(EXTRASE)

E adevărat ca in politică există şi momente în care trebuie să înghiți si o broască râioasă, „dar nu trebuie să înghiţi porci, o broscuţă mai merge, dar un porc e greu de înghiţit”.

„Instrumentele trecutului, fiecare ştie ce a făcut în perioada premergătoare alegerilor şi cu flerul pe care îl poţi avea legat de un om. Până acum singurul premier pe care l-am desemnat şi a rămas loial relaţiei, nu loial mie, a fost Emil Boc. În rest, Călin Popescu Tăriceanu, l-am desemnat, după care a scos partidul aliat din guvernare şi a dat mâna cu PSD, deci i se reproşează lui Crin Antonescu că a dus PNL în PSD. Nu. Acest lucru l-a făcut Călin Popescu Tăriceanu, dacă vrem să fim cinstiţi. El a fost şi cel care a şi refuzat şi intrarea în guvernare în 2008, condiţionând-o cu funcţia de prim – ministru ori nu ştiu dacă vă daţi seama ce simte un preşedinte căruia i se cere să mai numească o dată un prim-ministru care a participat cu toată forţa la suspendarea lui din funcţie”

”Nu poate nici Cristian Tudor Popescu, nici doamna Alina Mungiu, nici nimeni să-i ia dreptul și responsabilitatea președintelui în numirea primului ministru. Pentru că nu-i numai un drept. Având în vedere ce urmează în 2013, este o chestiune de mare responsabilitate. Ce prim-ministru va fi desemnat? Un ministru responsabil, orientat spre Vest, dar capabil să facă față crizei economice care nu mai este o poveste, este o realitate. România a avut din patru trimestre trei cu creștere negativă și doar unul, trimestrul trei, cu creștere pozitivă, de 0,5%. Cine nu vrea să vadă aceste cifre și crede că se poate pune pur și simplu un politruc, care hămăie de dimineață până seara la televizor și acoperă lipsa de acțiune guvernamentală cu ore în șir petrecute la tv, se înșeală. Nu voi face acest lucru, oricât s-ar supăra și domnul CTP, și doamna Alina Mungiu și alții”.

”Am avut experiența tehnocratului Mihai Răzvan Ungureanu. Un tehnocrat pierde repede susținerea Parlamentului, nu am dubii aici. Și mie îmi este clar că trebuie să fie un om politic puternic, un om politic pe picioarele lui, pe care să-l urmeze grupul parlamentar”.

”Vreau să vă spun cum e Victor Ponta când vine la mine. E ca un pisic, ca un pisic <Da, da dle președinte! Da dle președinte> și după ce iese (…)este ca un pisicuț, și după ce iese și ajunge la palatul Victoria sau se vede cu un microfon în față vorbește cum vedeți. De aceea îl fac mincinos, de aceea îl fac mincinos și pentru ce a povestit despre CSAT și pentru declarațiile pe care le dă pentru presa străină pentru că are nevoie de imaginea mea externă și spune <coabitez, am învățat din lecția verii> iar acasă face ce face”, a declarat Traian Băsescu într-o emisiunea la B1TV.

 

„Când suntem în patru…în patru ochi, e un pisicuţ, când e cu alţii, e zmeu”, a adăugat el.”el e mitoman, e bolnav din punctul ăsta de vedere. Cum e Crin Antonescu bolnav de somn, omul ăsta (Victor Ponta, n.red.) este bolnav de minciună.

”La suspendare, când am înțeles că era nevoie de suspendarea președintelui ca să-și acopere el povestea plagiatului care făcea epocă în presa internațională, mi-am dat seama că acest om este prea mic pentru funcția pe care o are. Prea mic ca dimensiune politică și sufletească. Nu i-a fost milă de țară, nu i-a fost milă să împingă țara într-o criză politică teribilă, doar pentru a-și acoperi povestea cu plagiatul”.

”Acum el este un prim-ministru șantajat. Dacă nu-l ascultă pe Voiculescu, îi declanșează o campanie cu plagiatul de îl face pulbere. Deci el trebuie să stea în băncuța lui, să execute, aici e marea problemă iar eu nu vreau o țară condusă de Voiculescu. Nu vreau așa”.

