CINE EMIGREAZĂ ȘI DE CE !

175Continuăm aventura noastră on line. Azi un interesant articol apărut pe www. hotnews.ro – ” Cinci mituri false despre emigranții români” semnat de Dan Popa care preia un studiu realizat in cadrul ASE. Iată care sunt cele 5 mituri. Redăm mai jos acest articol. Aștept ca de obicei comentariile dvs.

” 1. Mitul nr 1. In Romania a avut loc un exod al creierelor care a lasat tara fara specialisti in diferite domenii, mai ales in medicina
FALS!. Cei mai mai multi dintre romanii care traiesc in strainatate (86,2%) au studii medii, in timp ce doar 12,4% au studii superioare. Aproape jumatate dintre romanii cu studii superioare care au plecat din tara au preferat tari din afara Uniunii Europene (Canada sau Statele Unite ale Americii). Canada atrage cel mai intens romanii bine pregatiti profesional (aproape 54% dintre cei care emigreaza in Canada au studii universitare), urmata de Elvetia (50% dintre cei care se indreapta spre Tara Cantoanelor au absolvit o facultate) si Regatul Unit al Marii Britanii( 46%).
La polul opus sunt Turcia, Italia si Spania, tari care au atras mai putin imigranti romani cu studii superioare.Ca idee: cea mai mare pondere a medicilor emigranti e in UK. Inginerii prefera Canada si Germania, cadrele didactice pleaca majoritar in Franta, iar economistii prefera Canada si SUA.2. Mitul numarul 2. Cei mai multi romani pleaca din tara pentru ca au ramas fara loc de muncaFALS! Aproximativ unul din cinci romani a emigrat in ciuda faptului ca avea un loc de munca in Romania. 170Acest lucru indica si un inalt grad de insatifactie cu privire la contraprestatia obtinuta in schimbul muncii efectuate.
  • 3. Mitul nr.3. Cei care castiga bani mai multi, trimit in tara bani mai multi

FALS! Persoanele care se declara „fara religie” sau „atei” au cel mai mare venit, in timp ce cele mai mici venituri sunt obtinute de emigrantii neo-protestanti, urmati de cei ortodocsi. Cu toate acestea, cei care trimit cel mai frcvent bani sunt tocmai acestia din urma. Pare surprinzator faptul ca migrantii cu cel mai mare venit, cei fara vreo afiliere religioasa, au prezinta si cea mai redusa probabilitate privind remitentele.
Pe masura ce nivelul de educatie scade, sumele trimise in tara cresc. Muncitorii romani care lucreaza in afara tarii trimit mai multi bani decat absolventii de facultate.
Cei mai multi absolventi de facultate care emigreaza provin din Bucuresti, Iasi, Timis, Cluj si Brasov. Opt din zece 051bucuresteni care pleaca din tara au studii superioare.

  • 4. Mitul nr.4 Cei mai multi emigranti provin din regiunile sarace ale Romaniei.
  • FALS!!! Statisticile au aratat ca cele mai ridicate rate ale emigrare nu apar in regiunile condiderate sarace (Oltenia, Moldova, Muntenia), ci in cele bogate (Bucuresti, Banat, Transilvania).

5. Mitul nr.5 Romanii emigreaza ca sa isi poata intretine familia ramasa in tara

FALS!Patru din zece romani nu trimit bani acasa. La acest capitol stam mai prost decat alte tari din regiune, unde ponderea non-remitentilor este mai mica. „E drept, explica Monica Roman pentru HotNews.ro, aici e si o problema de adancime a migratiei. In primul an de emigratie si in ultimul, in ideea ca se reintorc, ei nu mai trimit bani. In primul an pentru ca e anul de acomodare si nu prea au de unde, iar in ultimul an pentru ca prefera sa se intoarca ei insisi cu banii stransi”, explica statisticianul roman.

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

  • Bob din lan spune:

    Acest „statistician” e chiar un sociolog.
    Cu siguranta unul mai bun, zece clase peste, decat Kivu care e interesat de cate albine fac miere fara sa intepe.

  • DANIEL spune:

    E interesant dar in ce priveste emigratia medicala nu sunt de acord. Cei mai multi medici sunt in Franta (aproape nu exista spital din Franta fara medici romani, chiar si in spitalele universitare).
    Chiar intr-un spital mai mic cum este cel din Briancon suntme patru medici din Romania.
    In UK emigreaza mai ales asistentii medicali (sunt la mare cautare).
    In Italia nu ai sanse sa gasesti de lucru nici ca medic, nici ca asistent.

  • Dana spune:

    1. Mitul1 „Exodul creierelor” se refera la cei mai buni din domeniile lor, nu la persoane care poseda o Diploma de studii superioare. 12.4% este un procent reprezentativ pentru cei mai buni dintre cei buni.

    2. Mitul 2 „unul din cinci” reprezinta o minoritate, nu o majoritate.

    3. Mitul 3 In ceea ce priveste Romania, oamenii au plecat „la munca” fara intentia de a emigra si au trimis foarte multi bani in primii ani. Si-au contruit case si au dezvoltat consumul in tara pana la saturatie. Dupa ani de zile si-au dat seama ca nu se mai pot intoarce caci nu se mai pot reintegra intr-o lume pe care au depasit-o si se orienteaza (si sub presiunea noilor generatii crescute acolo) spre o viata acolo deci, nu mai trimit bani in tara.

    4. Mitul 4 Muntenia nu este saraca (niciodata oamenii de la munte nu au fost saraci) !

    3. Mitul 5 Patru din zece nu este o majoritate si aceeasi situatie ca la Mitul 3, multi si-au luat familiile acolo.

  • Victor Rotariu spune:

    Eu fac parte din aceia care inca mai trimit bani acasa, inca nu am ajuns la stadiul in care simt sa ma intorc. Desi, sa fiu sincer, cred ca ma voi reintegra tare greu. Am trimis multa vreme bani acasa si am pierdut o groaza de bani numai pe taxe de transfer. Daca se pun si banii aia…cred ca ar creste considerabil suma de bani pe care romanii ii investesc acasa. Dupa 9 ani de munca si de trimis lunar…si sunt multi in situatia mea. Acum trimit online, m-am dat si eu in rand cu lumea moderna. http://bit.ly/transfergo1 cu baietii astia care au comisioane mici in comparatie cu altii…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!