CU UN TAXI PRIN JUNGLA URBANĂ

tanase 410Am promis ieri sa redau aici o patanie cu subsemnatul petrecută chiar săptamina asta, mai precis luni. Ma găseam la editura și la finalul intîlnirii am cerut un tax. La 5 minute apare unul de la SPEEDTAXI. M-am bucurat, este firma cu care eu călătoresc des și de mulți ani. Mă uit la sofer, in oglinda retrovizoare.Fac asta sca ă vad cu cine am de a face. Nu-mi prea place ce văd. Mutră de mardeiaș, cam spilcuit, trecut de 30. Ii dau adresa, undeva departe, in partea celalaltă a orașului. Ii mai spun ca pe bd Mihalache vreau să oprim la un bancomat Bancpost. Nu are obiecții, dar iși amintește brusc că nu are loc unde să parcheze, dar nu refuză ideea, adică să mă astepte un minut să scot bani. Găsim ! zic! Locuiesc chiar in zonă și știu bine locul, traficul etc.

Ajungem repede, ii cer să opreasca, vizavi era bancomatul cu pricina. Soferul isi ia in serios mutra de bătăuș de cartier și-mi spune ultimativ că trebuie să ii plătesc cursa. Nu mi-a venit să cred, nu mai pățisem asa ceva. Era ceva nou. Clar, se temea că odată ieșit din taxiul lui o iau la fuga si-l las cu buzele umflate. Mentalitate de golan, de ins trăit în gașcă, printre bandele de cartier, de lume periferică. De junglă!

Comandasem taxiul prin telefon -021/9477. Datele mele personale se aflau la dispeceratul firmei SPEEDTAXI pe care aparent o servea acest așa-zis șofer. In plus virsta si înfățisarea mea nu aduc deloc cu a unuia din Ferentari care uită să plătească. Șoferul devine amenințător. Fireste am coborit cu toate riscurile. Chiar eram curios să văd ce se mai întimplă dupa exotica cerere a șoferului. Totdeauna comportamentul de mahala mi-a dat fiori. Am și scris despre el. In două, maxim trei minute, am scos bani si m-am intors la taxi. Nicio clipa nu am disparut din raza vizuala a acestui sofer care ajunsese in mijlocul bulevardului, gesiticulind si strigind (ce era la gura lui!!!…) stirnind hazul celor de pe trotuar care urmareau scena. O lume care mă cunoaste, locuiesc aici, sunt vecinii mei.

A crezut că se linisteste. Ca intre timp a vorbit la Dispecerat despre client, cursă, etc. Ei bine, nu, nu încetează, nu isi cere scuze, incepe sa isi verse nervii pe pasager,. Imi reproseaza că am gura mare (el, mie!) că putea să cheme poliția, spune bazaconii cu nemiluita. Tipul habar nu are de politețe, de obligatii și de reguli, si dacale știe le încalcă. Se plinge chiar ca i-am stricat ziua(eu, lui! ). Ii cer numele, ptr ca nu avea ecusonul pe parbriz. Mă amenintă atunci că mă dă jos din taxi. Ceea ce nu a avut curaj sa facă, totusi, dorea banii pe cursă. Poate se gindea că ar putea sa dea și de bucluc. Asa că dă tare din gura, cu ofensele, ( e agramat fireste), cu amenințările, neaten la trafic. Eram prea inghesuit cu timpul, asteptat la o clinică, nu-mi permiteam să-l las acolo, si să incerc sa iau alt taxi.

Simbata luasem tot un taxi SPEEDTAXI și în drum spre casă soferul m-a asteptat sa trec prin piata sa fac cumparaturi si nu era vorba de 2-3 minute. Mai inteligent, a observat că ca nu eram dintre aceia care părăsesc un taxi fără să plătească. Si cu alte curse procedez la fel. L-am intrebat dacă îi convine sa astepte. Mi-a răspuns- Dacă ceasul merge, e multumit! Niciodată nu amd at insă peste un specimen ca soferul de taxi de luni. M-am că gindit că are vreo frustrare , că e supărat, că s-a certat cu femeia, ca are un puseu de paranoia. Se intimplă Dar atunci tragi masina pe dreapta si te calmezi. Nu iei pasageri la bord. Evantual te duci la psihiatru să te cauți.

Am ajuns in aceasta atmosferă belicoasă, plină de nervi, capătul cursei. Aveam de gind sa ma intorc tot cu acest taxi acasă, dar am renunțat. Cind am iesit din clinică, un taxi ( B16ATU/AS TAXI) era parcat la bordură. Am incercat să-l iau. Soferul mi-a zis că nu poate pentru că asteaptă un client pe care il adusese la clinică. Adică, se poate și asa !Ii povestesc in doua cuvinte ce am pătit. Imi spune că trebuia să sun la firmă. Știam că firma nu va rezolva incidentul. Si deja faptul era consumat. Stie și soferul, altfel nu si-ar permite mojiciile la volan. Nu cred ca sunt singurul client care o pățeste. Dacă patronii firmei SPEEDTAXI doresc sa afle cine este șoferul, pot să ceară datele lui ici pe blog. Este evident că de acum incolo nu voi mai voi apela la serviciile SPEEDTAXI.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • Albert Keller spune:

  Mda…aventuri in Capitala cu Coviltir.
  Ma bucur ca nu va casapit in bataie d.le Tanase. Primatele din Bucureni sint satule de banane. Incercati sa le dresati cu struguri. Daca va placea cartea aveati Mercedes cu sofer ca lumea buna cu dosare penale. Sper ca Binomul s-a autosesizat din oficiu ca doar sinteti Om al Muncii.

 • Daniel spune:

  Nu va intrebati de ce firmele mentin 1.39/km in piata ? Pai : carti de munca pe 2 ore , maxim 4 daca iti ceri acest drept , planul zilnic care este ilegal , chirie licenta care este ilegala ! , evaziune fiscala , soferii sunt sclavi pe plantatie cu acest 1.39 . Sa fie clar la 1.39 nu poti oferi servicii de calitate daca nu faci evqziune fiscala !

 • Răzvan spune:

  Stați liniștit că pe patron îl cunoașteți bine , este diplomatul gafita este firma familiei credeți că îl interesează pe cine angajează ,bani să îi aducă pe zi .

  • Stelian Tănase spune:

   Pe patron il cheama Andrei Gafita.Pe Gabriel Gafita il cunosc. E scriitor. De asemenea dupa 1990 diplomat. (Portugalia, Canada). A fost acuzat de colaborare cu Securitatea, daca-mi amintesc. Nu stiu daca cei doi sunt rude. Un Andrei Gafita alearga la raliuri.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!