TANASE 24Sunt mai multe mize legate de cine va fi șef la TVR. Una imediată este controlul televiziunii publice in anul electoral 2014. Legea după care fcț TVR face să aibă un CA identic cu algoritmul din Parlament. Asta face ca orice Guvern sa aibă sub control TVR. Cind nu îi convine ce se intimplă acolo, majoritatea parlamentară respinge raportul și demite conducere TVR. S-a intîmplat și se va mai întîmpla atîta vreme cît actuala lege de organizare și funcționare a TVR rămîne valabilă. Politicienii români nu dau semne că ar dori o televiziune publică independentă redacțional, ci dimpotrivă – că își doresc una care să se supună intereselor celor care dețin puterea.

Ne amintim repetatele scandaluri din TVR pe această temă. De fapt de cite ori se schimbă deținătorii puterii, în TVR au loc numiri, demiteri, dispar/apar emisiuni și realizatori. Partidele se grăbesc să plaseze la virful TVR și în grila de programe oameni de partid. Cei care lucrează acolo s-au obișnuit cu această situație si se lasă aserviți de guvern, parlament, președinție. Este un oportunism, o adaptare la mediu, care îi ajută să supraviețuiască în TVR. Efectul este o dramatică scădere a credibilității, și – ca efect- a audienței. La TANASE 23un buget de 150 mil. euro/anual, TVR face audiențe sub multe posturi private care au bugete si de 20 de ori mai mici. Originea acestei situații paradoxale este subordonarea TVR politicului.

Cine va conduce TVR in 2014 va trebui să sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai și prezidentialele din decembrie. Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-președinte al TVRv de către majoritatea USL. Declarațiile publice care dezmint acest adevăr simplu pe care il cunoaștem dintr-o lungă experiență fac parte din acel dublu limbaj și dublu standard cu care deja ne-am obișnuit. În esență aș vrea să văd că USL face azi ce spunea referitor la libertatea de expresie, la independența massmedia, la rolul presei atunci cînd se afla în Opoziție. Dar întotdeauna politicienii au un tip de discurs în Opoziție și o practică pe dos cînd ajung la Putere. Nimic nou.

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!