„Dacă s-ar fi dus acum la Bruxelles să negocieze bugetul, îl aştepta o surpriză foarte mare. Nu discuta nimeni cu el pentru că el şi-a anunţat veto-ul hotărât al României, îl lăsau în banii lui şi vedeau alţi cu se rezolvă problema bugetului şi la urmă l-ar fi întrebat <<Rămâne veto-ul dl Ponta? >>. Ar fi fost într-o situaţie foarte nefericită”, a spus Băsescu la B1TV.

Întrebat cum vede „gafa” premierului Victor Ponta privind exercitarea dreptului de veto, Băsescu a replicat faptul că nu arăţi forţă prin astfel de declaraţii, „araţi că eşti prost când faci aşa ceva în UE”.

„Poţi să faci orice, numai aşa ceva, nu. Cum înainte să ajungi, îţi trimiţi buzduganul cu veto, un contributor mai poate spune că se supără, cum a fost Marea Britanie care vroia să taie 200 de miliarde din propunerea de buget, sigur nu a pus nimeni sub semnul întrebării legitimitatea solicitării Marii Britanii, dar i s-a spus că e prea mult, vorbim aceeaşi limbă şi în două zile s-a ajuns de la 200 la 100. A fost considerat un compromis rezonabil plecând de la realitatea că toţi contributorii sunt în dificultate”.

”Îi incomodez că nu pot avea acces la structurile independente ale statului, cele care sunt într-un fel sau altul legate de președinte”.

”Și asta-i miza, să poată numi șefii de servicii secrete, să poată numi Procurorul general, să poată numi adjuncții Procurorului general, să poată numi Procurorul-șef al DNA, adjuncții Procurorului-șef DNA și vine îndată, în 2013, scadența pentru președintele Înaltei Curți, a adjuncților președintelui Înalței Curți de Casație și Justiție. Miza aici este, miza este puterea totală, și resubordonarea instituțiilor independente ale statului către politic. Ori bătălia mea, dacă mi-a mai rămas un obiectiv major până la terminarea mandatului este să blochez această tentație”.

”De dimineață până seara, la lideri, de la Antonescu și Ponta, până la cei locali, atacurile nu sunt în altă parte decât pe CSM, pe parchete, pe justiție în general și pe serviciile secrete. Iar ultima modă, pentru că trebuia terfelită și instituția asta, și aici a început premierul Ponta, este atacul la CSAT. Atacul la CSAT care a început cu povești, repet cu povești spuse de premierul Ponta după CSAT, mizând pe faptul că nu se pot da stenogramele”.

”Vreau să vă spun însă că nicio clipă nu s-a discutat povestea aceea cu ministerul pe care să-l creăm, a fost o propunere transmisă guvernului, rezultată din propuneri de la guvern, n-a acceptat-o premierul pe listă, nici n-am mai pus-o. Problema a fost legată strict de creșterea finanțării armatei, lucru pe care premierul l-a refuzat”.

Băsescu a declarat ca va desecretiza ”acea parte, în care se vede că a refuzat ca la rectificare să dea un plus de bani la armată. Aici a fost subiectul, n-a existat în CSAT subiectul povestit de Ponta, marele minister. A fost o propunere de ordine de zi. Ne-a transmis prin scrisoare că nu-i de acord, nici n-am mai introdus-o Probabil că era prematur”.

„Nu îţi poţi permite să faci jocuri politice nici pe cei 3200 de salariaţi de acolo ( de la Oltchim – n.red), nici pe economia României, Ponta nu a ezitat să le facă. E de un cinism incredibil omul acesta. La vârsta lui, atâta cinism este prea mult”.

„Am desemnat un prim – ministru nepotrivit pentru această perioadă care a pus mai presus de orice interesul lui şi al partidului de a aduna voturi şi nu de a servi ţara. În economia României nu s-a întâmplat nimic şi încetează foarte multe societăţi, îşi încetează producţia. A făcut show-ul cu Oltchim, un show pe care l-a făcut deliberat, l-a construit, cum vă imaginaţi că o astfel de companie poate fi privatizată pe persoană fizică. Condiţiile au fost ajustate şi dedicate pentru că el a vrut să-l distrugă dintr-o lovitură pe Dan Diaconescu, să-i arate că nu are bani”.

