspiraționiste. Alții coșmaruri. Unii, mai logici, au făcut demonstrații la tablă cu diverse combinații. Alții pur și simplu și-au declarat devotamentul pentru Klaus Iohannis și gata.

Am citit diverse explicatii, unele abracadabrante. De pildă că Iohannis a decis așa ca să îngroape PSD-ul avînd în vedere nulitatea premierului desemnat. PSD și guvernul vor face atîtea greșeli cu d-na din Videle la palatul Victoria încît Opoziția își va regăsi suflul și va ciștiga alegerile. Alții au spus că la mijloc este o schemă diabolică. Dragnea ar fi organizat o ambuscadă. Ar fi împins-o intenționat pe d-na Dăncilă la înaintare pentru ca Iohannis s-o respingă și PSD-ul să vină cu un premier mai dur, un taliban. Ce raționament de doi lei ! Multe variante, 1×2, imaginația nu are limite la București. S-a zis că e un chichirez în spatele acestei hotărîri de a capitula nebărtătește în fața stîngii populist-extremist-iliberale.

iohannis 2O versiune s-a impus prin frecvența ei – cea a suspendării lui Iohannis. Ce s-ar fi întîmplat dacă majoritatea PSD-ALDE l-ar fi suspendat în Parlament pe președinte ? s-au întrebat ei. In cele 30 de zile de vacanță, Călin Popescu Tăriceanu – nr 2 în stat, înlocuitorul lui – ar fi semnat legile odioase, i-ar fi demis pe procurorii indezirabili, pe șefii serviciilor secrete, pe șefa DNA, etc. Eu mă întreb altceva. Dacă PSD și-ar fi luat riscul unei suspendări. Lumea ar fi spulberat PSD-ul pe teren în cazul unui referendum. E vorba de 6,4 milioane voturi în raport cu cele 3,4 milioane voturi ale PSD. Lumea nu mai vrea crize, nu mai vrea suspendări de președinți, nici referendumuri – după cum arată ultimele sondaje. Are amintiri f proaste de la precedentele.

dragnea 222Liderii PSD știu adevărul și nu trecea la suspendare dacă Iohannis ar fi respins-o pe dna Viorica Dăncilă.Nici chiar dacă Iohannis ar fi cerut alt nume, și ar fi sugerat unul tot de la PSD. După un an de eșecuri vădite ale celor două guverne ale sale, PSD este impopular. O înfrîngere a PSD în acest ipotetic referendum ar costa enorm partidul – inclusiv trecerea în opoziție, sciziuni și o criză majoră la vîrf. Au curaj liderii PSD să se confrunte cu așa ceva? PSD ar fi dat de mari necazuri dacă Iohannis în urma referendumului rămînea președinte. Iohannis este conservator și prudent. Nu vrea să riste nimic tocmai pentru a-și salva al doilea mandat. Nici liderii PSD nu vor să-și compromită șansele în alegerile care vin.

Pesediștii au jucat la cacealma amenintind cu suspendarea. Cei de la Cotroceni au mușcat momeala și au făcut un pas înapoi. Au acționat din frică. Klaus Iohannis nu este un bărbat de stat. Rămîne un provincial nimerit la București printr-o întîmplare. Încă nu înțelege ce i se întîmplă.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

Copyrighht DESKREPORT

Alătură-te discuției 6 opinii publicate

 • Carmen spune:

  Nu- i interesează decât puterea lor! Ce se întîmpla cu masele nu vor să știe! Situația e gravă!… Si nu avem un lider cu singe in …eprubetă!

