CEAUȘESCU SE ÎNTOARCE

By 18 ianuarie 2014La zi

Un sondaj INSCOP puceausescu  13blicat de Adevărul se referă la marea problemă din ultimii noștri 25 de ani, anume – cum ne raportăm la trecut, la regimul de dinainte de 1989 și la figura dictatorului Ceuașescu. În esență, chestiunea este cum ne despărțim de trecut ? Cu nostalgie, cu regret, cu furie, cu indiferență, cu bucurie? Sau se întimplă că nu ne despărțim deloc.

Cf acestui barometru, Ceaușescu trece azi drept un personaj mai curînd pozitiv cu 47,5% opțiuni, cu puțin peste cei 46,9% care consideră că a jucat un rol negativ. După 25 de ani rezultatul obținut de Ceaușescu este remarcabil. După 1989 iată în 2014, revine in simpatia publicului și polarizează lumea românească. Lumea regretă azi siguranța, salariul fix, filosofia condicii. Ai semnat condica primești o leafă. Nu trebuia să faci ceva, să ai o competență. Nu există concurență și nici patroni care să te dea afară. Azi dacă nu faci treabă ajungi în șomaj. Lumea a uitat că perioada 1965-89 , lipsa cronică de alimente, cartela, frigul din case etc. A uitat teama de Securitate și cele două ore de program tv alb negru de la TVR- și acelea de propagandă. A uitat că nu putea călători în străinătate. De fapt lumea nu regretă anii aceia, ci critică indirect condițiile de viață de azi. Iluziile, așteptările din decembrie 1ceausescu 14989 nu s-au îndeplinit. Mai mult, din 2008, România este intr-o criză economică prelungită.

Aspectul esențial care se întrevede aici este că românii nu iubesc neapărat democrația, libertatea. În plus democrația este altfel decît ni s-s spus și am citit cîndva, cînd părea o fericire. Democrația și libertatea sunt exerciții problematice. Există o teamă de a lua decizii, de a face alegeri, de a asuma areponsabilități, teamă de aparentul haos și incetineală a instituțiilor in societățile deschise. Ceaușescu are o imagine mai curind pozitivă pentru că el decidea, el lua totul asupra lui, gindea politic pentru toți. El deresposabiliza 22 de milioane de români și vina era numai a lui.Exista un anume confort moral în asta.

Mai sunt și alți factori, să le zic psihobiologici, care au dus la acest rezultat. Cei care il apreciază pe Ceaușescu azi sunt nostalgici după acel regim ci după tinerețea proprie. Era mai bine zic ei – pentru că eram mai tineri, în putere, plini de speranțe, activi etc. Interesant este că tinerii de azi – cei între 18-34 de ani – il consideră pe Ceaușescu negativ- pentru că piața muncii este ceausescu 31ofertantă pentru ei, nu au angoase privind șomajul, pensia, boala, sărăcia.

Alt aspect – cei cu studii primare și medii il văd pe Ceaușescu mai curînd un personaj pozitiv, iar cei cu studii superioare negativ. Lucru normal – ultimii își găsesc loc pe piața forței de muncă, pot pleca în străinătate să muncească, rezistă în condiții de concurență. Primii au mari dificultăți în a se adapta la capitalism. Povestea cu imaginea Elenei Ceaușescu adaugă o dimensiune în plus fenomenului. Multe rele care ni se trag de la Ceaușescu Nicolae vin de fapt de la ea – gîndesc mulți și mai acordă astfel o circumstanță atenuantă dictatorului atît de detestat în 1989 încit a provocat o revoluție care a dus la execuția lui.

Pentru acest fenomen soluția este homeopatică – redresarea situației ecocomice și sociale a României și practicarea de către elită a unei a unei minime viziuni privind viitorul. Cind ne va merge mai bine, i vom privi spre un orizont, Ceaușescu va scădea în toate sondajele, va fi demonizat și chiar uitat.

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!