CUM A FOST ASASINATĂ ÎMPĂRĂTEASA SISSY

By 10 septembrie 2017Graffiti

sissy 1La Geneva pe malul lacului se găseşte pe o peluză invadată de barăci de circ şi tonete de vată de zahăr şi îngheţată o statuie, i-aş spune modestă, discretă. Pe soclu citesti că reprezintă pe Elisabeta, împărăteasa Austro-Ungariei, asasinată acolo. Era în 1898, 10 septembrie. Impărăteasa ieşea din hotel pentru a ajunge la debarcader unde aştepta un vapor s-o ducă la Montreux. Pe drum a fost atacată de un anarhist italian, Luigi Lucheni şi înjunghiată. A apucat să ajungă pe vapor dar a leşinat în urma rănii suferite. A fost fost dusă la spital unde a murit după puţin timp.sissy 7

Episodul a avut un uriaş răsunet. Impărăteasa, numită de toată lumea cu tandreţe “Sissy”, era ultima persoană care ar fi putut stîrni în cineva dorinţa de a o ucide. Era blîndă, nu era implicată în politică, se ţinea departe de Curtea de la Viena. Era una din marile frumuseţi ale Europei. Părul ei bogat, ochii, talia, ţinuta, eleganţa mişcărilor impresionau pe oricine o întilnea. Ducea o viaţă discretă, departe de tumultul capitalelor europene. Călătorea, adesea incognito ( ca şi la Geneva ), voiajele fiind marea ei plăcere. Părea că se ascunde de lume. Era o persoană sissy 4singuratecă, o cititoare împătimită ( textul ei favorit era “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare). În jurul ei se găsea un mic anturaj format totdeauan din aceleaşi persoane. Nu participa decît foarte rar la ceremoniile impuse de rangul ei.

Asasinarea Impărătesei a fost pur si simplu absurdă, ceasul rău. Luigi Lucheni de fapt aştepta pe altcineva ( prinţul de Orleans). Voia să il ucidă pentru a exalta cauza anarhistă. Acela nu a mai apărut, dar Lucheni a citit in ziarul local despre prezenţa la Geneva aviena 547 Impărătasei şi s-a hotarît să o ucidă. Din nefericire, a reuşit. Impărăteasa a fost înmormîntată la Viena în cripta imperială, la 17 septembrie 1898. A fost plinsă de toată lumea, însoţită de sute de mii de oameni indureraţi ieşiti pe bulevarde.

Franz Josef, s-a căsătorit cu Sissy, contesa Elisabeta de Wittlesbach, din Bavaria, verişoară cu el, cind ea avea doar 16 ani, iar el 24, deşi îi era sortită sora mai mare. Era impărat din 1848, 2 decembrie, de la vîrsta de 18 ani. Fusese educat să fie împărat, să stăpînească şi i se inculcase rigoarea protocoalelor, a uniformelor, ( nu a umblat în civil niciodată). Avea simțul disciplinei şi datoriei. Era un personaj obtuz, sec, necomunicativ, arătînd mereu cu sissy 2aroganţa rangul pe care îl avea. Ii trata pe cei din jur de sus. Nu a avut prieteni. Singura lui preocupare a fost Imperiul.

Sissy și Franz Josef au fost două caractere cit se poate de nepotrivite. Nu e de mirare că mariajul lor a fost un eşec în ciuda celor patru copii pe care cuplul i-a avut – Sofia ( moartă la numai doi ani, in 1857 ), Gisela, Rudolf (s-a sinucis la castelul Mayerling 1889), Valerie. Franz Josef, a preferat în urma lungilor abstenţe ale soţiei lui să îşi ia o amantă, actriţă Katharina Schratt. Cu știinţa impăratesei dar şi a toleranţilor vienezi.

Franz Josef i-a supravieţuit lui Împărătesei Sissy încă 17 de ani. S-a stins la 21 noiembrie 1916 în plin război, un război care va duce la destrămarea Imperiului austro-ungar pe care îl păstorea din 1848, de 68 de ani.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!