 • gabriel pop spune:

  actualul presedinte e un fel de Constantinescu mai palid, mai trist, mai debusolat, mai lenes, mai necomunicativ…. si depasit mai de toate evenimentele…

 • gerad spune:

  ma rog, emitem ipoteze precum ghicitorii, adica stim noi domnule care e treaba, va spuneam noi de mult. eu stiu ca omul asta e la baza calificat in Fizica, disciplina(in toate sensurile) pe care a si predat-o la catedra, cu succes, multi ani. si fizica are un capitol important…cel vectorial, care iti perimt sa vezi o directie a unei forte rezultate prin compunerea mai multora. ce o fi vazut dl presedinte cand a asezat toti vectorii(stiuti si nestiuti de noi) pe tabla, el stie. si ma gandesc ca daca facea demonstratia asta la tabla in vre-o piata sau la tv, in stilul caracteristic ar fi sunat extrem de ciudat. si mai imi aduc aminte de o vorba a lui Hery Ford: „Viziunea fara executie este halucinatie” adica la practica avem probleme, cu ipotezele ne descurcam toti…

 • Tivai Miklós spune:

  KWJ a fost un profesoraș de fizică (!, nu umanist !) de școală generală, iar mai apoi de liceu, care știa, prin muțenia lui să stârnească interesul unei părți din electorat. După și instabilul Băsescu părea o oază !.. N-a fost să fie așa ! Se pare ca băieții deștepți au pus din timp mâna pe el. De atunci este doar o păpușă, care – vorba lui Stelian Tănase – nu prea înțelege ce i se întâmplă…Un renegat clasic.

 • albert keller spune:

  Chiar daca uneori nu subscriu la ideile bucuresteanului get beget ( cred ca asa se scrie corect ) Stelian Tanase, trebuie sa admit totusi ca intr-un fel salveaza „onoarea” capitalei cu coviltir” Bucuresti unde toate ideile bune vin sa moara.
  Cel mai mare oras din perimetrul carpato-danubiano-pontic este o aglomeratie suburbana de taranoi disperati si tigani locali desoebit de periculosi si agresivi. In acest mozaic levantin in care nimeni nu are incredere in nimeni, Romania isi duce povara toxica de peste un secol. Este de ajuns sa citesti „O scrisoare pierduta” pentru a-ti face o idee despre „atributele” ancestrale ale politicianului mioritic.
  Aducerea pe tronul Tarii Romanesti a unui Domn strain este nimic altceva decit continuitatea fanariotilor intr-o noua formula – monarhica.
  Germania este din nefericire oglinda unei Romanii mai mari care inspira destinul tragic al acestor doua popoare oropsite de viciile liderilor.
  Romania a ales sub Maresalul Ion Antonescu sa se asocieze cu Germania lui Hitler pentru a recupera teritoriile furate de URSS sub ultimatum si Ardealul de Nord pierdut datorita Diktatului de la Viena – cadou oferit de Hitler lui Horthy. Finalul este istorie.
  Astazi Romania se imbata cu apa rece cu asa zisul parteneriat strategic cu America. Avem talentul sa alegem cit se poate de prost si sa negociem si mai prost. Am fost si voi voi ramine pro-american dar trebuie sa recunosc ca America insasi este pe un curs suicidal si foarte aproape de al doilea razboi civil. Daca as fi seful serviciilor secrete mioritice mi-as sfatui sefii partidelor politice sa ne apropriem cit se poate de mult si pragamatic de Israel. Ca si evreii romanii nu au prieteni decit de conjunctura si trebuie sa invatam de la ei tehnica supravieturii intr-o lume volatila.
  Dl. Presedinte Klaus Iohannis a fost un exemplu de esec stralucit al predictiilor serviciilor secrete romanesti. A fi sas in Germania este mai rau decit valah. Acelasi lucru este valabil penru ungurii transilvaneni emigrati in Ungaria. Sint Valahi cetateni unguri de mina a doua.
  Solutia pe care o vad de moment este sa o lasam pe preferata d.lui Dragnea sasi rupa gitul – probabil inainte de 23 August – dupa care alegeri anticipate de ziua recoltei. Oricum ar fi in Romania de astazi nu exista Opozitie Credibila dar ceva trebuie facut pentru a elibera presiunea toxica.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!