CINE NE-A FURAT COROANA? de Aurora Martin

By 2 noiembrie 2011Zona Libera

Ca act reparatoriu în faţa istoriilor naţionale, toate ţările din fostul lagăr socialist, chiar dacă sunt, în continuare republici, au revenit la stemele tradiţionale încoronate, pe care le aveau înainte de instaurarea comunismului. Vorbind despre simbolismul coroanei, Marilena Rotaru aduce informaţii de natură să insufle respect faţă de valorile trecutului şi demnitate, informaţii pe care orice copil ar trebui să le primească încă din clasele primare: „Cororana include nu numai valorile capului…, ci şi valorile a ceea ce se află mai presus de cap, un dar venit de sus… Forma circulară indică perfecţiunea şi participarea la natura cerească, al cărei simbol… este cercul. Ea uneşte ceea ce este dedesubt cu ceea ce este deasupra, şi separă terestrul de ceresc, umanul de divin. Coroana exprimă întotdeauna ideea de înălţare, de putere, de iluminare. Este un semn al puterii şi al luminii…, sensul simbolic al coroanei christice…. Demnitate, putere, acces la forţele superioare, suveranitate absolută. Sunt sensurile cuprinse în imaginea coroanei. În stema Regatului Român, Acvila României poartă pe cap Coroana de Oţel, însemnul Independenţei şi al Suveranităţii depline a României, cucerite în timpul domniei Regelui Carol I. Turnată din ţeava unui tun turcesc, capturat în Războiul din 1877, Coroana este simbolul Independenţei obţinute prin luptă. Crucea de deasupra coroanei este crucea decoraţiei „Trecerea Dunării”…
România a rămas singura ţară care a adoptat o stemă decapitată. Şi-a retezat una din căile de comunicare cu divinitatea… A nu preţui simbolul – sacru – al coroanei de pe capul acvilei din Stema României, înseamnă a-ţi submina puterea ca naţie, din proprie voinţă.”

Libertatea şi democraţia sunt ramuri fără rădăcini, în absenţa tradiţiei demnităţii şi identităţii naţionale. Imaginile care compun stema evocă istoria unui popor, tradiţia lui şi are darul de a trezi sentimentul naţional. Guvernul fesenist, în văzul întregii lumi, a recurs la o falsificare a istoriei, intervenind ca un chirurg zelos în amputarea coroanei, atunci când a repus parţial în drepturi stema ţării din 1947. Într-o perioadă în care întreaga Europă era monarhică, excepţie făcând
doar Franţa şi Elveţia, încoronarea lui Carol I însemna ridicarea României la rangul celorlalte state europene. Semn de mândrie naţională şi de recunoaştere a noastră în rândul ţărilor civilizate, coroana regală nu simbolizează astăzi pentru români doar suveranitatea şi independenţa statului, ci şi spaima de monarhie a tuturor guvernelor postdecembriste, care, cu bună ştiinţă, au mai pus o piedică poporului român, trăgându-l cu un pas îndărăt faţă de toate celelalte ţări care au avut demnitatea de a-şi asuma integral trecutul. În acest context, reaşezarea coroanei în stemă nu numai că ar însemna o nouă ridicare a României la rangul celorlalte state europene, dar ar fi şi un semn de smerenie din partea guvernanţilor faţă de un popor pe care l-au făcut să înainteze şchiopătând prin istoria zilelor noastre.

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

  • gabi spune:

    specialistii in heraldica l-au atentionat pe presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, despre necesitatea prezentei coroanei in stema Romaniei post-revolutionare, faptul ca simbolul coroanei pe stema inseamna suveranitatea statului roman, independenta lui. Ion Iliescu insa a preferat stema fara coroana, temandu-se de Rege si de ideea regalitatii in Romania. Meschinarie de prost gust sau tradare a simbolurilor statale de independenta si suveranitate (in contextul presupusei sale apartenente la KGB)? Ei bine, fostul presedinte Ion Iliescu va trebui sa raspunda la aceasta intrebare legitima a romanilor si macar acum, ca se pune problema la modul public, coroana sa revina in stema Romaniei.

  • Liviu Chiscop spune:

    Cuvântul ”personaj” (social, politic, etc) nu are conotație peiorativă pentru mine. Înseamnă rolul fie efemer și modest, fie durabil și important jucat pe scena vieții publice.

  • tatiana spune:

    Frumoasa, scurta, concentrata lectie de istorie … ar trebui afisata, la vedere!!! Cata lume mai stie aceste lucruri atat de importante?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!