CINE CÂȘTIGĂ MÎINE ALEGERILE DIN FRANȚA ?

By 22 martie 2014La zi

paris 22CORESPONDENȚĂ DIN KOLN

de GABRIEL SĂVULESCU

Miine, duminică se vor desfășura alegeri municipale in Franța. Portalul „electionista.com“ publică un sondaj care arată opțiunile politice in cadrul alegerilor europarlamentare. Astfel Frontul Național conduce sondajul operat în perioada 13 – 20 martie cu 22%. Pe locul secund se clasează Uniunea pentru o Mișcare Populara UMP cu 21%. Partidul Socialist PS se clasează pe locul trei cu 17% din opțiunile electoratului. Alianța electorala formata din două formațiuni liberale, marine le penMișcarea Democrată MoDem și Uniunea Democratilor Independenti UDI obține 10% din sufragii. Federația de Stânga, alianța electorală care cuprinde mai multe formațiuni de extrema stanga, printre care și Partidul Comunist Francez PCF întrunește 9% din optiunile electoratului francez. Europa Ecologista EELV este preferată de 7%. Față de alegerile europarlamentare din 2009, Frontul Național obține o creștere semnificativă de 16%. Partidul Socialist PS își menține scorul obținut in 2009, iar formațiunile de centru și centru-dreapta UMP, MoDem și UDeiffelI inregistreaza pierderi de 5%. Ecologiștii francezi inregistrează pierderi masive de circa 10%.

Ascensiunea Frontului National are la bază schimbarea de strategie electorală. Dacî în 2009 strategia FN se baza pe discursul anti-migrație, astazi formațiunea condusă de Marine Le Pen abordeaza teme sociale, precum șomajul în rândul tinerilor, pauperitatea pensionarilor, falimentele intreprinzătorilor mici și mijlocii, legea căsătoriei gay și criza zonei euro. Marine Le Pen a reușit astfel sa abordeze atât teme politice specifice stângii socialiste, dar și să ambaleze teme clasice promovate de spectrul gaulist-conservator in propriul discurs. Marine Le Pen iși cheamă susținătorii să voteze la 25 mai pentru “reintroducerea Noului Franc Francez și demararea procesului de exit controlat și negociatparis 23 al Franței din Uniunea Europeană”. Din discursul public al Frontului National nu lipsește și dosarul Schengen. Frontul National se opune în mod vehement aderării României și Bulgariei la Spatiul Schengen. Față de problema migratiei, Frontul National și-a schimbat strategia electorală. Dacă în trecut discursul electoral era agresiv și se indrepta exclusiv asupra migranților din zona țărilor din Maghreib, astăzi Frontul Național promoveaza un discurs al ingrădirii și controlulului migrației după modelul elvețian.

Programul electoral al Frontului National mai cuprinde și teme populiste precum renaționalizarea sectorului bancar, interzicerea avortului, abolirea căsătoriei gay, promovarea culturii franceze și stoparea “kitschului cultural american”. Prin promovarea unui program electoral care cuprinde atât teme gauliste, ambalate intr-o retorica egalitarista de stânga Frontul National și-a crescut popularitatea. Intr-un sondaj de opinie 34% din repondenti o percep pe Marine Le Pen drept „un paris 24politician credibil și preocupat de problemele cotidiene ale cetățeanului francez”. Un capitol aparte al discursului electoral este dominat de criza euro și “exitul negociat si controlat al Frantei din Uniunea Europeana”.

Marine Le Pen promovează ideea ca “Franța se poate dezvolta mai bine fără directorii și directivele de la Brüxelles”. Astfel se lansează iluzia că la 25 mai 2014 electoratul francez va decide asupra reintroducerii noului franc francez sau Marine Le Pen va negocia de pe postura de președinte al Republicii Franceze “exitul negociat si controlat al Frantei din UE”. Pe plan extern Marine Le Pen intreține relatii externe cu regimul Putin. Marine Le Pen a vizitat in ultimii trei ani de doua ori Federația Rusa și a fost primita in 2012 de catre Presedintele Dumei de Stat Sergei Nariskin, cât și de vice-premierul rus Dimitri Rogozin. În actuala criză din Crimeea Marine Le Pen susține în mod deschis poziția Federației Ruse.

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!