CEAUȘESCU E COOL!

ceausescu 21 … am auzit zilele trecute, pe 1 dec. doi tineri (unul avea un tricolor), vorbind intr-o stație de autobuz. Bravo. Ambii erau născuți după 1989, evident. E la modă acum “epoca Ceaușescu”. Orice subiect legat de temă e bun dacă poți pune în titlu numele fostului dictator. Se scot de la naftalină securiști, gărzi de corp, unchi, bucătari, paznicii, șoferi, mătuși și se stă la o tacla în direct. E o pălăvrăgeală clasa întîi. Pe televiziuni mai ales care duc mare lipsă de subiecte. Și vine luna ianuarie cînd fenomenul se va prelungi. Pe 26 ianuarie era ziua tovarășului. (n 1918).

Inainte de 89 propaganda se dezlănțuia. Exista un singur subiect după 1 ianuarie. După 89 paranghelia incepe încă din decembrie, cam din 16 , cînd numele Ceaușescu revine pe prima pagină a cotidianelor, cu tot felul de articole evocatoare. Talk-show-urile și ele se ocupă de diferite ipostaze ale lui Ceaușescu. Este un efect pervers al istoriei. Nu il uităm, il folosim. Nu lăsam rănile să se cicatrizceausescu 23ee, le zgindărim.

Uitarea s-a așternut peste vremea lui!? E chiar de bonton să discuți despre marile realizări ale regimului defunct. Blocuir de locuinte, locuri de munca, metro etc. Amintirile rele s-au șters. Am uitat frigul din apartamente, cozile, demolările, cartelele. Acum avem nostalgii. Cauzele se cunosc – o ducem prost, sărăcia e mare, 3,5 români au plecat in Occident, din cauza asta. O clasa suprapusă infimă, putred de bogată și o imensă majoritate, pauperă Asta s-ar numi capitalism după unii. Un alt ex – corupția este in 2015 mai mare decit era în anii 80. Societatea românească e în derivă. Dar ieșirea este înainte, nu în urmă.

Așadar, pot zice unii, nu puțini, ce bine era pe vremea celor doi Ceaușești făcuți sită la zidul cazărmii din Tirgoviste! De aici apare altă idee – Ce bună ar fi o dictatură, democrația asta e o prostie! La 26 de ani revine gustul pentru trecut. O epocă e ștearsă cu burete, delete. Ce rămîne este un reziduu, ceausescu 13episoade amuzante, anecdote. „Să ne despărțim de trecut rîzînd!” zicea cineva. Numai că noi nu ne despărțim de el. Ne bălăcărim prostește în gunoaiele istoriei recente. Și ne și place!

Am văzut recent un film documentar despre crimele comunismului. Era vorba despre URSS; stalinism, gulag, crime împotriva umanității ordonate de Lenin, Stalin și ucenicii lor. Schimbînd pe alt canal am văzut un program despre comunismul românesc, despre anii Ceaușescu. Nu mi-a venit să cred. Nu s-a spus nimic despre dezastrul economic și politic, despre suferințele pe care le-a produs, depsre frig, foame, frică.

Ei bine, România pare cind priveste spre trecut un azil psihiatric cu 20 milioane pacienți. Pe ecran era o veselie de nedescris. Am asistat la un chef strașnic pe seama epocii Ceaușescu. Două realități paralele în cele două programe. Mi-am zis că ne merităm soarta, suntem niște paseiști incurabili. Am întors spatele prezentului. Preferăm să fim nostalgici, să ne refugiem în trecut. Pentru că suntem nemultumiți de prezent depănăm amintiri. Mai mult decît atît, inventăm un trecut care nu a existat și pe care la vremea lui l-am detestat. Pentru că tot ce vedem despre Ceaușești zilele astea pe micile ecrane (și ce circ va fi in ianuarie!) și ce citim în gazete sunt pure fictiuni, minciuni, povești. Naivii care se uită la așa ceva nu au minte. Unii o fac din masochism – cei de vîrsta mea. Alții din curiozitate – cei tineri. Cu toții suntem nebuni de legat. La finalul acestui an, dupa 16 incolo, va incepe nebunia, Mass-media ne va sufoca zile de-a rindul cu acest subiect. E deja un ritual. Consum pentru masse.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

copyright www.stelian-tănase

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Dac spune:

    Ca și tine sunt foarte multi plătiți sa facă propaganda falsa unei Romanii care făcea fata cu brio tarilor vestice ,concuram în bine la orice capitol ,acuma suntem pe primele locuri din coada la orice sărăcie și minciuna …oamenii gen Iliescu și Băsescu ar trebui legați și scuipați toată viata cum au făcut și ei cu milioanele de suflete pe care le-au condamnat și la moarte prin deciziile lor im favoarea străinilor și trădătorilor de neam .Foametea și cozile infernale se datorează tot vouă Steliane securiștilor trădători care i-ați ucis pe securiștii patrioti în momentul loviturii de stat 1989 și asasinării conducătorului la ordinul marilor străini toată populația o ști …asa ca nu ne mai prostiți deajuns 27 ani de ciuma și mincinui…de draq nu o sa scăpați niciunul.

    • Stelian Tănase spune:

      Si eu ma gindeam, ce bine o duceam in anii 80 cind ma sculam la 3 noaptea sa ma asez la coada pe ger sa iau alimente cu cartela. Eram fericiti.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!