CRIMĂ DIN GELOZIE LA VIENA

By 13 aprilie 2017Zona Libera

traian grovavescu 2Marele tenor Traian Grozăvescu a murit in plină glorie ciștigată pe scenele de operă din Viena. S-a născut n 1895 la 21 noiembrie. A fost ucis la Viena. Lumea operei este fascinantă. Personajele, muzica, intriga, atmosfera – totul. Pasiunile de pe scenă se consumă adesea cu aceeași intensitate în culise şi în viața reală. Iată una dintre ele. Drama aceasta este perfectă pentru un libret de operă. Eroul este românul Traian Grozăvescu, ucis din gelozie, după cum a declarat suspinînd la proces soția sa. Citesc cîteva reviste de la sfîrșitul anilor 20, cu o mulţime de articole însoțite de fotografii din epocă. Drama dispariției unei mari voci, cea a tenorului Grozăvescu, a provocat un șoc. Chiar a fost un star al marilor scene de operă.

Topera din vienaraian Grozăvescu se afla în plin vîrf al carierei sale. Era văzut de mulți ca singurul care îl continua pe dispărutul Enrico Caruso. S-a născut la Lugoj, a debutat în 1919 la Opera din Cluj, după ce făcuse studii la Budapesta, apoi războiul. Timp in care fusese și închis 11 luni…pentru spionaj. Se mai spune că odată a cîntat în tranșee, lupta a încetat, toată lumea oprindu-se să îl asculte. S-ar putea să fie o legendă. A dus o existență aventuroasă, avea un talent deosebit de a atrage atenția. Nu lăsa pe nimeni indiferent. Firește, întîi de toate femeile. Era un bărbat înalt, impozant, cu prezență fizică de excepție. Boem, petrecăreț, îi plăcea să își piardă vremea la cafenea cu amicii de taifas, să joace cărți și să bea. Cum vedem – chiar era un personaj !După stagiul petrecut la Opera din Cluj a plecat la Viena în 1923 – visul tuturor cîntăreților. A primit un contract la StaatOpera și și-a făcut repede un nume, a devenit cap de afiș. Rolurile jucate l-au impus, a devenit repede o vedetă. Lumea se traian grozavescu 4îmbulzea să îl vadă, să îl asculte. Fanaticii și entuziaștii spectacolului de operă sunt cunoscuți că își idolatrizează aleșii. Un cîntăreț de succes este un zeu. Acest statut îl dobîndise Traian Grozăvescu. Se afla în plină forță la 32 de ani.

Se pregătea să cînte în America unde fusese invitat. Se pare că cearta finală cu soția sa a pornit de aici. Menajul lor nu mergea prea bine. Tenorul avea scandaluri acasă din cauza unei relații extraconjugale. Ei bine, i-a spus patimașei sale soții că nu dorește ca ea să îl însoțească în turneul american. Drept urmare, Nelly, cum se numea, a luat revolverul din dulap și l-a împușcat în ceafă. Un singur glonț, fatal. Toată drama s-a petrecut sub ochii îngroziți ai surorii tenorului, Olga, cu care cei doi locuiau. Data – 15 februarie 1927. Ultimul spectacol în care a apărut – rolul ducelui din Rigoletto de Verdi. A fost înmormînat la Lugoj la 23 februarie. Știrea apărută în presa despre moartea sa a lăsat consternați și neconsolați nenumărații săi admiratori. Au existat firește si rigoletoelemente picante, senzaționalul dramei, răscolite de gazetari, care au amplificat efectul, i-aș spune, teatral al poveștii.

A urmat un proces intentat soției sale Nelly Grozăvescu. În acea vreme în Austria, în caz de crimă pasională, dacă acuzarea nu dovedea că a fost crimă cu premeditare, ci se datora unei crize de gelozie, cînd se presupune că făptașul își pierde discernămîntul, acesta era achitat. Nu primea sentință nici măcar pentru omor din culpă- părăsea liber sala tribunalului. Ceea ce s-a întîmplat și în acest proces cu Nelly Grozăvescu. A fost achitată pe considerentul că și-a ucis soțul, oarbă de furie, ca urmare a geloziei. De la început ea s-a declarat în fața juriului, “nevinovată” și și-a acuzat soțul că era violent, un cartofor, o înșela, bea, lipsea nopțile de acasă. Era “plin de toate păcatele balcanicilor ” a spus ea la proces.

traian grozavescu 5Mai fusese măritată, dar divorțase pentru a se mărita cu Traian Grozăvescu. Avea un copil din prima căsătorie și a mai avut unul cu Traian Grozavescu, mort la puțină vreme după naștere, moarte pentru care și-a incriminat soțul care, zicea ea, o trata prost. A făcut de la început impresia că nu e în toate mințile, fragilă. Nu știm dacă juca sau firea ei agitată, colerică, de psihopată, era reală. Iși controla soțul, posesivă și dominatoare. Se ocupa de contracte, discuta cu impresarii, ținea legătura cu conducerea Operei din Viena. Avea o influență supradimensioanată asupra soțului care la început s-a supus acestei tutele. Cînd el a încercat să se emancipeze de controlul exercitat de ea au început certurile. Ele s-au întețit cînd în viata lui Traian Gozăvescu – care oricum nu era lipsit de aventuri – a apărut o anumită doamnă, cu care nu a mai avut doar un flirt pasager. Cînd Traian Grozăvescu a anunțat-o – după un șir de scandaluri – că nu o ia cu el la NY, ( urma să apară la Metropolitan), s-a produs drama. Nelly Grozăvescu şi-a ucis soţul (fișă de roman, Partida de vinătoare)

STELIAN TĂNASE

copyright www.stelian-tanase ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!