CE FAC LIBERALII LA CONGRES ?

tanase 3In plină criză, liberalii au ghinionul să aibă un congres (trebuia ținut in februarie mai bine ) chiar in acest weekend, și sunt intorși spre interiorul PNL unde competiția pentru alegerea unei noi conduceri a atins maximum. Congresul trebuie să facă o cotitură radicală, să impună PNL-ului o cu totul altă atitudine politică decît cea din ultimii doi ani care a dus la o catastrofă electorală. Linia defetistă, capitulardă, haotică de sub mandatul Alinei Gorghiu&Ass trebuie înlocuită cu alta opusă, combativă.

Fiind in congres, normal, liberalii nu au avut forța să reacționeze la gesturile extrem de riscante ale lui Dragnea&Gang. Asta poate să fie și bine, pentru că acum orice declaratie poate fi invalidată rapid de cursul evenimentelor. Am avut totuși o ieșire in decor a lui Cristian Busoi, ieri, unul din candidații la șefie, care a spus „Suntem in căutarea unei noi majorități parlamentare „! Este exact ce nu ar fi trebuit să spună, nici sa gindească și mai puțin să incerce să facă.

Orice tentativă acum de pactizare cu una sau alta dintre facțiunile pesediste ar fi o greșeală letală. La ce ar duce? PNL cu o facțiune din PSD ar face guvernul? Declarația de ieri exprimă interesele celor din PNL care se grăbesc ca fata mare la maritat să vina la putere, cu orice preț, fara să țina cont de rațiunea politică. Au în vedere afacerile personale si de grup si nu binele public și aplicarea doctrinei liberale la guvernare. Au asadar interes să se cocoațe la putere prin orice mijloc, fără confruntare. O afacere in stil mafiot, puterea obtinută prin negocieri în culis, în folosul citorva.

orban ludovicPSD este în cel mai prost moment al său, și – după părerea mea – nu își va mai reveni din acest șoc administrat de Dragnea. PSD va merge din rău în mai rău dar numai dacă PNL face ce are de făcut. Ca atare, orice ințelegere cu una din facțiuni este o mare prostie. PNL trebuie sa vină la putere numai după alegeri. Am scris ieri că daca in toamnă se fac alegeri anticipate PSD le pierde. Nimeni nu voteaza un partid care-si ingroapa propriul guvern, Electoratul isi pierde orice incredere si nu mai dă votul.

PNL nu are de ce să reia politica vechii conduceri (Gorghiu&Co) sub pretext de a-i da un guvern lui Iohannis prin pertractări cu dușmanul ideologic si politic. Soluția reală care va aduce succesul PNL este una singură- confruntarea pe cîmpul de bătălie electoral și obtinerea, aici, a victoriei. Altfel spus, trebuie să intoarcă rezultatul din decembrie 2016. Asta oricit și-ar dori unii liberali să-și taie felii din avantajele puterii, căzînd la pace cu unii din PSD, trazacționind firimituri.

busoi evzMisiunea noii conduceri este de a aduce PNL la putere, exclusiv prin ciștigarea majoritatii parlamentare in 202o. Pină atunci mai sunt alegeri europarlamentare și prezidențiale. Nici acestea nu trebuie pierdute. Scenariul alegerilor anticipate este de luat în seamă. Dacă disoluția PSD continua aceste alegeri ar trebui convocate în toamna/iarna acestui an. Dar numai dacă PNL iese intărit din congres, nu în orice situație. Oricine iese cistigător azi trebuie sa aibă un mesaj clar, de strîngere a rindurilor și de mobilizare a liberalilor (cu și fără carnet de partid) pentru o confruntare (inevitabilă) cu PSD (sau ce mai rămîne din el). Orice altă atitudine este dinainte pierzătoare și va duce probabil la dispariția PNL după 2020.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!