CE ARE DRAGNEA CU IERUSALIMUL!?

dragnea ziuanewsAm ales pentru rubrica „Să stăm de vorbă” postarea lui RADU CARP de pe pagina sa personala de facebook pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, cum a fost anunțată de Liviu Dragnea pe un canal de televiziune in direct, în prime-time.

Aștept ca de obicei comentariile dvs pro si contra.

„Chestiunea legata de mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim a fost transata de cateva luni, dupa votul de la ONU. Romania s-a abtinut de la vot, doar cateva tari au votat pentru. SUA a felicitat toate tarile care au votat pentru ori s-au abtinut. A avea o neutralitate prietenoasa in aceasta chestiune a fost principalul scop al diplomatiei americane. Nu exista asteptarea realista ca vreo tara sa isi mute ambasada.

Consultantii israelieni ai lui Liviu Dragnea stiu insa foarte bine ca orice tema care polarizeaza societatea il avantajeaza pe omul politic care introduce acea tema pe agenda publica. A fost cazul referendumului pentru familie. A venit randul ambasadei la Ierusalim.
De ce Liviu Dragnea vrea sa polarizeze campul politic? Deoarece vrea sa candideze la alegerile prezidentiale impotriva lui Klaus Iohannis. Prin pozitiile adoptate, il forteaza pe Iohannis sa ia o pozitie contrara.
Iohannis a intrat in acest joc. Problema este ca odata ce intri in acest joc trebuie sa lansezi in dezbatere alte teme, nu doar sa reactionezi la cele inventate de adversar.
carpDupa o prima reactie prin care se intra in capcana intansa de Dragnea (de a discuta fondul problemei, ori comunicatul initial se raporta la dreptul international; discutia nu era despre ambasada, ci despre setarea agendei), Iohannis a realizat despre ce este vorba si a actionat politic.
Din pacate, in capcana lui Dragnea au cazut majoritatea „analistilor”: nu despre Ierusalim este vorba, ci despre alegerile prezidentiale din 2019.
Punctele de vedere exprimate au aratat ca esenta problemei, din punct de vedere istoric si al dreptului international, nu este cunoscuta, iar legatura dintre politica interna si cea externa, mai exact de ce teme de politica externa invadeaza politica interna, este deasemenea deloc cunoscuta.
Pozita corecta in aceasta dezbatere este ca Romania considera oportuna mutarea ambasadei la Ierusalim dar intr-un viitor putin mai indepartat. Iar pozitia politica adecvata este de a afirma public ca ne aflam la inceputul unei campanii electorale prezidentiale, iar temele aduse in discutie pana acum nu corespund, din pacate, temelor reale ale societatii romanesti.”

FOTO www.Agerpres.ro

CTTEȘTE ȘI DĂ MA DEPARTE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • Ovidiu Loy spune:

  Realista analiza!

 • Schiopu Niculae spune:

  Situatia din orientul apropiat este ca aceea a unui foc mocnit din care din cand in cand mai sar scantei.
  Ierusalimul este in punct fierbinte pentru arabi si izraeliti de rezolvarea caruia depinde in mare parte paces in regiune, Ierusalim-ul fiind locul de nastere a religiilor crestine, judaice si islamice ( in ordine alfabetica)
  In consecinta, oricine si orice care are legatura cu acest subject sensibility risca sa aduca reactii din partea celorlalti, crestini, iudei si islamisti, dupa Caz.
  Anuntul facut de Dragnea on a facut decat sa inflameze situatia care nu asteapta decat o scanteie ca sa explodeze.
  Intrucat problema pacii in Orientul Apropiat este urmarita la nivel ONU, pozitia Romaniei in dosarul in speta trebuie sa fie aliniata masurilor intreprinse la nivel onu .
  Reactia internationala la anuntul lui Dragnea, care nu are nici in clin nici in maneca cu politica externa officiala a Romaniei, pare sa aiba efectul ubui bat de chibrit aorins labga o cisterns de benzina, reactiile partenerilor nostri fiind de uluiala, consternare.
  Se pare ca din motive pur politice a PSD s-a marsat prea mult pe aport il consilierilor israelieni pe politici de
  campanie electorala si guvernare (consilier particular la Primul Ministru fost medic particular al lui Netaniahu).
  In consecinta Liviu Dragnea a jucat un rol pentru care nu a citit scenografia

 • Sorinache spune:

  Iarăși ne băgăm pe un teren minat, un,, gammon ,, mult prea mare pentru polica românească mă tem de o indigestie cumplita, după o Perioadă în care clasa politica ne-a prezentat doar o,, constipație,, cronica… Cat despre dragnea… Pun pariu ca nu știe sa arate Ierusalimul pe harta… Un impostor semi analfabet care vrea sa joace la cacialma cu doi Valeti în mana…. Patetic

Spune-ți opinia, fă-te auzit!