CE VREA REMANIEREA ASTA ?

By 15 decembrie 2014Jurnal de bord

038Atmosfera in care are loc ultima remaniere a guvernului Ponta este foarte amestecată. Sfîrșit de an, sfirșit de epocă. Am avut întîi alegerile pentru Cotroceni. Apoi delegația FMI la București cînd a crescut pină la tavan adrenalina miniștrilor noștri, mai ales a celor legați de paralele românești. Apoi am avut povestea cu bugetul pe 2015. Alt prilej de tensiuni și controverse. S-au certat tovarășii pe mărunțis, pe fonduri, pe taxe, dar mai ales pe orgolii. Multe guri care trebuie umplute, nu mai zic că trebuiau umplute buzunarele clientelei și baronilor. Pină la urmă nu e mare brînză – acest buget e cam tot ăla de anul trecut, un buget de pasaj. Alarmant pentru Ponta- situația din partid nu e deloc roză, aș spune că dimpotrivă. Aici se stă după 16 nov. pe un vulcan. Toată lumea se întreabă cînd explodează PSD-ul.

Ca și cum nu ar ar fi destul mandatul lui Băsescu e pe final, mai sunt cîteva zile din epoca Băsescu. A intrat în ultima săptămînă. Duminică ne vom lua adio de la președintele-jucător Băsescu. Bilanțul lui e f modest. În epoca lui s-a vociferat mult, s-a înjurat la greu, vulgaritatea s-a cronicizat, la fel și corupția. Mai ales în al doilea mandat Băsescu a stricat și ce a făcut in primul. Tot duminica viitoare Klaus Iohannis se instalează la Cotroceni. Lumea așteaptă f mult de la el. Timpurile cred eu nu îi vor fi deloc favorabile. La orizont se întrevede o nouă criză și mai complicată decît cea declanșată în 2008. Noroc că e neamț și are o capacitate de anduranță mare după cîte știu. Și ultimul factor care ambalează remanierea guvernamentală este că lumea noastră deja a cotit-0 spre pomana porcului, podoabe de brad, pregătiri de Crăciun și de revelion. Mai nimeni nu urmărește tribulațiile guvernamentalilor.

Bref, ce a încercat Ponta cu remanierea guvernului a fost să atingă mai multe ținte deodată. Întîi de toate să se consolideze în PSD. 085După propunerea cu separarea fcț administritive de cele politice se poate aștepta la orice. Există de acum baza politică a unei contestații masive împotriva lui din partea cadrelor PSD. Cei mai mulți vor să fie și una și alta. Și apoi – la ce fcț va renunta Ponta in martie ? La cea de președinte PSD sau la cea de prim-ministru? Putem să avem surpriza să se retragă cu totul din politică dacă nu îi ies jocurile. Nimeni nu știe. Ponta nu a făcut după ce a suferit marele eșec în cursa pentru Cotroceni decit să deschidă cutia Pandorei, cind ar fi trebuit să o închida bine de tot.

La această remaniere Ponta a dorit să scape de unii, ( Liviu Dragnea de ex care a fost împins juma de pas înapoi ). A dorit și să mulțumesca diverse zone de influență din PSD ca să astupe gurile unor contestatari și să-și facă aliați în perspectiva congresului din martie. A dorit să restrîngă tensiunile din partid, punct. Vrea să se salveze întîi de toate pe el însuși, într-un moment în care cariera lui e mai amenințată ca oricînd. După înfrîngerea din 16 nov e în căderea liberă pe toboganul puterii. Ca atare a dorit să își securizeze cît de cît parcursul, măcar pină la congres. Aliații lui de butaforie – UNPR PLR, PC – nu îl pot ajuta aproape deloc. Ponta a intenționat să camufleze guvernul lui PSD intr-o pretinsă coaliție largită. Dar nu i-a reușit. Se vede bine cusătura.

Dacă mă uit bine la guvern, aș spune ca nu sunt surprize. E un guvern ambiguu, un guvern al ezitărilor, care la capitolul încredere pleacă practic de la zero. Nimeni nu ii dă șanse să dureze. Va rezista numai in situația în care nimeni nu va dori să ia guvernul – din PSD sau din afara lui. La prima zgîlțîială acest guvern improvizat, de cîrpeală, se va retrage. Marea enigmă este situația internă din PSD. A doua enigmă este cum se va mișca așa-zisa majoritate parlamentară. In aceste două zone se decide soarta guvernului remaniat în acest weekend.

Poate că Ponta ar trebui să își reia turul pe la mănăstiri. În campania prezidențială Biserica, icoanele, patriarhul nu i-au fost de folos. Poate că acum, cine știe.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!