ANUL ELECTORAL 2014. CE DECID ELITELE

By 8 ianuarie 2014Graffiti

drapel 1de GABRIEL SĂVULESCU

2014 este un an electoral deosebit de important. Practic toată Europa este chemată la urne. În 2014 se vor desfășura în țările UE patru alegeri parlamentare, două prezidentiale, doua referendumuri constituționale și noua alegeri regionale și locale. Miza politică este uriașă. Practic toată scena politica din Uniunea Europeană va fi reconfigurată. Trendurile se văd insă de astazi. Asistăm la emergența gruparilor eurosceptice care provin in mare măsură din eșichierul de dreapta. Stânga radicală respinge proiectul monedei unice euro, dar susține federalizarea Uniunii Europene în detrimetriul statelor naționale. Să trecem in revistă cele mai importante scrutinuri din Europa. Sezonul electoral va fi deschis de referendumul anti-emigratie inițiat de Partidul Popular Elvețian SVP. Elveția, ca țară asociată UE, s-a angajat în trecut să accepte migrația cetățenilor UE in Confederatia Elvețiană. Formațiunea populist-eurosceptică SVP are toate șansele să își impuna punctul de vedere in cadrul referendumului din 9 februarie. Propunerea legislativă cere IMGP8383limitarea migrației din țările UE, cât ți practic stoparea oricarei migrații din restul Europei. În cazul aprobării referendumului, executivul elvețian va fi nevoit să renegocieze Tratatul de Asociere cu UE sau în cel mai nefericit caz să îl denunțe unilateral.

In luna martie se vor organiza alegeri locale în landul Bavaria și alegeri municipale in Franța. În ambele scrutinuri partidele membre PPE, Uniunea pentru o Majoritate Populară și Uniunea Crestin Sociala din Bavaria și-au propus câștigarea acestor alegeri. În Bavaria formațiunea creștin-socială este condamnată la victorie. Orice procent sub 50% va fi considerat drept o infrângere. În Bavaria sistemul electoral favorizează candidații independenți și formatiunile mici și mijlocii. Neexistând un prag electoral, orice candidat cu o oarecare faimă și notorietate locala se poate înscrie in cursa electorală. Astfel la ultimele alegeri locale din martie 2008 Uniunea Crestin Socială din Bavaria a obținut numai 40%. Pe locul secund s-a clasat Partidul Social-Democrat cu 22,6%. Formațiunea conservatoare “Alegătorii Independenți” a obținut un scor surprizător de 19%. Animați de scorul foarte bun obtinut in alegerile regionale din septembrie 2013 (9%) Alegatorii Independenți și-au propus câștigarea alegerilor locale in Bavaria. Din spectrul partidelor neparlamentare formațiunea euro-sceptica „Alternativa pentru Germania” AfD detine toate șansele să obțină minim 5%. Din aceste motive Uniunea Crestin Socială din Bavaria a preluat din mers temele de campanie ale „Alegătorilor Liberi” și ale „Alternativei pentru Germania”: migrația românilor și IMGP8606bulgarilor, taxa auto pentru cetățenii UE, salariul minim garantat. Alegerile locale din Bavaria se vor desfasura la 16 martie.

In Franta alegerile municipale se vor desfășura în doua tururi: 23 si 30 martie. Temele campaniei electorale sunt taxele și impozitele locale, securitatea internă, șomajul urban, poluarea și condițiile de viață, migrația și politică de azil. Temele de campanie dau apă la moară Frontului Național. Ascensiunea formațiunii conduse de Marine Le Pen este confirmată și de sondajele de opinie. Astfel într-un sondaj de opinie operat de Infop la comanda “Nouvelle Observatoire” Frontul Național obtine 24%. Pe locul doi se clasează Uniunea pentru o Majoritate Populară cu 22%. Partidul Socialist se prăbușeste la 19%. Dacă acest sondaj se confirmă și la urne Frontul National va obține un scor record atât la municipale cât și la alegerile europarlamentare.