”Nu este responsabilitatea mea suspendarea, e a altora. Să-și asume suspendarea, efectele ei – despre care nu vreau să vorbesc – și buna ziua. Până la urmă, dacă asta este opțiunea românilor, să dea o putere absolută cuiva, s-o dea, dar să nu le pară rău mai târziu”.

”Mulți vor spune <dar și tu ai avut și Guvernul și majoritate parlamentară>, răspunsul meu este da, așa este, am avut Guvernul cu care am putut colabora, deși nu am putut să le cer să facă tot ce aș fi vrut și o să vă aduc probele imediat, dar am avut grijă ca de ochii din cap de izolarea principalelor instituții ale statului de influența politică, fie că au fost Parchetele, fie că au fost servicii de informații. Oamenii uită sau nici nu mai vor să recunoască că sunt primul președinte care a dat serviciile de informații unor politicieni proveniți din alte partide”.

”Marea mea problemă în relația cu USL nu este niciuna alta decât controlul instituțiilor, controlul Justiției în mod deosebit, al ANI, al serviciilor secrete. Dacă le-aș da asta, aș avea liniște dar nu aș mai fi președinte, aș fi un târgoveț de putere”.

„Nu am spus că voi numi sau nu pe cineva. Acum am discutat despre primul – ministru aşa cum îl vede preşedintele. Bine, rău, dar ştiu că am spus numai lucruri reale despre el, inclusiv povestea Oltchim. Să ajungem pe 10. Ar fi anticonstituţional să mă pronunţ, dar vă rog să mă credeţi că am îndurat prea multă mizerie ca preşedinte. Am îndurat prea multă mizerie de la aceşti oameni şi cred că nu este corect să o ţin în mine la nesfârşit pentru că dincolo de a fi şef de stat, poate bruma aceea care încă mai crede în preşedintele ales vrea să ştie ce gândeşte preşedintele despre ceea ce orice român vede de dimineaţă până seara. Minciună, atacuri la preşedinte, campania electorală şi-o fac pe preşedinte şi pe mediul online”.

„Ei spun mereu că <<preşedintele a intrat în campanie>>. Păi voi mă folosiţi ca principal vector, ca principală ţintă de la începutul campaniei”.

„Acum se poate face confuzia că eu vorbesc pentru a ajuta ARD, vorbele acestea nu ajută ARD, dar îmi dau mie posibilitatea să le explic românilor ce se întâmplă în mod real în relaţia premier – preşedinte şi cum îl vede preşedintele pe primul – ministru. Cum îl vede primul ministru pe preşedinte aflăm de dimineaţa până seara. Mă uitam şi la câtă meschinărie în atitudinea primului ministru, nu a fost la Bruxelles, dar a vrut să dea impresia că el coordona ce se întâmplă acolo, el habar n-avea. Nici de complexitatea discuţiilor la acel nivel, dar făcea declaraţii tot de la Bruxelles”.

”Antonescu are busola pierdută și odată cu pierderea busolei a pierdut și orice șansă de a fi președintele României. A ratat șansa. A avut șansa unei stagiaturi ca președinte interimar și…”, a mai susținut președintele despre liderul liberal.

„M-aş autocondamna dacă aş accepta formarea unui guvern antieuropean sau care să distrugă ce s-a construit timp de opt ani”.

„Ce prim-ministru va fi desemnat? Un prim-ministru responsabil, orientat spre Vest, dar capabil să facă faţă crizei economice care nu mai este o poveste, este o realitate. România a avut din patru trimestre trei cu creştere negativă şi doar unul, trimestrul trei, cu creştere pozitivă, de 0,5%. Cine nu vrea să vadă aceste cifre şi crede că se poate pune pur şi simplu un politruc, care hămăie de dimineaţă până seara la televizor şi acoperă lipsa de acţiune guvernamentală cu ore în şir petrecute la tv, se înşeală. Nu voi face acest lucru”.

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!