AMORUL ÎN SERVICIILE SECRETE

By 7 aprilie 2012Lifestyle

Rose de Waldeck (n.1898) era evreică, germană, fiică de bancher. A obținut un doctorat în sociologie la Heidelberg. Prin a treia căsătorie a devenit contesă. La inceputul anilor 30 se instalează în SUA unde trăiește ca jurnalistă. Merge in URSS și nordul Africii unde este corespondent de presă. Pentru vizitele sale in Germania de după 1933 cind Hitler vine la putere, (aici are legături cu hotel spendidpersonajel la vîrf, mai ales din jurul lui Hindenburg) este suspectată de FBI că este agent de informații german, că ar lucra pentru Canaris. În Germania în schimb este suspectată că e spion american, sovietic sau francez. In 1939 se naturalizează americancă și trece la catolicism.

În ziua căderii Parisulului, Rose de Waldeck se cazează la hotel Athenee Palace din București. Hotel de lux, loc de întîlnire pentru capete încoronate, prim-ministri, ambasadori, generali, scriitori și dive, dar și pentru escroci internaționali, cocote, și mai ales pentru spioni. Ea a venit aici să scrie despre ce se întîmpla în Europa. A ales cel mai bun loc de observație, o țară la răscruce – între Rusia și Balcani. Lucrează pentru Newsweek. România nu era ocupată și avea relații diplomatice cu toate țările aflate în conflict. A locuit aici 7 luni, interval in care România a trecut prin cele mai tragice clipe. Din iunie 1940 pînă în ianuarie 1941 – ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Armata roșie, dictatul de la Viena și ciuntirea Ardealului, abdicarea regelui Carol al doilea, rose de waldeck 12declarea statului militar-legionar condus de Antonescu și Sima, pătrunderea în Romănia a diviziilor germane, cutremurul din noiembrie, masacrul de la Jilava, rebeliunea legionară. La sfîrșitul lui ianuarie se grăbeștesă părăsească Bucureștii. Ajunsă la New York a scris în cîteva luni “Athenee Palace” (apare în 1942) carte care o face celebră.

 

Lipsește o poveste dintre toate istoriile din carte – povestea ei de iubire cu un ofițer superior german, colonel, aristocrat, Johann von Ravenstein. Bunicul lui fusese aghiotantul lui Blucher în timpul bătăliei de la Waterloo. Familie veche de ofițeri. Hotelul Athenee Palace a găzduit întîlnirile lor de amor. Cum a reușit să se îndrăgostească de el, cunoscînd exact ce se petrece cu eathenee palace 1vreii în Germania, e greu de spus. Johann Von Ravenstein a fost mutat în 1941 în Africa de nord. Aici a luptat sub ordinele lui Rommel, la comanda 21 Panzer Division. În 1943 a căzut prizonier și trimis într-un lagăr în Canada. Rose de Waldeck i-a scris, l-a vizitat în lagăr. A fost încă un prilej pentru FBI să o suspecteze că e spion german și să o supravegheze. Cei rose de waldeckdoi au continuat să corespondeze. Cînd von Ravenstein a fost eliberat,1949, s-a dus în Germania, (la Duisburg) unde își avea familia. A murit in 1962 la 73 de ani. Rose de Waldeck a trăit la New York unde a murit în 1982, într-o mănăstire, singură și uitată. După “Athenee Palace”nu a mai scris nimic important. Pînă azi a rămas o enigmă dacă a fost spion – american, rus, francez, german sau nu a fost deloc. Cert este ca ei i-a plăcut să pozeze că ar fi, ca să pară mai interesantă.

EVER GREEN

Spune-ți opinia, fă-te auzit!