CE SE ÎNTÎMPLĂ CU CASA REGALĂ

mihai rege 022In ultimele două săptămîni a izbucnit o dispută aprigă legată de Casa regală. Părerile sunt foarte impărtite. Intrebarea nu e deloc simplă, anume – care este statutul dinastiei în continuare în România. Firește, toată lumea se gindeste la posibila dispariție a regelui nostru Mihai l. Este vorba despre cum se acomodează in continuare instituțiile republicane cu Casa regală.

Un text de lege, susținut de PSD și PNL, a fost negociat cu reprezentanții Casei regale in acest an. In acest proiect Casa regală devine o instituție de interes public, parte a bugetului de stat. Ca atare , o dată pe an, Casa regală va prezenta un raport in Parlament privitor la felul cum cheltuiește acest buget. De asemenea, Palatul Elisabeta este lăsat in folosință membrilor Casei regale pentru 99 de ani ( de ce nu retrocedat !?) .

Dincolo de aceste detalii administrative, este vorba de o dezbatere despre monarhie. O dezbatere care nu s-a purtat. Această reglementare scapă din vedere o serie de aspecte esențiale. Mai mulți simpatizanți ai monarhiei, favorabilii ideii unui regim monarhic constituțional in România, au adresat o petiție, i-as spune mai curind o scrisoare de protest, care a adunat zeci de semnături la finele săptăminii trecute. Iată textul in extenso.

PETITIE

mihai rege 035Din respect pentru poporul român, a cărui voinţă a fost călcată în picioare în decembrie 1947 la simulacrul prin care a fost abolită Monarhia şi Constituţia din 1923 de către o adunare (ne)reprezentativă și din respect pentru Majestatea Sa Regele Mihai, considerăm că a sosit momentul unei clarificări care să repună în drepturi adevărul. În lipsa unor asemenea acţiuni orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral şi trebuie taxată ca atare.

Iată de ce ne manifestăm deschis îngrijorarea față de acțiunea Partidului Social Democrat, moștenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare și forță a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituții republicane. Tentativa actuală a partidului, al cărui președinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea acelorași demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în Țară, prin acțiuni de sorginte sovietică.

mihai rege 030”Astăzi, o colaborare cu regimul instalat la putere, spunea Regele Mihai într-o convorbire cu Philippe Viguié Desplaces, mi se pare nerealistă. Totul ne desparte. Mentalitățile noastre, viziunea pe care o avem despre țara noastră și despre viitorul ei sunt diametral opuse. (…) Monarhia constituțională a fost suprimată în 1947, de către o putere străină și agenții locali ai acesteia, fără ca poporul să-și poată spune cuvântul. A accepta această abolire ca un fapt împlinit, înseamnă a conferi legitimitate întregii perioade comuniste, fiecăruia dintre actele sale. Comunismul nu are nici un fel de legitimitate în România și, în consecință, aplicarea forțată a abdicării mele din 1947 este nulă și neavenită.”

Ce alt argument mai solid pentru demonstrarea faptului că instituționalizarea Casei Regale înseamnă legitimarea abdicării forțate și ilegale a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947?!

Dacă Partidul Social Democrat s-ar fi delimitat de trecutul său întunecat, și-ar fi dorit să-și exprime respectul și prețuirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai, n-ar fi trebuit decât să restabilească normalitatea, cinstea și moralitatea: adică să pledeze pentru restaurarea monarhiei. Bunele intenții față de Monarhie, ale PSD-ului și ale oricărui alt partid politic pot fi probate prin trei gesturi prealabile, teste ale unei bune credinţe faţă de Insituţia Monarhică şi faţă de poporul român:

mihai rege 0251) Declararea zilei de 10 Mai ca zi națională și sărbătoare a independenței cu zi liberă.

2) Revenirea la drapelul național cu stema în forma votată de parlament în 1922

3) Revizuirea Constituției cu eliminarea aliniatului 3 din art. 152 (forma republicană nu poate fi revizuită).

Cine s-a opus vreme de 25 de ani acestor gesturi firești? În primul rând, PSD-ul.

Singurul act de referință la reglementările din Statutul Casei Regale, susținut și evocat de nenumărate ori de Regele Mihai, este Constituția din 1923. Numai Parlamentul transformat în Adunare Constituantă poate, împreună cu Casa Regală, să aprobe acest statut, după acceptarea amendamentelor ce se impun în textul Constituției monarhice. Altfel, atâta vreme cât România este republică, Statutul Casei Regale, cu modificările Regelui Mihai (din 2007 și august 2015) este funcțional doar în interiorul Familiei Regale.

mihai rege 023Monarhia nu a fost niciodată abolită în România prin voința liber exprimată a poporului. Acum, prin formule juridico-administrative, care nu sunt decât expresia mascată a unei tranzacții de cumpărare, asistăm la încercarea principalului partid politic din România de a compromite nu doar Statutul Coroanei, ci toată jertfa Regelui Mihai în anii exilului, ca și a poporului român, care nu a iubit niciodată comunismul. Întregul neam românesc a rămas, prin coloana sa vertebrală reprezentată de cei care au avut curajul să i se opună cu prețul vieții și al celor două milioane de destine frânte în închisori, lagăre și deportări sau exilați la marginea societății, dar și prin toată ființa sa – străin de regimul de ocupație sovieto -comunist. Românii nu și-au părăsit nici în acei ani de teroare credința în Dumnezeu și Rege. Monarhia a unit. Republica a dezbinat și a terorizat, iar în zilele noastre se dovedeşte incapabilă de a reintroduce normalitatea în ţară (legi stabile şi planuri pe termen lung, care să fie respectate indiferent de culoarea politică a guvernanţilor)

