cameleon 1Nu ai nevoie de meteorolog ca să știi încotro bate vintul! ( „You don’t need a weatherman to know which way the wind blows”, vers din „Subterranean Homesick Blues” lansat de Bob Dylan in 1965 ).Ultimele alegeri au impus iar resetarea relațiilor sociale, a prieteniilor și – in egală masură, a dușmanilor. Unii s-au apropiat de alții deși pînă mai ieri-alaltăieri nici nu-și vorbeau și se vorbeau de rău prin tîrg. Alții au săpat o prăpastie între ei și vechii prieteni. Peisajul uman este așadar fff interesant, mai ales perioadele de trecere, de schimbare. Ai ce vedea dacă ai ochiul format și ești puțin atent.

La o asemenea răscruce diverși indivizi năpîrlesc. Intră in sezonul schimbului de locuință, al divorțurilor și căsătoriilor, al jurămintelor de amor și de razboi. Alții își iau adio pe un peron de gară. Ii intîlnesc in diferite ocazii – de pildă cind privesc la televizor un talkshow. Ii văd și în alte locuri, în diverse anturaje. Cei mai spectaculoși sunt supraviețuitorii tuturor conjuncturilor, aceia care – indiferent cameleon  4de cine este la putere – sunt mereu în siajul puterii, niciodată în opoziție sau in zona gri. Numai fraierii cad, pentru că rămîn de partea perdanților. Băieții deștepți se găsesc intotdeauna lipiți de cîștigători, ca slugi, mercenari, pițifelnici. Prin diverse acrobații și scamatorii reușesc să treacă mereu dintr-o tabără în alta la timp. Un secret al lor este colaborarea cu Serviciile. Cameleonii nu sunt doar niște cameleoni cu instincte bune de adaptare, cum ar părea la prima vedere. Nu, ei sunt plasați pe lîngă oamenii importanti, de Servicii – ca să ii ghidoneze, să îi spioneze, să-i influneteze, să ii țina sub control. Cheia succesului lor e aici.

Au început tîrîșul prin a se prezenta ca fideli ai lui Iliescu&FSN la începutul anilor 90. Apoi i-am găsit forfotind ca oameni de casă în curtea lui Emil Constantinescu. I-am găsit apoi ( dupa stagii petrecute pe lîngă Radu Vasile și Mugur Isărescu ) la curtea lui Adrian Nastase, ca experți, suporteri, consilieri, oameni de taină, ducători de geantă, șoptitori gingași la ureche. S-au ocupat serios de scamele de pe reverele lui Năstase. Au tras profit, au făcut afaceri, au strîns bani albi pentru zile negre. Din 2005 aceiași indivizi au poposit în portul lui Traian Basescu, căruia i-au adus osanele cît a fost mare și tare. Și tot cu profit. Cind Băsescu s-a apropiat de cameleon 2finalul mandatelor lui, acești dni si dne au trecut cu tot cu bagaje la Ponta și Antonescu. I-am văzut binemersi militînd în draci pentru USL, în culise, la tv- toto cu învîrteli, lingușiri, mișmașuri, firește contra cost. Au pus iar în fct. arsenalul arivistului – amoral si răzbătător. Apoi Antonescu s-a retras și au rămas cu Ponta în brațe. L-au pupat în cur la sentiment pină cînd a căzut în nov 2015 cînd au inceput să-l arate cu degetul mustrător pentru cîte prostii făcuse. Unii s-au dus spre Dragnea, pe care îl servesc și azi, bine plătiți să gungurească muzical printre gratiile coliviei. Altii s-au retras să slugăreasca la Cotroceni, sperînd în mai bine. Numai fraierii au ales liberalii si au incasat-o urît in dec 2016.

Cam așa arată cimpul tactic al cameleonilor in anno domini 2017. Dar cameleonii au și un rol pozitiv. Dacă vrei să afli un ceas mai devreme cum vor evolua lucrurile, și ești îngrijorat de cariera ta, trebuie să fii cu ochii pe exemplarele cele mai reușite de cameleon. Ei intuiesc perfect momentul in care trebuie să schimbi tabăra, deci urmează schimbări. Cei mai buni dintre ei nu se înșeală niciodată. Antenele le spun o zi mai devreme incotro să se îndrepte. Cine pierde și cine cîștigă.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyrightr www.stelian-tanase.r0

Spune-ți opinia, fă-te auzit!