stalin 3

(CONTINUARE) În iarna 1942-1943 are loc bătălia de la Stalingrad. Stalin a adus pe Volga 180 de divizii proaspete din Extremul Orient. O iarna naprasnică a înrăutățit situația forțelor Axei, nepregătite să lupte în condiții atit de grele. Armata rosie a trecut la contraofensivă. Feldmareșalul Paulus a cerut să se retragă, Hitler nu a fost de acord. A urmat un masacru. Românii au avut în aceasta bătălie peste 150 000 de morti, răniți, dispăruți și prizonieri. A fost cel mai mare dezastru militar din istoria românilor. A fost punctul de cotitură al celui de al doilea razboi mondial. Germania nu și-a mai revenit niciodată.

Razboiul devine nepopular. Pierderile extrem de mari au îndoliat foarte multe familii. Tot mai mulți se gîndesc la finalul războiului, la stalingradconsecințele unui eșec pentru țară. Populaţia se intoarce împotriva mareşalului. Lipsurile, viața din ce in ce mai grea instrăineaza opinia publică de mareșal. Regele Mihai este privit ca singurul care poate sa salveze țara. Timpul curge în defavoarea românilor. Armata roșie avansează odată cu retragerea germanilor și se apropie de graniţă. De acum liderii politici de la Bucureşti caută să obțină o pace separată. În iulie 1943 Mussolini a fost destituit, iar în toamnă Italia încheie armistiu cu agloamericanii. Hitler a pierdut cel mai important aliat. În iulie/august, bătălia de blindate hitler  1de la Kursk se termina nedecis. Pentru Germania a fost începutul sfirșitului. Ea nu mai are rezerve suficiente pentru a susține efortul de război. Angloamericanii au debarcat în Italia după ce au curățit nordul Africii de trupele Axei conduse de Rommel. Echilibrul militar s-a rupt, victoria inclina net spre Aliați.Stalin/Churchill/Roosevelt se întilnesc între 28 nooembrie /1 decembrie la Teheran, pentru a decide cum va fi continuat războiul. S-a renunțat la planul unei debarcări angloamericane în Balcani. Cu asta România a fost este ruptă de occident. Totul depindea acum de bunăvoinţa Kremlinului.

antonescu 12În vara anului 1942 se inregistreaza primul bombardament angloamerican. Fără mari pierderi. În schimb cel din 1 august 1943, cînd 177 avioane atacă rafinările de petrol și sondele din Valea Pahovei, a fost mult mai puternic. Urmează alte atacuri, pîna in 19 august 1944. Pierderile de vieți omenești sunt grele. Pagubele materiale, din ce în ce mai mari pentru orașe, porturi, gări, cai ferate, zona petroliferă – toate, țintele predilecte ale forțelor Aliate. Și anglo-americanii înregistreza pierderi în avioane. Mulți piloți sunt luați prizonieri. Ei se bucura de un tratament bun. Regele chiar vizitează la spital piloții. Gestul este surprinzător, pentru că aparțineau unor țări inamice. Dar arată adevăratele sentimente ale populației, și în acelasi timp, ale regelui. La Palat, deja, un mic grup de fideli conspiră cu acordul său pentru scoaterea țării din războiul împotriva Aliaților.

basarabia 37Evenimentele nu merg în favoarea României. Armata română este respinsă de pe Don, apoi de pe Nipru și Nistru. Se retrage în conditii dramatice din Crimeea. Întîlnirea din februarie 1944 dintre Hitler și Antonescu nu aduce o schimbare a situației. Hitler își pune speranțele în noi tipuri de arme, dar erau simple iluzii. O lună mai tîrziu, Armata roșie trece la ofensivă și intră pe teritoriul Romaniei. Ministrul de externe al URSS Molotov, da o declaratie la 2 aprilie în care spune “Guvernul sovietic nu urmărește scopul de a dobîndi vreo parte din teritoriul României sau de a schimba orînduirea existentă în România…”” Intrarea trupelor sovietice pe teritoriul Romaniei este dictată exclusiv de necesități de război și de faptul că trupele inamice continuă rezistența,” Era o declarație mincinoasă, cum istoria a dovedit-o. Stalin era interesat să nu își trădeze adevăratele intenții față de Aliati. Era hotarit să beneficieze de avansul Armatei roșii în Europa centrală și de est. ( VA URMA)

Extrase din volumul DINASTIA -Povestea celor patru regi ai Romaniei- de ELENA VIJULIE si STELIAN TANASE, Editura RAO 2017 -librariarao@rao.ro sau raobooks.com

CITESTE SI DA MAI DEPARTE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!