Avem speranța că, după o adâncă și dreaptă cumpănire, în respectul față de înaintași și față de deviza Casei Regale, Nihil sine Deo, Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ține departe acest dar otrăvit. Scenariul pus la cale de principala forță politică din țară, prin care aceasta se revendică încă o dată drept o formațiune politică neocomunistă este menit să anihileze pentru todeauna Monarhia și jertfa tuturor celor care și-au sfârșit zilele pentru Țară și Rege.

Contribuția Monarhiei la clădirea României moderne, democratice și prospere, valoarea sa de patrimoniu istoric și spiritual, nu poate fi anulată printr-un gest care este deopotrivă o tentativă de subminare a prestigiului Coroanei și de aservire a Casei Regale.

Solicităm Președintelui României, Guvernului, și, nu numai PSD-ului, ci și tuturor partidelor politice implicate în această „instituţionalizare republicană” a Casei Regale, și tuturor instituțiilor statului să păstreze limitele decenței și respectului pentru ceea ce a însemnat și înseamnă Regele Mihai și Coroana României și să înceteze demersurile anunțate public.

Singura schimbare de care are nevoie acum România este revenirea, pe calea cea mai dreaptă, la monarhia constituțională. Trăiască Regele!

Semnează:

Printre semnatari – Doina Cornea /Alexandru Zub /Dr. Nicolae Constantinescu /Prof. Dr. Nicolae Șerban Tanașoca /George Tzipoia, artist plastic /Victoria Tzipoia, arhitectă / Marilena Rotaru / Marius Oprea / Lista ramine dschisa

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

 

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • CALIN MANTA spune:

  ABOLIREA MONARHIEI A FOST O MINARIE BOLSEVICA..NU A FOST DORINTA POPORULUI…A FOST IMPUSA DE TANCURILE RUSESTI SI DE NEPASAREA OCCIDENTULUI CARE AVEA DE APARAT PROPRIILE INTERESE !
  REGELE MIHAI ESTE REGELE ROMANILOR ! TRAIASCA MONARHIA / MOARTE COMUNISTILOR CARE AU DISTRUS ACEASTA TARA !

 • Cristian spune:

  Este singura sansa a Familiei Regale sa ramana relevanta in viata publica dupa trecerea la vesnicie a Regelui.
  Trebuie sa recunoastem asta.
  Fara o resedinta de talia Palatului Elisabeta in Bucuresti si fara un statut oficial, activitatea publica a Familiei Regale ar avea mult de suferit, pentru ca Principesa Mostenitoare nu are autoritatea Regelui.

  Si mai sunt doua aspecte:
  As folosi cu mai multa precautie cuvintele din familia de cuvinte ale „bolsevismului” in 2016 decat le foloseam in 1996.

  Si al doilea aspect este referitor la legalitatea si legitimitatea republicii. Inainte sa vedem daca este moral sa colaboreze Familia Regala cu statul imoral, as dori sa stiu cati dintre semnatarii acelui manifest au colaborat cu republica ilegala. In sensul ca s-au aflat pe statele de plata (de orice fel, salariu, subventie, grant etc.) ale unei institutii publice a statului ilegale, sau cati isi platesc impozitele, sustinand astfel prin activitatea lor statul ilegal.

  Lucrurile sunt mult mai nuantate decat vor sa recunoasca „vechii monarhisti”. Iar ce face acum Principesa Mostenitoare este fara indoiala in linie cu activitatea publica a Regelui din ultimii 16 ani. Si nu afecteaza in niciun fel negativ obiectivul de restaurare a monarhiei.

 • Ion spune:

  Jonathon a cost ability illegal, nedemocratic, dar instantiates a cost democratically ???????

 • SECRIERU IOAN spune:

  SINGURA CALE DE REVENIRE LA NORMALITATE ESTE REINISTAURAREA MONARHIEI CONSTITUTIONALE CARE DE FAPT ESTE IN VIGOARE. TREBUIE SĂ PUNEM PRESIUNE PE CLASA POLITIC Ă A , ACESTEI REPUBLICI INSTAURATE ILEGAL. OARE ACESTI OAMENI DIN FRUNTEA TĂRII, PARTIDELE SI ALTE FORURI NU AU CITIT ISTORIA, N-O CITESC PE CEA ADEVĂRATĂ, NU AU REALIZAT INCĂ CONDITIILE IN CARE REGELE A FOST OBLIGAT SĂ ABDICE,? CJUM S-A INSTAURAT REPUBLICA ? LE VINE ASA DE GREU SĂ INTELEAGĂ CE AU FĂCUT STRĂMOSII LOR COMUNISTI SI BOLSEVICMUL ?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!