CONFLICTUL DIN SIRIA

By 11 septembrie 2013Graffiti

putin 4de GABREIL SAVULESCU. CORESPONDENTA DIN KOLN

Conflictul din Siria are trei aspecte: 1. aspectul geostrategic, 2. aspectul economic si 3. aspectul alegerilor prezidentiale din SUA în 2016. Aspectul geostrategic – cine sunt aliații Siriei? Inamicii geostrategici ai SUA. Să îi enumeram pe rând: Rusia, furnizor de armament, Iranul, furnizor de armament, China, furnizor de armament, gherilele alevite din Turcia, Iran și Irak, hollande 1gherilele neomaoiste kurde, gherilele de hipsteri răsfațați antiamericani, și de obicei afișând o atitudine anti-la tot. Cine sunt susținătorii unei intervenții in Siria? Raspuns: o parte din establishmentul american și Turcia. De ce Turcia? Este un vis mai vechi să ocupe Damascul. Cine are o poziție neutră:David Cameron, premierul britanic, după ce a fost învins de o majoritate ad-hoc parlamentară. Apoi Germania și Franța lui Hollande. Hollande se teme de o Intifada islamică în mentropolele franceze paupere și controlate de asociații islamiste.

merkel 4Care este solutia de compromis? Aderarea Siriei la un program de control și dezarmare ale armelor chimice. Cine poate controla acest arsenal? Răspuns: SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Rusia, Uniunea Europeană, China…Prin acest compromis se-ar ajunge la aspectul economic. Dezmembrarea și distrugerea unor arme chimice necesită tehnologie și capital uman deosebit de sofistificat. Cine deține high-tec-ul necesar? Răspuns: țările care au înarmat Siria. Controlul armamentului se va deșfășura în cadrul ONU. Și aici trecem la un aspect diplomatic, care este deosebit de delicat. In cadrul unei echipe de control se pot aborda și negocia și alte teme diplomatice. Atâta timp cât se negociază, armele tac.

cameronTrecem la al treilea aspect, cel al alegerilor prezidentiale ameericane din 2016. In culisele elitei americane se antrenează potențialii candidați pentru alegerile prezidențiale. Cursa este deschisă. Oponenții unei intervenții armate provin atât din Partidul Republican, cît și din Partidul Democrat. O intervenție armată în Siria trebuie insă finanțată. Când se alocă un buget pentru Siria, se taie bugetul unor proiecte de infrastructură. Când se sacrifica proiecte de mult gândite și negociate, administrația Obama se va confrunta cu opoziția unor lobbiști și grupuri de interese. Obama este conștient de toate aceste aspecte și pregăteste opinia publica pentru perioada postconflict.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!