CÎRTIȚA KGB LA LONDRA – GEORGE BLAKE

By 22 octombrie 2013Graffiti

blake 1La 21 octobmrie 1966 George Blake a evadat spectaculos dintr-o închisoare din Anglia. A dispărut pentru a reapărea după un timp la Moscova, într-o conferință de presă. Cert a avut ceasul lui de glorie. Massmedia a vorbit o vreme insistent depspre el si ispravile sale, i-a cercetat trecutul. Publicul a aflat cine era de fapt. George Blake a fost cea mai importantă cîrtiţă a KGB la Londra strecurată în SIS/MI5 după ce “Magnificient Five”de la Cambridge cu Philby&Co au fost neutralizaţi. Efectele trădării sale (1953-61) au fost devastatoare. .

George Blake s-a născut in 1922 la Rotterdam dintr-o familie mixtă, evrei sefarzi din Cairo şi o mamă olandeză. În anii războiului a luptat în Rezistenţă. Ajuns in Anglia a intrat in Royal Navy. Dupa război a invăţat ruseşte la Cambridge şi a intrat apoi în SIS (predecesorul MI 5). Este trimis la Seul sub acoperire diplomatică în 1949. La începutul războiului din Coree a fost luat prizonier şi a ajuns într-un lagăr. Aici a fost recrutat de sovietici, a fost supus unei operaţii de spălare a creierulului şi a devenit spion al URSS. În 1953 a fost eliberat şi s-a întors la Londra.

A fost reprimit în SIS, privit ca o victimă, ca un erou al războiului rece. LA SIS s-a ocupat de combatarea spionajului sovietic. A participă la lansarea unei operaţii de anvergură (“Gold) – interceptarea comunicaţiilor Armatei roşii din Germania de est. Ea constat in săparea unui tunel de 500 m care să traverseze din partea vestică în cea răsăriteană şi să ajungă exact sub Kalrshorst, unde îşi avea sediul serviciul secret şi comandamentul sovietic. De aici se putea asculta, inregistra toate comunicatiile pactului de la Varşovia. În 1955 blake 2George Blake este trimis la Berlin să supravegheze reuşita operaţíei. El a trădat totul sovieticilor.

Nu este singura sa trădare. A trimis sovieticilor mii de dosare, informaţii sensibile, Una dintre ele este trădarea generalul estgerman Robert Bialek, care defectase în occident. El îl localizează noua adresa, numele sub care se ascundea in Berlinul de vest. Este răpit, dus in Est şi executat. O altă victimă a sa a fost colonelul GRU Piotr Popov, pe care îl semnalează Moscovei ca spion englez. A fost arestat şi executat in 1959. Blake a trădat cca 400 de agenţi kgbamericani si englezi din tot estul Europei. Soarta lor nu e greu de bănuit.

In 1961 a fost demascat ca spion sovietic. Căderea sa s-a datorat defecţiunii unui polonez din serviciile secrete care îi cunoştea identitatea. Blake a fost arestat. Judecat, a primit o pedeapsă de 42 de ani închisoare. Dar la 21 Octombrie 1966 a reuşit o spectaculoasă evadare din închisoarea de maximă siguranţă Wormwood Scrubs graţie unor foşti deţinuti (IRA şi ecologisti ). Se ascunde o vreme în Anglia, apoi este extras de agenţi KGB şi ajunge în URSS. Trăieşte şi azi la Moscova, are 91 de ani. A scris mai multe cărţi de memorii. În 2007 Vladimir Putin l-a decorat cînd a împlinit 85 de ani.

Are pe conştiinţă sutele de agenţi occidentali care au ajuns în faţa plutonului de execuţie. În 1991 a declarat că îi pare rău de ei. A declarat şi că nu regretă că a trădat Marea Britanie, pentru că nu s-a simţit niciodată britanic – aluzie la dubla sa origine olandeză şi sefard/egipteană.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!