CINE IESE DUPĂ PRADĂ

By 23 iulie 2017Graffiti

906Are ceva de pește – ochi exolftalmici impinși spre tîmple, cu capul prelung, turtit stînga/dreapta și un creștet țuguiat. Inodor, incolor insipid. E fff silențios. Calitatea lui supremă este că odată răsare lîngă tine fără să-i fi simțit prezența în prealabil. Pare că se furișează, nu merge. Se camuflează în frunză, în melc, în orice. Ia culoarea a apei, a aerului, După ce ai tresărit speriat, e bine să iei aminte. Pășeș908te pe tălpi de pîslă. Nu ii simți apropierea nici prezența. Se ridică din străfunduri din pleistocen, din mezozoic, oricum din altă era geologică. Vine din alta lume, din alt timp, din preistorie. Nu se vede bine, are un contur vag, ambiguu, e un monstru marin ieșit pentru un minut la suprafață. Chiar dacă îl obs. cum evoluează, cum mișcă din aripioare, cum lovește apa cu coada e ceva neclar, lipsește paralaxa. Pare un pește într-un acvariu uman, circulă în ape tulburi unde îi place să vîneze, dincolo de un perete de sticlă.

Urmărește-l cu atenție pe acest singuratec. E un prădător de 923mare clasă. Are un aer insignifiant, de domn care își vede liniștit de ale lui. Mulți au căzut pradă aparentei lui indiferențe, manierelor lui impecabile, de domn. Cind atacă – păzea – o face fulgerător. Nu prinzi de veste, nu apuci nici să clipești. Nici nu realizezi ce se intîmplă. Constați doar că celălalt a dispărut din decor între colții lui ascutiți. Inghite prada într-o clipă, indiferent de dimensiuni, un cerb sau un iepure. Lupta pentru existență e alibiul și morala lui. Originea speciilor de Charles Darwin este Biblia lui. Logica e simplă – dacă nu îi termina pe altii, il termina alții pe el.

Tehnica lui sofisticată înseamna întîi de toate răbdare. Dacă vrei să îți lichidezi un dușman trebuie să ai grijă să nu lași urme ! scrie în decalogul lui. Să îți faci treaba fără zgomot Fără să atragi atenția asupra. Odată deconspirat ești ca și mort. Trebuie sa îți cunoști la perfecție victima. Să îi știi 899tabieturile, punctele slabe. Fazele vînătorii 1/ te ochește, te consideră interesant din diverse rațiuni 2/ iți dă tircoale, observă ce trasee faci, ce obiceiuri ai, cu cine te întilnești , unde 3/ cu privirea lui apoasă fixează locul faptei 4/ pîndește răbdător pină cînd intri în raza lui de acțiune 5/atacă instant. Nu rămîne nimic din tine în acvariu în afară de o pată de singe care dispare repede. Prădătorul își reia îndată vechile lui ocupații, începînd cu aparența unui domn onorabil. Plutește în mediul lui ca si cum nimic nu s-a întîmplat.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!