COȘMARUL DINTR-O DEZVĂLUIRE

By 14 septembrie 2017Jurnal de bord

IMG_1410Scandalul cu colonelul de informații Dragomir este plin de invataminte. Una este ca trebuie să fii extrem de prudent informațiile care au apărut brusc din toate părțile. Destule sunt intoxicări, adevăruri trunchiate, cind nu sunt pur și simplu minciuni. Multe provin din surse dubioase, de la oameni din presă legați de servicii, agenți acoperiti, sau de la interesați. Mă tem de o manipulare ca la carte. De atîtea ori presa (care nu e ușa de biserică) a înghițit momeala cu tot cu malul. Nu ar fi așadar prima dată. La fel și cu ce ne spune colonelul Dragomir. Din dezvăluirile lui nu am aflat de fapt nimic nou. Cam așa știam că se petrec lucrurile. Nou este ca el este un insider și e de presupus că știe ce spune. Despre cîrdășia dintre servicii și DNA se tot vorbeste – așa-zisul BINOM – de 2-3 ani. Au apărut nenumărate povești, documente și a fost recunoscut de destui oameni informati și oficiali.

Apoi, Dragomir vorbește nu de dragul adevărului, convertit peste noapte. Ci pentru că este la înghesuială, are un dosar, a fost scos din SRI etc. Nu spune decît puțin, cît să arate mîța. Dacă este trimis la pușcărie să se știe că va trage și pe alții după el! Știe destule ca să cauzeze mari daune. Vrea o negociere pentru a-și salva pielea. Asta înțeleg acum din acest scandal. El trebuie chemat în fața unui procuror și acolo să spună ce are de spus. Dar nu prea văd să se intîmple. E un cartof prea fierbinte. Lumea din acele instituții are urechile astupate. Afirmațiile lui sunt grave și ating lucruri prea sensibile. Nimeni nu vrea să se lege la cap, să nu dea de belele. Se ascund prin birouri și fac pasiențe. Ce zice SRI-ul ? Incă nu avem o poziție oficială și ar cam trebui. Dar DNA?

Ne-am întors oare în anii 50 la Securitatea condusă de Alexandru Drăghici ? La procuratura de tip sovietic ? Sa inteleg de aici că marele proiect al unei democrații românești a eșuat? Mă întreb ca unul care m-am implicat in constituirea ei incă de la inceput și am sperat la mai mult !? Pe scurt întreb- chiar se fac dosare la comandă? Campania anticorupție declanșată cu tam-tam în 2005 este o perdea de fum în spatele căreia se fac reglări de conturi ? DNA este politizat? Ascultă de comenzi venite de la politicieni importanți dornici să-și doboare rivalii ? Se amesteca DNA în competiția electorală dintre partide? Dar SRI, este o poliție politică? A devenit SRI un SRL care invirte mari afaceri in folosul a diversi ofiteri ? Văd că Florian Coldea (Dragomir a fost adjunctul lui) nu este chemat pe nicăieri să dea explicații. Si cînd a fost invitat la nevinovata comisie parlamentară făcută de ochii lumi – cea pentru alegerile din 2009 – nu s-a dus. Cum au făcut de altfel și George Maior, fostul director SRI și Laura Codruța Kovesi. Ei se considera deasupra legii și în plus au ceva de ascuns. Mult cinism, puțin patriotism.

Peisajul, așa cum apare la prima vedere este un coșmar. Un stat polițienesc, unde arbitrariul și abuzul fac regula. Un univers kafkian in care cineva iți poate croi un dosar numai ca să te bage in puscarie, asta pentru că poate – din capriciu sau din interes, din invidie. Pentru că vrea sa ramii fara casă. sa te lase nevasta, etc. Pentru că are chef să te vadă doborit la pămînt. Știinta de a face rău este infinită iar pobilitățile în România pentru așa ceva sunt nenumărate dacĂ aparții unei instituții de forță. Și omul, capul de locuitor altfel spus, nu este apărat de nimeni și DE nimic. Dimpotrivă, este strivit. Moare cu dreptatea în brațe, umilit pe la uși ! Aici s-a ajuns oare după 27 de ani? Nu-ți rămîne decît să te întrebi după aceste dezvăluiri, dar și după altele – în ce țară trăim?

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI
Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Dana spune:

    In ce lume traim? Aceasta este de fapt intrebrea. Nu avem nevoie de nici un fel de confirmari din interior caci rezultatele ultimilor douazecisicinci de ani contin suficiente informatii despre modul in care au fost produse. Faptul ca o seama de angajati ai statului au refuzat sa se prezinte in fata Comisiei Parlamentare arata rau de tot (Gheorghe Maior s-a prezentat). Nu exista justificare pentru neprezentare alta decat sfidarea. Daca sfidarea multor oameni „alesi” este pe deplin justificata, sfidarea Parlamentului si a Ministrului Justitiei nu se poate justifica si nu se poate face decat cu acceptul lor. Si ei accepta, aceasta este mare noastra problema! Au fost alesi sa reprezinte poporul român si ei reprezinta alte/diverse interese! Tot aud ca „alesii sunt asemeni poporului”. Acestia nu sunt alesii nostri caci nu noi i-am propus! Am ales dintr-o lista foarte scurta de indivizi gata propusi de fiecare gasca daca am vrut sa nu renuntam la dreptul nostru de „a alege”. Caci, degeaba ar renunta 80% din populatie sa se prezinte la vot ca ei tot „alesi” ar fi!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!