Al treilea scrutin major din prima jumătate a anului 2014 sunt alegerile europarlamentare secondate de alegerile parlamentare din Ungaria si Belgia și scrutinurile locale din Germania, Grecia, Marea Britanie, Irlanda și Italia. În centrul atentiei vor figura scorurile obținute de formațiunile eurosceptice. In Grecia formațiunea neofascistă “Zorii Aurii” se claseaza în ultimul sondaj de opinie pe locul trei cu 13% devansând PASOK. În Marea Britanie formațiunea eurosceptică UKIP obține 23% ocupând locul secund in sondaje. Conservatorii britanici sunt afectati în mod vizibil de ascensiunea UKIP, obtinând numai 21%. În Ungaria alegerile parlamentare sunt de facto câștigate de alianța guvernamentală FIDESZ-KDNP, care mizează pe voturile maghiarilor de pretutindeni. Dacă în Ungaria FIDESZ obține numai 48%, voturile Diasporei maghiare ridica scorul FIDESZ la peste 52%. Pe locul secund se claseaza Partidul Socialist Maghiar care obtine 22%. Formațiunea antisemită JOBBIK se clasează pe locul trei obținând 18% din voturi. Restul formațiunilor politice nu vor trece pragul de 5%. IMGP8607Astfel guvernul Orban va guverna fara mari probleme, având în față doua formatiuni de opoziție slabe și ineficiente.

În cadrul alegerilor europarlamentare formațiunile eurosceptice vor obține un scor record de cca. 30%, rezultat care va duce la blocaje instituționale. Astfel cele trei mari familii politice: popularii, socialiștii și liberalii vor fi nevoiti să strânga rândurile și să formeze o coalitie in cadrul Parlamentului European. Într-un studiu executat de institutul bancar „Saxo Bank” se arată că scorul formațiuntilor eurosceptice pot afecta insuși întreaga constructive europeană. În studiul „Saxo Bank” se arata că extremele politice câștigă teren în toată Europa. In Franta „Frontul Stangii” este clasat la 13%, iar formatiunea greaca Stanga Radicala SYRIZA conduce sondajele de opinie avand 25%. Acestor scoruri se adauga si un succes al Partidului Comunist din Cehia (18%) si al formaiunilor de extrema stânga din Portugalia (20%).

Proiectul european a fost pus in mișcare de elite eurofile, care indiferent de ciclurile electorale naționale și-au impus viziunea europeană. În 2014 proiectul european poate avea un sfâșsit subit. Ambiții nationale precum politica europeană a Marii Britanii, dominația Germaniei în structurile europene și un scor record al dreptei eurosceptice pot duce la blocaje instituționale, Dacă în urma IMGP8496alegerilor europarlamentare facțiunea eurosceptica compusa din UKIP, Partidul Libertatii din Austria, Frontul National, Lega Nord, Partidul Olandez al Libertatii, Alternativa pentru Germania, formatiunea ATAKA din Bulgaria vor bloca in primul tur alegerea unui președinte al Parlamentului European, întreg proiectul european poate sa ajunga intr-o fundătură. În cazul cel mai fericit cele trei mari familii europene, social-democratii, popularii și liberalii vor forma o coalitie ad-hoc care va impune și alege un președinte al Parlamentului European. Coaliția ad-hoc dreapta-centru-stânga va fi insă un mariaj de compromis. De la o asemenea constructie politică nu ne putem aștepta decât la conservarea unui status-quo fragil. Principalii câștigatori al acestui compromis instituțional vor fi insă populiștii de dreapta Wilders, Marine Le Pen, Nigel Farange, Christian Stracke, Bernd Lücke secondați de comunistul grec Alexis Tsipras și de formațiuni antisistem din Italia, Bulgaria, Polonia si țrile Scandinave. Impreună aceste anti-elite eurosceptice vor face zile grele elitelor eurofile.

CORESPONDENȚĂ DIN KOLN

Spune-ți opinia, fă-te auzit!