BUCUREŞTI STRICT SECRET – BALCONUL LUI CEAUŞESCU

„Istoria zilei de 21 august 1968 începe la primele ore ale dimineţii. Atunci a venit o notă de la ambasada sovietică din Bucureşti, în care conducerea Partidului Comunist Român era înştiinţată de soluţia pe care tratatul de la Varşovia o găsise pentru „defecţiunile” de la Praga. Informaţia venită de la ambasada sovietică fusese confirmată şi de trimişi României la Praga.” (Adrian Cioroianu, istoric)

 

Ceauşescu a fost luat prin surprindere. El nu a refuzat să participe la această invazie, dar pur şi simplu nu a fost invitat. Se banuia că relaţiile, să le spunem speciale, dintre Bucureşti şi Paris sau Bucureşti şi Washington ar putea face din România o ţară incapabilă să pasteze secretul acestei acţiuni militare. De câţiva ani, din 1964, Partidul Comunist de la Bucureşti ducea o politică de distanţare, de emancipare, de Moscova. Sigur era multă iluzie în aceasta tentativă de distanţare de Moscova, dar lucrurile aşa se vedeau atunci.

În 1968, Ceauşescu nu avea toata puterea. El era obturat de baronii lui Gheorghiu-Dej, puternicii Emil Bodnaraş, Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol, oameni care l-au flancat în toţi aceşti ani. El încă nu devenise dictatorul de mai târziu fiind silit să împartă puterea cu alţii, cu toate că i-ar fi plăcut încă de atunci să fie el singurul om care decide.

Ceauşescu impreună cu foarte mulţi din liderii guvernului şi ai Partidului Comunist, au umplut balconul Comitetului Central al PCR, din actuala Piaţa Revoluţiei. În noaptea precedentă s-a hotărât de către membrii biroului politic tonul cu care trebuia să se vorbească şi cam ce trebuia să spună Ceauşescu. Era un ton destul de moderat pentru că le era teamă, nu numai celor din piaţă, dar şi membrilor biroului politic, că ruşii se vor folosi de această ocazie de a-l schimba atat pe Dubcek dar şi pe Ceauşescu. Văzând însă reacţia mulţimii şi având intuiţia a ceea ce ar fi vrut lumea să audă, Ceauşescu a pus foaia jos şi a început să vorbească liber, aprinzându-se, şi în acest dialog cu mulţimea care îi cerea un ton şi mai vehement a spus cuvinte cu adevarat memorabile.

Invazia Cehoslovaciei de Uniunea Sovietică şi opoziţia Partidului Comunist Roman faţă de acest gest al ruşilor, subiectul unui nou episod din seria de documentare Bucureşti Strict Secret. Scenariul şi regia: Stelian Tănase.Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!