ASASINAREA LUI JOHN DILLINGER

By 22 iulie 2016Graffiti

 

dillinger 7Gangsterul John Dillinger a fost trădat de româncă. La 22 iulie 1934, la ora 2,30 în faţa cinematorgrafului Biograph din Chicago, într-o duminică, John Herbert Dillinger, Jr. (n. 1903, ), a căzut în cursa intinsa de FBI şi a fost ucis. Nu a fost capturat, cum cereau procedurile ci ucis pe loc. Agenţii aveau ordin să nu le scape, cu orice pret. Dillinger era la acea dată inamicul public nr 1, cel mai căutat bandit din SUA. Agenţii FBI s-au temut că o incercare de a-l aresta ar fi putut degenera in acel loc aglomerat – lumea ieşea de la film – intr-o incăierare singeroasă, cunoscîndu-se faptul ca Dillinger nu se va lăsa prins ci va riposta. Mai fusese arestat şi evadase. Ordinul directorului FBI, John Edgar Hoover, era clar şi a fost executat.dillinger 5

Dillinger este o figura controversată. Unii l-au privit ca pe un Robin Hood modern. Nu era singura figura interlopă metmorfozată in ochii opinei publice. Bonnie si Clyde, Jessie James, Al Capone, etc. fusesera priviţi la fel, cu un amestec de admiraţie pentru că infruntau cu succes sistemul pe de o parte, şi cu oroare pentru crimele pe care le comiteau, pe de alta. Modul lor de viaţă in afara legii corespundea mentalităţii şi istoriei americane, ţară construită pe aventură şi risc, cu pistolul în mînă.

SUA trecea prin marea criza declanşată în 1929 de căderea Bursei în dillinger1929. Milioanele de şomeri, lumea sărăcită, priveau cu simpatie pe cineva care jefuia bănci şi sfida Poliţia. John Dillinger s-a afirmat jefuind cu banda lui peste 20 de bănci. Acţionau. Cu oamenii lui ameninţa cu pistoalele automate funcţionarii de la ghisee, şi după ce luau sacii cu dolari, dispărea cu autmobile puternice. Poliţia nu a reusit să il prindă multă vreme. Iar cind l-a prins a evadat de o manieră comică. Şi-a făcut din piine un pistol l-a vopsit in negru cu crema de ghete. Cu el l-a amenintat pe gardianul cadillinger 4re intrase in celulă, şi l-a dezarmat. A ieşit din inchisoare spre hazul jurnaliştilor care au aflat povestea dillinger 2chiar de la el. Lui Dillinger ii plăcea presa, era eroul ei. Citea toate ziarele care dădeau ştiri despre el. Ii plăcea să fie celebru.

Moartea lui s-a datorat unei trădări. Patroana unui bordel din Chicago frecventat de John Dillinger, care avea o iubita acolo, era Ana sage -Cumpănaş de origine română. Emigrase în 1909, şi a practicat prostituţia. Mai tîrziu, in 1923 şi-a deschis propriul ei bordel. În 1934 ea i-a cerut agentului FBI Melvin Purvis, in schimbul denunţului, să i se închidă dosarul de proxenetism şi să i se acorde naturalizrea (era ameninţata ăa fie expulzată ). A cerut şi 10.ooo de dolari, o sumă f marea pentru acele timpuri. La 8:30 , 22 iulie, Ana Sage- Cumpănaş, John Dillinger şi Polly Hamilton ( iubita lui) au intrat la cdillinger 8inema Biograph să îl vadă pe Clark Gable în filmul Manhattan Melodrama. Era imbrăcată în roşu. Cind a ieşit a de la cinema, Ana Cumpănaş – cum convenise cu FBI- la braţ cu John Dillinger şi iubita lui. O echipa FBI în frunte cu agentul Melvin Purvis aştepta. La un semn făcut de Ana Cumpănaş care a arătat spre John Dilinger şi agenţii au tras.

Pînă azi există o controversă legată de acest episod. John Dillinger a încercat să se apere şi a scos pistolul să tragă? Sau agenţii au tras fără somaţie ? John Dillinger a căzut lovit de trei gloanţe şi a murit instantaneu. Vestea asasinăriilui John Dillinger , inamicul public nr 1, a făcut pagina întii a întregii prese. John Edgar Hoover a putut să raporteze un mare succes al dillinger 3FBI. Dar împrejurările acestei morţi sunt enigmatice. Unii spun că între John Dillinger şi Ana Cumpănaş-Sage exista o relaţie amoroasă şi că ea l-ar fi trădat din gelozie atunci cînd el şi-a îndreptat afecţiunea spre una din angajatele ei. Versiunea nu se susţine prea bine, John Dillinger era mai tinăr.( JD n 1903, AC-S n.in 1896). Ea îi găzduise în bordelul ei la cerea iubitei lui, iar pentru ascunzătoare plătea o chirie consistentă în care intra şi discreţia ei. Banii erau problema româncei, nu gelozia. Altă versiune eedgar  hoover aceea dillinger 3ca Johhn Diloinger nici nu a fost omorît, toată povestea fiind o inscenare a FBI care voia sa raporteze ca l-a ucis pe John Dillinger, etc. Şi Ana Cumpănaş-Sage – femeia în roşu – face parte din acest folclor. E indeobşte văzută ca un personaj negativ, femeie de moravuri uşoare, delatoarea care a informat FBI, o străină. E prostituată care a cerut bani pentru a trăda. Se uită că recompensa pusă pe capul lui John Dillinegr era de 10.000 de dolari, deci nu ceruse nimic mai mult decît oferise FBI. A rămas o figură, multe cărţi şi filme i-au schiţat figura.

FBI-ul nu şi-a ţinut promisiunea faţă de Ana Cumpănaş. Condiţiile puse de ea, banii ceruţi, au făcut o proastă impresie agenţilor FBI. A fost expulzată din SUA în 1935. Şi-a trăit restul vieţii in România. A murit la Timişoara imediat după război, în 1947. (fişă de roman – Partida de vinătoare)

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase. ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!